Εκδήλωση αλληλεγγύης στον ηρωικό λαό του Νησιού της Επανάστασης
Την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο άνοιξε ο Αρης Κομπότης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ, καλώντας, μεταξύ άλλων, τους εργαζόμενους και τον λαό στον νομό να στηρίξουν την πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας & Αλληλεγγύης Καλαμάτας «Venceremos», για αποστολή υλικής βοήθειας στην Κούβα. Παράλληλα εκ μέρους της ΤΕ προσφέρθηκαν συμβολικά 5 ποδήλατα.
Στην κεντρική ομιλία του, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις, εστιάζοντας στον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη, μετά την εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν. Υπογράμμισε πως παρά τον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, είναι ήδη σε εξέλιξη η παραπέρα κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου, όπως δείχνουν η τεράστια στρατιωτική κινητοποίηση των ΗΠΑ στην περιοχή και η προετοιμασία χερσαίων επιχειρήσεων, η έκταση των ιρανικών αντιποίνων και η κλιμάκωση των ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ και των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή. «Ολοι αντιλαμβάνονται ότι ο καβγάς είναι για το πετρέλαιο και για τους δρόμους μεταφοράς, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας και το σχέδιο για τη "νέα Μέση Ανατολή". Ανταγωνισμοί γενικευμένοι που τείνουν προς γενικευμένη σύγκρουση», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο και την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, καταγγέλλοντας τις ευθύνες της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που διαχρονικά έχουν μετατρέψει τη χώρα σε προπύργιο του ΝΑΤΟ. «Η εμπλοκή που έχει στόχο να υπηρετήσει τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της και διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από τη μοιρασιά, μετατρέπει τη χώρα σε στόχο αντιποίνων και όχι σε "πυλώνα σταθερότητας" ή σε "όαση ειρήνης"», επεσήμανε.
Ο ομιλητής εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κούβα, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, τονίζοντας την ιστορική σημασία και τις λαϊκές κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης. «Ειδικά σήμερα, που το νησί της Επανάστασης και ο ηρωικός λαός του δέχονται ακόμα μεγαλύτερη επίθεση, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε όποιον κάνει εμπόριο με την Κούβα, στερώντας έτσι την προμήθεια καυσίμων, φαρμάκων, ακόμα και τροφίμων, για να την στραγγαλίσουν οικονομικά και να γονατίσουν τον λαό της, η αλληλεγγύη απέναντι στον κουβανικό λαό πρέπει να δυναμώσει», υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα: «Η άμεση μαζική ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμα του ΚΚΕ για καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, για αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας, στην Κούβα και σε όλους τους λαούς της περιοχής, είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στην εμετική ευρωατλαντική προπαγάνδα, αλλά και απέναντι στις αυταπάτες ότι άλλοι ιμπεριαλιστικοί άξονες, όπως ο ευρασιατικός, μπορούν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των λαών. Το περιεχόμενο της αλληλεγγύης είναι σίγουρα το δικαίωμα κάθε λαού να ορίζει την τύχη του. Εχει όμως πολλαπλή αξία όταν γίνεται από τη σκοπιά της κοινωνικής προόδου, από τη σκοπιά υπεράσπισης της επιλογής του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Υπερασπίζοντας την Κούβα, υπερασπίζουμε το δικαίωμα του δικού μας λαού να επιλέξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης σπάζοντας τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης.
Γι' αυτό είναι αναντικατάστατη η δράση, η διεθνιστική αλληλεγγύη των φορέων του ταξικού λαϊκού κινήματος, που αγωνίζεται με σημαία τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες βάζοντας πλώρη για την απαλλαγή από το σύστημα της φτώχειας, των πολέμων και της εκμετάλλευσης».
Μετά την ομιλία, ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Ξεχώρισε η παρέμβαση του Αντώνη Κατσά, δικηγόρου, που ανέδειξε, μέσα και από προσωπικές του εμπειρίες, τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής Κούβας.