Κατράκης - Λαμπέτη - Παξινού
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002

Αφιερωμένη στον Μάνο Κατράκη είναι η εκπομπή «Μονόγραμμα»
Τρία αφιερώματα, σε τρεις σπουδαίους Ελληνες ηθοποιούς, θα παρουσιάσει σήμερα η ΝΕΤ. Τρία αφιερώματα σε τρεις ανθρώπους της τέχνης που με τις ερμηνείες τους, αλλά και τη ζωή τους σημάδεψαν τα καλλιτεχνικά δρώμενα αυτού του τόπου. Ο Μάνος Κατράκης, η Ελλη Λαμπέτη και η Κατίνα Παξινού είναι τα τρία αστέρια που θα λάμπουν για πάντα.

Στον εξαίρετο άνθρωπο και ηθοποιό Μάνο Κατράκη είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Μονόγραμμα» του Γιώργου και της Ηρως Σγουράκη, που παρουσιάζει σπάνιο αρχειακό υλικό που διαθέτει η ΕΡΤ και θα προβληθεί σήμερα στις 20.00. Δεκαοκτώ χρόνια έχουν περάσει από το θάνατο του Μάνου Κατράκη, που έφυγε από κοντά μας στις 2 Σεπτέμβρη 1984. Με το μοναδικό παράστημα και την ανυπέρβλητη φωνή, ο Μάνος Κατράκης από την πρώτη του κιόλας εμφάνιση στο θέατρο, το 1928, φανέρωσε το υποκριτικό του ταλέντο και ανέβηκε γρήγορα την κλίμακα της θεατρικής ιεραρχίας, για να καταλάβει μια δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους κορυφαίους ηθοποιούς μας. Περισσότερα από 50 χρόνια συνεχούς προσφοράς στο θέατρο, με στόχους υψηλούς, με ερμηνείες συγκλονιστικές, με βραβεία και κριτικούς επαίνους. Στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και στα τραγικά χρόνια του εμφυλίου, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της Αντίστασης. Τον απέλυσαν από το Εθνικό για τις ιδέες του, συνελήφθη και εξορίστηκε στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον Αϊ - Στράτη, μέχρι το 1952. Αλλά και αργότερα ήταν πάντα από τους πρώτους σε όλους τους λαϊκούς αγώνες και πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό του.

Δεκαεννιά χρόνια χωρίς την Ελλη Λαμπέτη, χωρίς το «κορίτσι με τα μαύρα» και η ΝΕΤ αφιερώνει την εκπομπή της «20ός αιώνας - επιλογές», σήμερα στις 20.40 στη μνήμη της μοναδικής αυτής ηθοποιού. Μια γυναίκα - θρύλος, μια ηθοποιός - μύθος, η οποία θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα που πέρασαν ποτέ από την ελληνική σκηνή. Η Ελλη Λαμπέτη φοίτησε στη Δραματική Σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη και σε ηλικία 16 ετών πρωταγωνιστεί στο ονειρόδραμα του Χάουπτμαν «Η Χάνελλε πάει στον Παράδεισο». Από το 1946 έως το 1948 πρωταγωνίστησε στο «Θέατρο Τέχνης» («Γυάλινος κόσμος», «Ματωμένος Γάμος») και το 1952 ιδρύει θίασο με τον Γιώργο Παππά και τον Δημ. Χορν. Σημαντικές της στιγμές υπήρξαν «Η Κληρονόμος» του Γκετς, «Η μικρή μας πόλη» του Θ. Ουάιλντερ, «Το Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Ντε Φιλίππο. Σπουδαίες επίσης ήταν και οι εμφανίσεις της στον κινηματογράφο.

Το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας τραγωδού, της Κατίνας Παξινού, προβάλλεται σήμερα στις 22.00 και την εκπομπή «Παρασκήνιο». Η Κατίνα Παξινού ήταν μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του περασμένου αιώνα. Με τη θεατρική της παρουσία ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, κέρδισε το Οσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα». Οδηγημένη πολλές φορές από τον Αλέξη Μινωτή έφερε τις πρώτες αναπαραστάσεις της τραγωδίας. Αυτή μετά από αιώνες έπαιξε για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, η ίδια εγκαινίασε τα Επιδαύρια. Υπηρέτησε το θέατρο πιστά, δημιουργώντας μεγάλους ρόλους («Ματωμένος γάμος», «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», «Μάνα κουράγιο»).