RIZOSPASTIS |
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε νωρίτερα στην Ακροναυπλία. Επισήμανε πως αυτό που έχει απομείνει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι ένα μέρος του φυλακίου, ένας τοίχος που ήταν κελιά. Βρίσκεται απέναντι από το μνημείο και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αν καθαριστεί και τοποθετηθεί μια σκάλα, ώστε να είναι προσβάσιμο. Επισήμανε την ανάγκη να αναδειχτεί ό,τι έχει μείνει, καθώς είναι πολύ σημαντικό για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης. Κάλεσε τον δήμο να προχωρήσει σε ενέργειες, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ από την πλευρά του θα αναδείξει το θέμα στη Βουλή, στο υπουργείο Πολιτισμού κ.ά. Επίσης, συζήτησαν θέματα σχετικά με τον τουρισμό της περιοχής, τις μαζικές μεταφορές, τα πολιτιστικά προγράμματα κ.ά.
Ο Δ. Ορφανός προσέφερε στον Δ. Κουτσούμπα ένα αναμνηστικό που αναπαριστά την Ελιά και δυο εκδόσεις, μια ιστορική μελέτη του Μ. Λαμπρινίδου για το Ναύπλιο από την αρχαιότητα και τα πρακτικά επιστημονικού Συμποσίου για το Ναύπλιο της περιόδου 1715-2015, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στον Τύπο για την εκδήλωση τιμής στους Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:
«Σήμερα τιμάμε, και εδώ στον ιστορικό χώρο που βρισκόμαστε, της Ακροναυπλίας, τους εκατοντάδες κομμουνιστές, αγωνιστές της Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ που έδωσαν τη ζωή τους και μέσα σε αυτά τα κάτεργα, εκείνα τα δύσκολα χρόνια, στάθηκαν όρθιοι. Οι περισσότεροι απ' τους Ακροναυπλιώτες, όπως ξέρετε, εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944 και ήταν αυτές οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που είδαμε όλοι, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τώρα τελευταία. Και στο πλαίσιο αυτό το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη όλων αυτών, γιατί η ιστορική μνήμη πρέπει να μένει ζωντανή, να διδάσκεται, να βγαίνουν συμπεράσματα για τον λαό μας, για τη νεολαία.
Και εδώ ειδικά, στο Ναύπλιο, είναι ένας χώρος που θα πρέπει να γίνονται και εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών, φοιτητών, σχολείων, πανεπιστημίων, αλλά να διδάσκονται και να μαθαίνουν την πραγματική ιστορία του τόπου και όχι έτσι όπως αυτή αναθεωρήθηκε από τους νικητές μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Το ζήτημα είναι ότι τα διδάγματα εκείνης της περιόδου είναι ζωντανά, είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ σήμερα».