ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 717 ΤΗΣ ΕΡΓΟΣΕ
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των συγγενών

Για τις 24 Απρίλη διεκόπη η δίκη, όταν θα έχει αρχίσει ήδη η κύρια δίκη για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη

Τετάρτη 4 Μάρτη 2026

INTIME NEWS

Διακόπηκε για τις 24 Απρίλη η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας με κατηγορούμενους δύο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι είχαν αναλάβει κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας τον έλεγχο για την εκτέλεση της κρίσιμης Σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για τη σύμβαση για τα αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας που δεν υπήρχαν στον σιδηρόδρομο, και θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει τη μετωπική σύγκρουση στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, με 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Οι δύο ελεγκτές κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, για πόρισμα που έχουν συντάξει σχετικά με καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης 717. Σύμφωνα με την κατηγορία, ενήργησαν με τρόπο που «ωφέλησε παράνομα τους υπαίτιους, όφελος που συνίσταται στο να μην καταλογιστούν σε αυτούς ποινικές ευθύνες». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω δικαστήριο ο πρώτος κατηγορούμενος εκπροσωπείται από ιδιώτη δικηγόρο και ο δεύτερος από πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Επίσης ότι το Δημόσιο παρέχει υπεράσπιση στον έναν κατηγορούμενο και απέχει από την υποστήριξη της κατηγορίας εναντίον του, παρά τη σχετική πρόσκληση που είχε απευθύνει το δικαστήριο στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Με παρέμβασή τους οι συνήγοροι των συγγενών των θυμάτων υπέβαλαν αίτημα να κλητευθεί το ελληνικό Δημόσιο με τον ορθό τρόπο, μέσω του υπουργού Οικονομικών. Το δικαστήριο, ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση, απέρριψε το αίτημα να επανακληθεί το ελληνικό Δημόσιο, κρίνοντας ότι η κλήτευση έχει ήδη γίνει ορθά. Απέρριψε επίσης το αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων να ανακληθεί η προγενέστερη απόφαση του δικαστηρίου του Νοεμβρίου με την οποία είχε διαταχθεί η κλήτευση του ελληνικού Δημοσίου. Το δικαστήριο αποφάσισε ακόμα την πλήρη καταγραφή με φωνοληψία της διαδικασίας ύστερα από αίτημα των συγγενών. Η υπεράσπιση του ενός κατηγορουμένου διαφώνησε.

Σημειωτέον, η δίκη διακόπηκε για διαδικαστικούς λόγους για τις 24 Απρίλη, όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει η κυρίως δίκη στη Λάρισα, στις 23 Μάρτη. Και, βέβαια, αυτή η κατάτμηση των δικών (υπάρχει και η δίκη για την εξαφάνιση των βίντεο, καθώς και οι δίκες για τα κυβερνητικά στελέχη Τριαντόπουλο, Καραμανλή και παράγοντες), που εμφανίζονται ως ανεξάρτητες από την κύρια, αποσκοπεί στο να μην αποκαλυφθεί σε όλο της το εύρος η εγκληματική πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, και η οποία οδήγησε και στο έγκλημα των Τεμπών.

Χτες στο δικαστήριο έδωσαν το «παρών» δεκάδες συγγενείς θυμάτων. Σημειωτέον, 42 δήλωσαν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, με τους συγγενείς να διαμαρτύρονται για την προκλητική στάση της νυν επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας και στελεχών της Αρχής, που ήταν στο ακροατήριο.

Το «παρών» για τη συμπαράσταση στους συγγενείς έδωσαν εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γ. Πέρρος και ο Γ. Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Δήλωση της Ελένης Βασάρα

«Η σημερινή δίκη με κατηγορούμενους τους δύο ελεγκτές επιβεβαιώνει αυτό που ως Σύλλογος καταγγείλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα: Οτι εσκεμμένα εξετάζεται ξεχωριστά το τόσο σημαντικό ζήτημα των ευθυνών γύρω από τη Σύμβαση 717», δήλωσε η Ελένη Βασάρα, γραμματέας του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών στο πλαίσιο της δίκης, και συμπλήρωσε:

«Εσκεμμένα περιορίζονται οι ευθύνες στους δύο ελεγκτές, για να μένουν στο απυρόβλητο οι αρμόδιοι υπουργοί και τα στελέχη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τα αρμόδια κρατικά και ευρωπαϊκά όργανα που πιστοποιούσαν τις παρατάσεις της. Εσκεμμένα περιορίζεται η συζήτηση στη Σύμβαση 717, για να μην αναδειχθεί η συνολική κατάσταση στον σιδηρόδρομο της ιδιωτικοποίησης, της υποστελέχωσης, της κατάτμησης, και οι υπαίτιοι γι' αυτή, που οδήγησε στο έγκλημα.

Η στάση του Δημοσίου δεν μας εκπλήσσει. Επιβεβαιώνει ότι εξαρχής είχαμε απέναντί μας ένα εχθρικό κράτος. Αλλωστε, στους κατηγορούμενους έπρεπε να βρίσκονται όχι μόνο στελέχη της κυβέρνησης και του ΟΣΕ, που αντιμετωπίζουν πλημμεληματικού χαρακτήρα ή και καθόλου ευθύνες, αλλά συνολικά η πολιτική που στηρίζει αυτό το κράτος και θυσιάζει για τα κέρδη τις ζωές των παιδιών μας.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι ο αγώνας των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαού, που το Σάββατο 28 Φλεβάρη πλημμύρισε το Σύνταγμα και δεκάδες άλλες πόλεις στην Ελλάδα και τον κόσμο, βροντοφωνάζοντας "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", θα εξασφαλίσει ώστε να μη "θαφτεί" η αλήθεια μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτός ο αγώνας δίνει και σε μας κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε. Για να μην υπάρξουν άλλα Τέμπη!».