Συμφωνία κυβέρνησης - πανεπιστημιακών
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση πανεπιστημιακών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν και φοιτητές
Σε συμφωνία κατέληξε, όπως ήταν αναμενόμενο, η χτεσινή συνάντηση εκπροσώπων της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ) με τον υπουργό Παιδείας, όπου οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών τού παρουσίασαν τους «όρους» που έθεταν, προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι χτες θα κατετίθετο η τροπολογία για το μισθολόγιο του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού και σήμερα θα εκδοθεί η υπουργική Απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής διαλόγου μεταξύ πανεπιστημίων και κυβέρνησης, ενώ θα προωθηθεί επίσης και η τροπολογία για το συνταξιοδοτικό των πανεπιστημιακών. Μετά από αυτά, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκ νέου την Κυριακή, ωστόσο έχει ήδη δημοσιεύσει την απόφαση - κάλεσμα αναστολής των κινητοποιήσεων.

Χαρακτηριστική ως προς την κατάληξη του θέματος είναι η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Πέτρου Ευθυμίου, αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τους πανεπιστημιακούς που είπε: «Πρόκειται για μια λύση, η οποία στηρίζεται στην αρχική επίμονη θέση της κυβέρνησης ότι μόνο ο διάλογος, χωρίς προαπαιτούμενα, μπορεί να δώσει λύση, πλαίσιο και προοπτική στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Και είναι φυσικό ότι ένας διάλογος γίνεται με ανοιχτά πανεπιστήμια». Δηλαδή, η πλειοψηφία της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, όπως είχε καταγγείλει στην πρόσφατη συνεδρίαση η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση, καταλήγει μετά από τόσους μήνες στην αρχική πρόταση της κυβέρνησης, δεσμεύοντας τον κλάδο των πανεπιστημιακών σε μια συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση και πάγωμα των όποιων κινητοποιήσεων, κατά την κρίσιμη περίοδο που το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά νομοσχέδια και ρυθμίσεις που θα υπογράφουν την καταδίκη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Θυμίζουμε ότι η ΔΗΠΑΚ είχε καταγγείλει την επιτροπή διαλόγου, που πρότεινε ως «σωτήρια» το υπουργείο Παιδείας και είχε προτείνει καμιά συμμετοχή των πανεπιστημιακών σε αυτή και συνέχεια των κινητοποιήσεων με διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου και με άλλες μορφές, που να «χτυπούν εκεί που πονάει η κυβέρνηση», μπλοκάρισμα, δηλαδή, τομέων των πανεπιστημίων, κρίσιμων για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής.