Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών και είναι ξεκάθαρο.
Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, η «Πανσπουδαστική ΚΣ» απέσπασε το 31,73% και 14.951 ψήφους, αφήνοντας ξανά τη ΔΑΠ στη δεύτερη θέση, η οποία συγκέντρωσε 25,34%. Με μικρές αυξομοιώσεις καταγράφεται και η δύναμη των υπόλοιπων παρατάξεων, ενώ πτώση σε σχέση με πέρσι σημείωσε και η συμμετοχή. Ωστόσο οι φοιτητικές εκλογές παραμένουν η μεγαλύτερη κάλπη της νεολαίας, με πάνω από 48.500 ψηφίσαντες φέτος, που εξέλεξαν τους εκπροσώπους τους στους Φοιτητικούς Συλλόγους, παίρνοντας θέση ταυτόχρονα για όλα όσα ζουν.
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες επέλεξαν το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο, εκλέγοντας τους δικούς τους αντιπροσώπους, για Συλλόγους μαχητικούς, διεκδικητικούς, κόντρα στον εκφυλισμό και την απαξίωση που επιβάλλει η ΔΑΠ όπου έχει το πάνω χέρι.
Παρά το κλίμα τρομοκρατίας και συκοφάντησης που καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά την προσπάθεια απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών, παρά την επιχείρηση να επιβληθεί σιωπητήριο μέσα στις σχολές, οι φοιτητές μίλησαν. Και η φωνή τους ακούστηκε πολύ πιο δυνατά από τη σιωπή των τηλεοπτικών πάνελ και των δημοσιολογούντων «ειδικών». Γιατί όσο κι αν προσπαθούν να θάψουν την πραγματικότητα, αυτή επιμένει: Μέσα στα πανεπιστήμια υπάρχει μια κρίσιμη μάζα που δεν συμβιβάζεται με τη σαπίλα αυτού του συστήματος. Υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες σε πολύ ευρύτερες νεανικές συνειδήσεις που, ανεξαρτήτως αν συμμετείχαν ή όχι στις φοιτητικές εκλογές, ασφυκτιούν από τη σημερινή εγκληματική πολιτική του κέρδους και πήραν ανάσα από τη νίκη της «Πανσπουδαστικής».
Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ τόνισε πως οι χιλιάδες φοιτητές έστειλαν μήνυμα περηφάνιας και αξιοπρέπειας, γυρίζοντας την πλάτη στις νοθείες και την εξαγορά, στην τρομοκρατία και τις απαγορεύσεις, στους μηχανισμούς που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να καλλιεργήσει ένα κλίμα μη συμμετοχής στις εκλογές των φοιτητών, για να απαξιώσει το ίδιο το μήνυμα της κάλπης. Δεν τους πέρασε και δεν πρόκειται να τους περάσει!
«Μέσα στα πανεπιστήμια της χώρας υπάρχει μια φωνή αμφισβήτησης. Υπάρχει μια φωνή που παλεύει για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των σκανδάλων, της αδικίας, της υποβάθμισης των σπουδών, της ανασφάλειας για το μέλλον. Αυτή η δύναμη είναι οι χιλιάδες φοιτητές που στήριξαν την ΠΚΣ σε όλη τη χώρα, αλλά και χιλιάδες ακόμα που μπορεί να μην έκαναν το βήμα, αλλά θα συναντηθούμε αύριο σίγουρα στους μεγάλους αγώνες για τις σπουδές και τη ζωή που έχουν ανάγκη», συνέχισε.
Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» καταγράφεται και αναγνωρίζεται από όλες τις άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν πανελλαδικά στις εκλογές και δημοσιεύουν αποτελέσματα, πλην της ΔΑΠ που συνεχίζοντας την τακτική των τελευταίων χρόνων διαγράφει τις ψήφους χιλιάδων φοιτητών και σβήνει από τον χάρτη των αποτελεσμάτων δεκάδες Συλλόγους, ακόμα και ολόκληρα ιδρύματα, προκειμένου να εμφανίσει ότι διατηρεί εκείνη την πρωτιά πανελλαδικά στις εκλογές.
Παράλληλα, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που καθημερινά αναμασούν κάθε κυβερνητική διαρροή, κάθε non-paper και παρουσιάζουν ως «κοινωνικό ρεύμα» ακόμα και τα πιο σαθρά επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν βρήκαν χώρο να μεταδώσουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών. Γιατί πολύ απλά γνωρίζουν ότι το πραγματικό αποτέλεσμα έστειλε ένα δυνατό μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Η αφωνία τους είναι ομολογία ήττας. Από την άλλη βέβαια, η σιωπή είναι προτιμότερη από την αυτογελοιοποίηση όσων λίγων αναπαρήγαγαν και φέτος τους γελοίους ισχυρισμούς της ΔΑΠ περί «πρωτιάς».
Γιατί αυτό ακριβώς φοβούνται: Τη νεολαία που οργανώνεται, συζητά, διεκδικεί και συγκρούεται με την κυρίαρχη πολιτική. Τη νεολαία που δεν χωράει στα καλούπια της ατομικής ευθύνης, της μοιρολατρίας και της σιωπής. Το μήνυμα των φοιτητικών εκλογών είναι ξεκάθαρο: Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες τιμώρησαν την κυβέρνηση και την πολιτική της, ενίσχυσαν τη δική τους φωνή για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στη γνώση και στη διεκδίκηση, κλειστό στην επιχειρηματική λειτουργία, στην πολεμική έρευνα και στον κρατικό αυταρχισμό. Εστειλαν ένα εκκωφαντικό μήνυμα απέναντι στα σχέδια αναθεώρησης του άρθρου 16, που οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των πτυχίων, στην εξίσωση των πανεπιστημιακών τίτλων με τα ιδιωτικά κολέγια και στη γενίκευση των διδάκτρων.