Παπαγεωργίου Βασίλης |
Ως διά μαγείας, εξαφανίστηκαν όλα τα θέματα αιχμής που απασχολούν σήμερα τις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας. Τα προβλήματα της επαπειλούμενης τσιμεντοποίησης των τελευταίων ελεύθερων χώρων, το κυκλοφοριακό, η δημιουργία περιοχών «γκέτο» όπου στοιβάζονται οι μετανάστες, η εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιχειρηματικότητα της ΤΑ, όλα δηλαδή τα προβλήματα που έχουν σχέση με συγκεκριμένες μερίδες της αστικής τάξης (π.χ. εργολάβοι) έμειναν στο περιθώριο. Δε θίχτηκαν καν. Αν δεν είναι αυτό στοιχείο σαπίλας ενός πολιτικού συστήματος, τότε τι μπορεί να είναι;
Αλλά ανεξάρτητα από τους εμπνευστές των ακροδεξιών στηριγμάτων του πολιτικού συστήματος, χρειάζεται να προσεγγίσουμε τη σχέση αστικής κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας» και ακροδεξιών, εθνικιστικών φαινομένων ή και φασιστικών - δικτατορικών καθεστώτων. Το μανιχαϊστικό σχήμα της «καλής» αστικής δημοκρατίας και του «κακού» φασισμού προβάλλεται ως ένα εκβιαστικό δίλημμα, όταν η μήτρα που τα γεννά και τα δυο, παρά τις διαφορές τους, είναι οι ίδιες οι καπιταλιστικές κοινωνίες.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα, υπάρχει σινικό τείχος μεταξύ της κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας» και των φασιστικών καθεστώτων; Οχι, βέβαια. Μεταξύ των δυο αυτών μορφών διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος, υπάρχει θεμελιώδης σχέση. Και οι δύο μορφές εξουσίας υπηρετούν τον ίδιο θεό, υπηρετούν και υπερασπίζονται τις υπάρχουσες παραγωγικές σχέσεις, τις κυρίαρχες σήμερα κεφαλαιοκρατικές. Ετσι η Ελλάδα τον 20ό αιώνα έζησε όλες σχεδόν τις μορφές πολιτικής διαχείρισης του κεφαλαίου, από αυτή της αστικής δημοκρατίας, του αυταρχικού τσιφλικάδικου κράτους που δολοφόνησε τους κολίγους της Θεσσαλίας το 1910, το αυταρχικό κράτος του κεφαλαίου που γέμισε με καυτό μολύβι τους εργάτες της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936, τα φασιστικά καθεστώτα του Πάγκαλου, του Μεταξά και των συνταγματαρχών. Πέρα από τις διαφορές τους και τις διαβαθμίσεις τους στα ζητήματα λειτουργίας του αστικού πολιτικού συστήματος (κοινοβουλευτική δημοκρατία, δικτατορία), το κοινό τους σημείο ήταν ότι υπηρετούσαν όλα το ίδιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, υπήρξαν πολιτικές μορφές διεκπεραίωσης των γενικών υποθέσεων της αστικής τάξης της Ελλάδας. Καμιά από τις πολιτικές αυτές μορφές, είτε η αστικοδημοκρατική είτε η ανοιχτά φασιστική, δεν αμφισβήτησε τα ξένα - ιμπεριαλιστικά υποστυλώματα του ελληνικού κεφαλαίου. Αντίθετα τα υπηρέτησαν και είναι γνωστό πλέον ότι οι μορφές που ελάμβανε κατά καιρούς το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας υπήρξαν το προϊόν και η θέληση της άρχουσας τάξης, με την αμέριστη στήριξη και ανάμειξη των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αρα και το σύστημα της αστικής κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας» και τα ανοιχτά φασιστικά καθεστώτα είναι παιδιά που βγήκαν από την ίδια μήτρα, είναι και τα δύο παιδιά των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων, τις οποίες υπηρετούν και οι δύο πολιτικές εκφράσεις, και η «δημοκρατική», και η φασιστική, πιστά, παρά τις διαφορές τους στη μορφή διακυβέρνησης.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα ζητήματα των σχέσεων «αστικής δημοκρατίας» - φασισμού. Η «αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία» δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το πέρασμα σε αυταρχικά καθεστώτα μέχρι και την ανοιχτή δικτατορία, όταν το αστικό πολιτικό σύστημα για διάφορους λόγους δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στην προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Τι ακριβώς εννοούμε; Το σύστημα της κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας» μπορεί να χειραγωγεί με πιο αποτελεσματικούς τρόπους τη συνείδηση των λαϊκών μαζών, μόνο που οι δυνατότητές του δεν είναι απεριόριστες. Για παράδειγμα, όταν η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν μπορεί να καμφθεί, όταν μπορεί να παίρνει μορφή αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος, ανεξάρτητα από το βαθμό πολιτικής συνειδητοποίησης των μαζών, τότε μπροστά στους κινδύνους η κοινοβουλευτική δημοκρατία μπορεί να αντικατασταθεί και από δικτατορία. Φαινόμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα σ' αυτό είναι και η διαφθορά, οι υπόγειες σχέσεις χρηματισμού πολιτικών αστικών κομμάτων με διάφορες μερίδες της αστικής τάξης (έχω χρηματοδοτήσει πολιτικούς, είχε δηλώσει ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ).
Ολα αυτά είναι τα συμπτώματα σαπίλας του αστικού πολιτικού συστήματος, που, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών και την όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, με μια ανεργία που σπάζει κόκαλα, με την αγροτική ύπαιθρο σε αποσύνθεση, τα μικροαστικά στρώματα της πόλης να συμπιέζονται από την εισβολή των πολυεθνικών και την εχθρική κυβερνητική πολιτική, δίνουν τροφή σε ακροδεξιά, εθνικιστικά φαινόμενα τύπου Καρατζαφέρη. Μόνο που το λίπασμα για να αναπτυχθούν το έχει ρίξει η αστική «δημοκρατία» του Σημίτη, του Λαλιώτη και του Καραμανλή.