ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με μεγάλη συμμετοχή ο 3ος αγώνας δρόμου του Εργατικού Κέντρου

«Από το Σικάγο και την Καισαριανή, τη φλόγα του αγώνα κρατάμε ζωντανή»

Τρίτη 28 Απρίλη 2026

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή ο 3ος αγώνας δρόμου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με σύνθημα «Από το Σικάγο και την Καισαριανή, τη φλόγα του αγώνα κρατάμε ζωντανή».

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι, νέοι, οικογένειες με μικρά παιδιά, αθλητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη, παίρνοντας μέρος σε έναν διαφορετικό αγώνα δρόμου. Εναν αγώνα όπου όλοι βγήκαν νικητές, γιατί με τη συμμετοχή τους έστειλαν μήνυμα συνέχειας στον μακρύ και δύσκολο δρόμο των αγώνων της εργατικής τάξης «από το Σικάγο μέχρι την Καισαριανή».

Τη διοργάνωση στήριξαν δεκάδες εθελοντές από σωματεία, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και πολυμελές κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού και του ΕΚΑΒ. Οι συμμετέχοντες παραλάμβαναν αυτοκόλλητα με τον αριθμό «200», στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής, καθώς και το αυτοκόλλητο με το λογότυπο της εκδήλωσης. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή αθλητών από τον Περιβαλλοντικό Ναυταθλητικό Ομιλο Ιωαννίνων, που συγκεντρώθηκαν από νωρίς κάνοντας ομαδική προθέρμανση.

«Αγώνας δρόμου από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους»

Πριν την έναρξη του αγώνα απηύθυνε χαιρετισμό ο Σπύρος Ματσάγκας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. «Είναι αγώνας δρόμου από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης», σημείωσε, αναδεικνύοντας ότι η επιλογή της μορφής αυτής συνδέεται με την ανάγκη να φωτιστεί και το ζήτημα του αθλητισμού. Οπως υπογράμμισε, «κόντρα στο ατελείωτο "τρέξιμο" της επιβίωσης, της καθημερινότητας για να μεγαλώνουν τα κέρδη των εργοδοτών, εμείς προτάσσουμε τον αγώνα που έχει στόχο, θέλει αντοχή, διάρκεια και συλλογικότητα».


Στάθηκε ιδιαίτερα στον χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, αφιερωμένης στους ήρωες της εργατικής τάξης «από το Σικάγο και την Καισαριανή». Μίλησε για ανθρώπους της δουλειάς, απλούς και καθημερινούς που «τους γέννησαν η ανάγκη και η οργή» και πήραν δύναμη από την πίστη τους στο δίκιο και στη νίκη. «Είμαστε δυνατοί γιατί στεκόμαστε στις πλάτες των ηρώων μας. Παίρνουμε τη σκυτάλη από αυτούς και συνεχίζουμε», τόνισε.

Τρεις διαδρομές, ένα κοινό μήνυμα

Ακολούθησαν τρεις διαδρομές: Ο παιδικός αγώνας ενός χιλιομέτρου, ο αγώνας ΑμεΑ ενός χιλιομέτρου και ο μεγάλος αγώνας δρόμου των 5 χιλιομέτρων. Ξεχωριστή ήταν η εικόνα των μικρών αθλητών που με πείσμα ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, μέσα σε κλίμα ευγενούς άμιλλας. Τερμάτισαν όλοι με χαμόγελα, πέφτοντας στις αγκαλιές των γονιών τους, κάτω από τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων. Συγκινητική ήταν και η συμμετοχή των ΑμεΑ, πολλοί από τους οποίους έτρεξαν μαζί με τους συνοδούς τους, δίνοντας το δικό τους δυνατό μήνυμα θέλησης, προσπάθειας και συμμετοχής.

Στον μεγάλο αγώνα των 5 χιλιομέτρων εκατοντάδες δρομείς έτρεξαν κρατώντας ψηλά σημαίες της Παλαιστίνης και της Κούβας, που οι λαοί τους συνεχίζουν να δίνουν τον δικό τους δίκαιο αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ψηλά κυμάτισαν επίσης τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ.

«Τρέχουμε για τη ζωή που μας αξίζει»

Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν αναμνηστικά βραβεία συμμετοχής, καθώς και αναμνηστική κάρτα που στη μία όψη απεικόνιζε έργο τέχνης με τη σημαία της Παλαιστίνης, ενώ στην άλλη περιλάμβανε στίχους από τον «Μικρόκοσμο» του Ναζίμ Χικμέτ, σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου, με την εικόνα του ανθρώπου που «τον μποδίζουν να βαδίζει» και «τον αλυσοδένουνε».

Με την ολοκλήρωση των αγώνων ακολούθησαν οι βραβεύσεις. Στον αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων, στους άνδρες νικητές ήταν οι Θεόδωρος Χρήστου, Μιχάλης Μπασιάκος και Μαρίνος Χήρας. Στις γυναίκες νικήτριες ήταν οι Αννα Μαρία Ηλή, Κατερίνα Καραγιάννη και Ερμίνα Κασκανάκου.

Στον παιδικό αγώνα ενός χιλιομέτρου, στα κορίτσια νικήτριες ήταν οι Δέσποινα Αγγελική Κωστακιώτη, Δήμητρα Ντάτση και Μαρία Καραγιάννη. Στα αγόρια νικητές ήταν οι Αγγελος Παντούλας, Κωνσταντίνος Ράκας και Μάριος Μελισσόβας. Στον αγώνα ΑμεΑ διακρίθηκαν οι Κωστής Γιούρης, Βασιλική Ζιώγα και Λάμπρος Μπίνας.

Την Κυριακή από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή

«Κρατάμε ζωντανή τη θυσία τους βαδίζοντας στα βήματα της Ιστορίας» είναι το σύνθημα του φετινού εργατικού - λαϊκού αγώνα δρόμου από το Χαϊδάρι έως την Καισαριανή, που οργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, στις 3 Μάη.

Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι την Πέμπτη 30 Απρίλη, με ευθύνη του κάθε αγωνιζόμενου, στο link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfL2TP8s3Y8UyTMbaaAe9bodr75HSWXA85MitHUUUoCfizmQQ/viewform.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΥΕ.

Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει στις 7.30 το πρωί, μπροστά στο κτίριο των μελλοθανάτων, Μπλοκ 15, εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου «Καραϊσκάκη Α'» (ΣΔΒ), και ο τερματισμός θα γίνει στον τόπο εκτελέσεων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, ακολουθώντας τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια για να μεταφέρουν τους μελλοθανάτους αγωνιστές.

Επαθλα θα απονεμηθούν στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης, ενώ σε όλους τους τερματίσαντες θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια.

Το ακριβές πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: Παραλαβή αριθμών από τη Γραμματεία του αγώνα το Σάββατο 2 Μάη στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (10.00-18.00). Την Κυριακή 3 Μάη: Στις 7.15 έναρξη ενημέρωσης των αθλητών (πληροφορίες του αγώνα). Στις 7.20 χαιρετισμοί. Στις 7.28 ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του ναζισμού. Στις 7.30 εκκίνηση του αγώνα. Στις 9.30 τέλος έγκυρων τερματισμών. Στις 10.00 τελετή απονομών.