ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία!

Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, να καθορίσουν οι ίδιο το περιεχόμενο και την κλιμάκωση του αγώνα, να αντισταθούν στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης

Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002

Πλατύ μήνυμα συμμετοχής στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 5 Δεκέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις απευθύνει, με ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου. Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει επίσης ότι η προετοιμασία της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές στους χώρους δουλιάς και να περιφρουρηθεί ο αγώνας από κάθε απεργοσπαστική, υπονομευτική ενέργεια. Οι ταξικές δυνάμεις θα προσυγκεντρωθούν την ημέρα της απεργίας στην Ομόνοια στις 10.30 το πρωί.

«Αυτός ο αγώνας απαιτεί συνολική αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική, με τη λογική της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και όσον αφορά το εύρος της αντιπαράθεσης, τονίζει: «Οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζει η ΝΔ και ο ΣΥΝ είναι επώδυνες, αφορούν το σύνολο των δικαιωμάτων μας». Προσθέτει ότι «οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις προωθούνται από την κυβέρνηση με γρήγορους ρυθμούς σε όλους τους τομείς. Στη Δημόσια Διοίκηση εξειδικεύονται με το κυβερνητικό σχέδιο ΠΟΛΙΤΕΙΑ, αλλά και με άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις, με στόχο, η κρατική μηχανή να γίνει πιο αποτελεσματική στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της νέας τάξης πραγμάτων».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται, σχετικά με το περιεχόμενο του αγώνα: «Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από συντονιστικές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, θα πρέπει να καθορίσουν και το πραγματικό διεκδικητικό περιεχόμενο της απεργίας και την καλύτερη οργάνωση και την προοπτική αυτού του αγώνα. Και πάνω απ' όλα θα πρέπει να αποκρούσουν αποφασιστικά την εξαγορά συνειδήσεων και την υπονόμευση της απεργίας, που ήδη ξεκίνησαν κυβερνητικοί κύκλοι και όχι μόνο».

Οι συνέπειες
της κυβερνητικής πολιτικής

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση, μέσα στην οποία οι εργαζόμενοι συνολικά, και οι δημόσιοι υπάλληλοι, καλούνται να αγωνιστούν, το ΠΑΜΕ, τονίζει: «Κρίσιμοι τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, η Κοινωνική Ασφάλιση ιδιωτικοποιούνται και εμπορευματοποιούνται. Η μονιμότητα στην πράξη καταργείται, οι ευέλικτες μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις γενικεύονται και στο Δημόσιο. Η αγοραστική δύναμη των μισθών μας έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Η εξαγγελθείσα εισοδηματική πολιτική της "αύξησης" του 2,5% για το 2003 θα εντείνει τη σε βάρος μας λιτότητα και με δεδομένο μάλιστα τη νέα μηνιαία ασφαλιστική εισφορά των 12.000 δρχ. που, με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο, θα μας παρακρατούν από 1/1/2003, θα έχουμε και ονομαστική μείωση των αποδοχών μας. Τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος, που αυθαίρετα η κυβέρνηση περιέκοψε για πολλά χρόνια, τώρα πάλι αρνείται να τα καταβάλει. Παραπέρα, με βάση το πόρισμα της επιτροπής μισθολογίου του ΥΠΕΣΔΑ, από 1/1/2004 θα εφαρμοστεί νέο μισθολόγιο, που θα συνδέεται με την παραγωγικότητα - αξιολόγηση χειραγώγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος μας».

Αναφερόμενο ειδικότερα στο Ασφαλιστικό των εργαζομένων στο Δημόσιο, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο μειώνονται δραστικά οι συντάξεις. Τώρα, μάλιστα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει ξανά χέρι και στα επικουρικά μας Ταμεία και να μειώσει κατά 15% την επικουρική σύνταξή μας, μέσω της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων, ενώ την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και ΝΔ στη Βουλή ψήφισαν να παραχωρηθεί στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, οικόπεδο 17 στρεμμάτων του Ταμείου μας (ΜΤΠΥ) (δική μας περιουσία δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία). Ταυτόχρονα, πάλι, η κυβέρνηση, αφού έπαιξε στο χρηματιστήριο τα αποθεματικά του Ταμείου Πρόνοιας που δίνει το εφάπαξ και αφού και με άλλους πολλούς τρόπους κατασπατάλησε αυτά τα αποθεματικά, τώρα ετοιμάζεται να καταργήσει το δικαίωμά μας στο εφάπαξ. Οσο για την υγειονομική περίθαλψή μας, αυτή, με βάση τις τελευταίες εξαγγελίες περί ΟΠΑΔ, θα μετατραπεί σε «καρτοπερίθαλψη», βάσει συγκεκριμένων μονάδων που, όταν θα εξαντλούνται, θα εξαναγκαζόμαστε να πληρώνουμε αδρά από το υστέρημά μας για την υγεία μας».

Οι ευθύνες των παρατάξεων

Σε σχέση με την τακτική των συνδικαλιστικών παρατάξεων στην ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ επισημαίνει στη συνέχεια: «Συνένοχες για αυτήν την κατάσταση είναι οι ηγεσίες ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΑΔΕΔΥ, που συναίνεσαν σ' αυτές τις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές μέσα από τους κοινωνικούς διαλόγους, της υποταγής, επιδιώκοντας τον παροπλισμό του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος. Κάτω από το βάρος, βέβαια, των οξυμένων προβλημάτων αναγκάστηκαν να δεχτούν την κήρυξη αυτής της 24ωρης απεργίας, χωρίς να παίρνουν μέτρα για την προετοιμασία της και κύρια με αίτημα ένα ενσωματωμένο στην κυβερνητική λογική, επικίνδυνο, μελλοντικό νέο μισθολόγιο της σύνδεσης του μισθού με την "παραγωγικότητα" - χειραγώγηση και της νέας λιτότητας».

Με το ΠΑΜΕ αντίσταση και ρήξη

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, τονίζεται στην ανακοίνωση: «Οι ίδιες οι εξελίξεις κάνουν φανερό ότι όρος και αναγκαιότητα για τη συνολική αναστροφή αυτής της κατάστασης είναι η συσπείρωση γύρω από το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, το ΠΑΜΕ, την πρωτοπορία του μαχητικού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που έρχεται σε σύγκρουση και ρήξη με τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές, που αντιπαρατίθεται με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και πρωτοστατεί στη συγκρότηση ενός γενικότερου αποφασιστικού και αποτελεσματικού μετώπου αγώνων».

Οι διεκδικήσεις

Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ προβάλλει τα εξής αιτήματα: Κατώτερος μισθός 350.000 δρχ. Κατώτερη σύνταξη 280.000 δρχ. και αντίστοιχες αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες και τα μισθολογικά κλιμάκια. Η κύρια σύνταξη να υπολογίζεται στο 80% του τελευταίου μισθού. Οχι στη σύνδεση μισθού - αξιολόγησης - παραγωγικότητας. Αμεση αναδρομική καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους και διπλασιασμός του. 5.000.000 δρχ. αφορολόγητο όριο για τους εργαζόμενους. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία. Δημόσια Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, πλήρης χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μονιμοποίηση των εκτάκτων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της περιόδου 1990 - 2002. Πλήρης συνταξιοδότηση με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας.