Κωνσταντινούπολη |
Το στίγμα έδωσαν μεταξύ άλλων συνθήματα για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις πολεμικές βάσεις που εξυπηρετούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως στα Αδανα (στην ομώνυμη επαρχία εδρεύει η βάση του Ιντσιρλίκ).
Στην Αγκυρα, ορμητική ήταν η ομιλία του συνταξιούχου Οζλέμ Καρατάς, ο οποίος τόνισε ότι ο θυμός για τις άθλιες συνθήκες ζωής των συνταξιούχων μπορεί να γίνει ελπίδα μέσα από τον αγώνα, ενώ με φόντο και τον σκληρό αγώνα των απεργών της «Doruk Mining», που έληξε νικηφόρα, τόνισε: «Είμαστε εδώ για να τους υπενθυμίσουμε ότι σωστά μας φοβούνται. Οπως ακριβώς φοβούνταν τους ανθρακωρύχους, τους εργάτες που αρνούνταν να υποκλιθούν... Ζήτω η Πρωτομαγιά, ζήτω η ενότητα των εργαζομένων!».
Στη Σμύρνη, εργάτριες και εργάτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας Μποστανλί, μετά και από κάλεσμα του TKP.
Από τη μεριά της η κυβέρνηση του ΑΚΡ επιστράτευσε για άλλη μια φορά τις δυνάμεις καταστολής, με πάνω από 350 συλλήψεις διαδηλωτών που επιδίωξαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Το δε σοσιαλδημοκρατικό CHP, σε περιοχές όπου έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως η Σμύρνη, επιτέθηκε με συκοφαντίες κατά των εργατών που δεν πήραν μέρος σε συγκέντρωση στην οποία πρωτοστατούσε το ίδιο, που διάλεξαν δηλαδή να τιμήσουν την 1η Μάη μακριά από όσους στηρίζουν τη μεγαλοεργοδοσία!