Οι σταφιδοπαραγωγοί Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας και Ζακύνθου είδαν τους κόπους τους να χάνονται σε λίγες μέρες. Αύριο πραγματοποιείται σύσκεψη στην Ηλεία, προκειμένου να διεκδικήσουν λύση (αποζημίωση) στο πρόβλημα. Τι δήλωσαν στο «Ρ»
Οι σταφιδοπαραγωγοί βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τον τρύγο, να χάνονται, αφού το μέγεθος της καταστροφής της σταφίδας ώρα με την ώρα εξελίσσεται μέχρι τέλους, χωρίς οι παραγωγοί να μπορούν να επέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο, για να σώσουν έστω και ελάχιστη ποσότητα από την παραγωγή. Ηδη, παρατηρούνται σε μεγάλο βαθμό ρηγματώσεις ρώγας και εμφανή σημάδια σαπισμάτων στον καρπό, καθώς η παραμονή του νερού της βροχής επί αρκετά 24ωρα επάνω στον καρπό, σε συνδυασμό με την άπνοια, τη μεγάλη υγρασία, την αυξημένη θερμοκρασία και την κατά περιόδους ηλιοφάνεια, επιδεινώνει την κατάσταση.
Τις αμέσως επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σταφιδοπαραγωγών, όλη σχεδόν η παραγωγή της σταφίδας θα σαπίσει και θα χαθεί. Παράλληλα, αν δε μειωθεί δραστικά - ανάλογα με τη ζημιά του κάθε παραγωγού - το πλαφόν (270 κιλά το στρέμμα) που έχει βάλει η ΕΕ για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, οι σταφιδοπαραγωγοί θα χάσουν το ποσό της επιδότησης ( 300 ευρώ περίπου το στρέμμα), με αποτέλεσμα την τέλεια οικονομική καταστροφή τους.
Σε επιτόπια παρουσία του «Ρ» σε πολλά χωριά της Αιγιάλειας στην Αχαΐα, γίναμε αποδέκτες των παραπόνων, καθώς και της οργής των σταφιδοπαραγωγών για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το προϊόν της - μονοπωλιακής - κορινθιακής σταφίδας εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, αλλά και μάρτυρες μιας καταστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί βασανιστικά τις επόμενες μέρες με το τελειωτικό σάπισμα της παραγωγής, δίνοντάς τους τη χαριστική βολή.
«Την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκίναγα τον τρύγο», μας λέει περίλυπος ο μπαρμα - Ντίνος από το Αλσος, που τον βρήκαμε στο χωράφι να κοιτάζει την κατεστραμμένη σταφίδα, μην μπορώντας να πιστέψει το κακό που τον βρήκε. «Ηταν όλα έτοιμα. Φέτος είχαμε καλή σταφίδα και περιμέναμε πώς και πώς να τη μαζέψουμε, μήπως και έρθουμε στα ίσα μας, γιατί η περσινή χρονιά μας έκαψε με την τιμή που πήραμε. Αλλά...».
Στην Αρραβωνίτσα, ένα από τα μεγαλύτερα σταφιδοχώρια της περιοχής όπου οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με τη σταφίδα, το κλίμα είναι βαρύ. «Νεκροί άπαντες», μας απαντά ένας σταφιδοπαραγωγός μόλις μας βλέπει. «Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού πλέον. Η καλή παραγωγή που είχαμε καταστράφηκε και μάλιστα σε μια εποχή που περιμέναμε φέτος να ξελασπώσουμε από τις κακές προηγούμενες χρονιές εξαιτίας των χαμηλών τιμών, αλλά και του χαλαζιού. Αν συνυπολογίσουμε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που θέλει να εξοβελίσει τη μικρομεσαία αγροτιά από τη γη της, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η μόνη διέξοδος είναι η ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών για να ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική», υπογραμμίζει ο Χρήστος Χριστόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του χωριού. Ο κυρ - Τάσος, που βρίσκεται δίπλα του, καταγγέλλει την αναλγησία που χαρακτηρίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας και τα βάζει με τον ΕΛΓΑ, που ζητά 2 ευρώ από τον παραγωγό, για κάθε στρέμμα, προκειμένου να συμπληρώσει τη σχετική δήλωση για την αποζημίωση του προϊόντος. «Και στην καταστροφή μας, πέφτουν σαν τα κοράκια για να αρπάξουν ό,τι μπορούν», συμπληρώνει αγανακτισμένος.
Στη συνέχεια πήγαμε στη Μυρόβρυση. Ο Θανάσης Αγγελόπουλος, σταφιδοπαραγωγός, αφού εξέφρασε τις σοβαρές ενστάσεις του για τον τρόπο που οι γεωπόνοι εκτιμούν κάθε φορά τα μεγέθη των καταστροφών, αλλά και το ληστρικό τρόπο, με τον οποίο ο ΕΛΓΑ τους παίρνει ποσοστό από τα χρήματα της αποζημίωσης, μας λέει: «Αφού ξεματώσαμε οικονομικά για να καλύψουμε τα έξοδα καλλιέργειας της σταφίδας, είδαμε λίγες μέρες πριν τη μαζέψουμε να καταστρέφεται. Τέτοια καταστροφή είχε να γίνει από το 1972».
«Χθες είδα ένα συγχωριανό μου να κοιτά τη χαλασμένη παραγωγή στο χωράφι με δάκρυα στα μάτια και να αναρωτιέται πώς θα τα βγάλει τώρα πέρα, καθώς έχει μικρά παιδιά και τα έξοδα τρέχουν», μας λέει ο κυρ - Θανάσης, ο καφετζής του χωριού και συμπληρώνει: «Χώρια αυτοί που χρωστάνε στην Τράπεζα, καλλιεργητικά δάνεια». Ο Φώτης Ξηρός, λίγο πριν φύγουμε, μας πήγε στο χωράφι του. «Οπως βλέπετε - μας λέει και δείχνει την κατεστραμμένη παραγωγή - αν δεν αποζημιωθούμε 100%, δε δικαιωνόμαστε. Πάνω που πάμε να πάρουμε μιαν ανάσα, πάλι κάτω».
Τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, όπως αυτά εκφράστηκαν από τους αγροτοσυνδικαλιστές, είναι:
«Οι αγρότες πρέπει να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση για τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωριά τους και τη γη τους», τόνισε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Αιγιάλειας και στέλεχος της ΠΑΣΥ, Κώστας Κερκουλάς, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που ακολουθήσει ο συνήθης κυβερνητικός εμπαιγμός.