Να οργανώσουν την πάλη τους, με τους άλλους λαϊκούς φορείς καλεί τους εργαζόμενους η Αγωνιστική Συνεργασία
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση |
Σε ανακοίνωσή της, η Παράταξη υπογραμμίζει ότι με το νέο νόμο, που είναι συνέχεια του 2773/99 «δίνουν όλα εκείνα τα προνόμια, για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, που θα επενδύσουν στην ηλεκτρική ενέργεια». Συγκεκριμένα:
- Το Ελληνικό Δημόσιο μπαίνει εγγυητής για τις επενδύσεις των ιδιωτών.
-Απορροφά όλη την παραγόμενη ενέργεια από τους ιδιώτες για 7 χρόνια.
-Εγγυάται τη λειτουργία των ιδιωτικών σταθμών για 6.000 ώρες το χρόνο.
-Εισάγει το χρηματιστήριο ενέργειας.
-Οι καινούριες μονάδες, που θα μπουν μέχρι το 2007 θα είναι ιδιωτικές και μόνο αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες θα ανατίθενται στη ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα, συμπληρώνει, το σχέδιο της καινούριας οδηγίας, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Υπουργών προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς το 2007.
Στο δε τομέα της διανομής προωθούν το διαχωρισμό του διαχειριστή διανομής, την απόσπαση των εμπορικών λειτουργιών, το νομικό και λογιστικό διαχωρισμό, το διαχωρισμό των εμπορικών λειτουργιών, ακόμα και πούλημα ολόκληρων διανομών σε ιδιώτες.
Ο νόμος αυτός, καταγγέλλει η Παράταξη είναι συνέχεια του 2779/99, που στήριξε με όλες της τις δυνάμεις η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ), που σήμερα βγαίνει και καταγγέλλει τα μέτρα. Είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι, γιατί συνέβαλαν να περάσει ο 2773/99, που άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση.
Αντίθετα, η Αγωνιστική Συνεργασία από την αρχή είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και είχε καταγγείλει τη στήριξη που προσφέρει η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης, της «αναδιοργάνωσης», της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Μπροστά στο νέο κύμα ιδιωτικοποίησης η παράταξη πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 3-4 Δεκέμβρη τις ημέρες εγγραφών στο δεύτερο πακέτο μετοχοποίησης. Η πλειοψηφία όμως, αποφάσισε απεργία στις 20 Δεκέμβρη, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη διαδικασία μετοχοποίησης..!
«Η ημερομηνία της απεργίας, των αιτημάτων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αναστολή των απεργιακών μέτρων από την πλειοψηφία της ΕΤΕ δείχνει τη διάθεσή τους για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις», σημειώνει η ΑΣ και συμπληρώνει: Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, παρά το γεγονός ότι έχει χαθεί σημαντικός χρόνος, γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να περάσουν στην αντεπίθεση, να οργανώσουν την πάλη τους σε συνεργασία και συντονισμό με όλους τους φορείς που εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα».
Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει πως, «το συνδικαλιστικό κίνημα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή του, χρειάζεται να αλλάξει ρότα. Να αποκτήσει αγωνιστικό ταξικό προσανατολισμό». Γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους μέσα από τις Τοπικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Αγώνα.
Τέλος, η Αγωνιστική Συνεργασία επισημαίνει ότι «τα συμφέροντα των εργαζομένων της ΔΕΗ και συνολικά του ελληνικού λαού εξυπηρετούνται από μια ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν έχουμε αυταπάτες, σημειώνει, ότι στις σημερινές συνθήκες μπορεί η ΔΕΗ να αποκτήσει φιλολαϊκό προσανατολισμό. Η πρότασή μας αυτή προϋποθέτει μια άλλη μορφή εξουσίας, που τα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική λαϊκή περιουσία».