ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Δόξα και τιμή στους 200 ήρωες εκτελεσμένους κομμουνιστές!
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2026

RIZOSPASTIS

Σε ανακοίνωσή της για τα συγκλονιστικά ιστορικά ντοκουμέντα η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) ζητά οι εν λόγω φωτογραφίες να αποκτηθούν και να αποδοθούν στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Δήμου Καισαριανής, στον Δήμο Χαϊδαρίου και στο ΚΚΕ, ώστε να είναι «ανοιχτά και προσιτά στον λαό και τη νεολαία».

Παράλληλα, καταγγέλλει με αποτροπιασμό την προκλητική επιχείρηση καταστροφής από φασιστοειδή της μαρμάρινης πλάκας με τα ονόματα των 200 εκτελεσμένων.

Τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της: «Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες που αποτελούν μοναδικό φωτογραφικό ιστορικό ντοκουμέντο αυτής της τεράστιας θυσίας, σύμβολο του ηρωικού αγώνα του λαού μας και αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας του τιμημένου ΚΚΕ που οργάνωσε την Αντίσταση - υπήρξε ο οργανωτής, καθοδηγητής και ραχοκοκαλιά της Αντίστασης κατά του κατακτητή. Αποτελούν έμπνευση για τις νεότερες γενιές, σε μια εποχή που τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν απειλητικά και, γι' αυτό τον λόγο, αποκτούν τεράστια αξία, αποτελούν πηγή ιστορικής γνώσης και έμπνευσης για το σήμερα και το αύριο».