Και τέταρτος νεκρός εργάτης στο έργο. Σε 48ωρη απεργία, στις 18 και 19 Ιούλη, προχωράνε οι εργαζόμενοι, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα ασφάλειας
Ο γερανός απ΄ όπου έπεσε ο άτυχος εργάτης |
Η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη τήρηση από τους εργοδότες των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και, φυσικά, την αύξηση των κερδών τους, η συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - πολιτικοί εκφραστές των συμφερόντων του κεφαλαίου - να υπονομεύουν τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου και πρακτικά να τους αχρηστεύουν - ανεξάρτητα από τις όποιες προσπάθειες των εργαζομένων σε αυτές τις υπηρεσίες - δημιουργούν μια κατάσταση που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη ζωή των εργαζομένων. Μόλις πριν λίγες μέρες το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως το 2001 βρήκαν το θάνατο 188 εργάτες, που, όπως το ίδιο το υπουργείο επισήμανε, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 25 ετών.
Χτες, περίπου στις 11 το πρωί, κάθε εργασία στη Γ΄ Εργολαβία στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού, που πλέον έχει μετατραπεί σε παγίδα θανάτου, σταμάτησε. Εργαζόμενοι μαζεύονται γύρω από το πτώμα του νεκρού συναδέλφου τους. Σε διάστημα μόλις 11 μηνών, τέσσερις εργάτες «δολοφονούνται» στο Ολυμπιακό Χωριό. Αγανάκτηση και οργή για τα συνεχή «εγκλήματα», που καθημερινά διαπράττει η εργοδοσία με την ανοχή αλλά και τη συμμετοχή του κράτους.
Ο συνάδελφός τους Μανέα Μαρινέλ, 32 ετών, πέφτει από ύψος περίπου 10 μέτρων και χάνει τη ζωή του. Του είχαν πει να αποσυναρμολογήσει γερανό βαρέος τύπου χωρίς να ξέρει πώς γίνεται. Η ειδικότητά του ήταν βοηθός καλουπατζή! Ομως, η εργοδοτική τρομοκρατία, ο φόβος της απόλυσης και η ανάγκη για την επιβίωση τον σπρώχνουν να το κάνει. Ανεβαίνει στο γερανό χωρίς να φορά μποτάκια εργασίας, αλλά παντόφλες. Το κυριότερο, δεν έχει ζώνη ασφαλείας που να τον κρατά από ένα σταθερό σημείο. Χάνει την ισορροπία του και πέφτει.
Ισως κάποιοι εργοδότες να πουν πως φταίει ο ίδιος που φορούσε παντόφλες. Ομως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Λίγες μέρες πριν, μερικοί εργαζόμενοι διαμαρτύρονται γιατί δεν τους έχουν δώσει μποτάκια εργασίας. Ο υπεργολάβος υπόσχεται ότι στο τέλος της μέρας θα τους τα δώσει, όπως και είναι υποχρεωμένος να κάνει. Την άλλη μέρα οι συγκεκριμένοι εργάτες απολύονται!!!
Χτες πάλι, σημειώνεται στον ίδιο χώρο και άλλο εργατικό ατύχημα. Ο 29χρονος Αλή Βαρέτ τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι. Οι συνθήκες του ατυχήματος μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστες.
Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Γ΄ Κοινοπραξίας. Μετά από λίγο καταλαμβάνουν συμβολικά τα γραφεία. Το λόγο παίρνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Α. Ζαζόπουλος: «Σήμερα (χτες) στέλνουμε το πρώτο μήνυμα στην εργοδοσία: "Αν συνεχίσουν να παίζουν με τη ζωή μας θα έχουν και αυτοί θύματα". Αύριο θα εντείνουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας πιο δυναμικά. Τόσες μέρες μάς λένε για την τρομοκρατία. Δε μας λένε όμως ποιος εισαγγελέας θα συλλάβει τους κεφαλαιοκράτες, ποιος θα συλλάβει την κυβέρνηση». «Εμείς», φωνάζουν όλοι οι εργαζόμενοι. «Γι' αυτό - συνεχίζει - πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, γι' αυτό πρέπει όλοι, μέσα από το Συνδικάτο, να συμμετέχουμε στην οργάνωση και στην ανάπτυξη της πάλης». «Εμείς είμαστε το Συνδικάτο. Ολοι μαζί είμαστε το Συνδικάτο», φωνάζουν και πάλι οι εργαζόμενοι.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στη Γ΄ Κοινοπραξία είναι αποφασισμένοι να κατέβουν στο υπουργείο Εργασίας. Δεν παραπλανώνται νομίζοντας ότι φταίει ο συγκεκριμένος «κακός» εργοδότης. Καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό. Θα απαιτήσουν από τον υπουργό να ληφθούν άμεσα τα μέτρα ασφάλειας, διαφορετικά «το Ολυμπιακό Χωριό δεν πρόκειται να χτιστεί με θεμέλιο τη ζωή μας», όπως είπε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος. Το Συνδικάτο Οικοδόμων με ανακοίνωσή του απαιτεί «να παραιτηθούν οι άμεσα υπεύθυνοι (υπουργείο Εργασίας, ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ) ως ελάχιστο δείγμα πολιτικής ευθιξίας», και υπογραμμίζει κατηγορηματικά ότι οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε και τούτο, ότι χτες η θερμοκρασία ήταν τόσο υψηλή που οι εργασίες, σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να σταματήσουν. Κι όμως, οι εργοδότες τούς έβαζαν να δουλεύουν μέσα στο λιοπύρι. Υστερα από την άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων, η Επιθεώρηση Εργασίας έδωσε εντολή να σταματήσει κάθε εργασία στο Ολυμπιακό Χωριό και τα μεροκάματα να πληρωθούν κανονικά όπως ορίζει ο νόμος.