ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα «απάνεμα λιμάνια» ΝΑΤΟ και ΕΕ έγιναν «αναταράξεις» και «ισορροπίες»
Σάββατο 24 Γενάρη 2026 - Κυριακή 25 Γενάρη 2026

INTIME NEWS

Από την προσπάθεια να κρατήσει «ισορροπίες» στους ανταγωνισμούς εντός του ευρωατλαντικού άξονα σημαδεύτηκε η παρουσία Μητσοτάκη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου (όπου συζητήθηκαν τα σχέδια Τραμπ για Γροιλανδία και Γάζα, βλ. αναλυτικά ρεπορτάζ σε άλλες στήλες) ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «οι ευρωατλαντικές σχέσεις τον τελευταίο χρόνο έχουν περάσει από περιόδους αναταράξεων» και ότι πρέπει να αποφευχθούν «εξελίξεις οι οποίες δεν θα μπορούν να διορθωθούν στη συνέχεια», προειδοποιώντας για «επιπτώσεις σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα όρια».

Στην αναζήτηση ισορροπιών, βέβαια, και σε επιβεβαίωση των αδιεξόδων και των διλημμάτων για την αστική τάξη, είπε ότι η Ελλάδα «είναι μια χώρα - μέλος της ΕΕ, με στρατηγική σχέση όμως με τις ΗΠΑ. Οπότε έχουμε κάθε λόγο πάντα να επιδιώκουμε οι όποιες αναταράξεις - και μην κοροϊδευόμαστε, ήταν αρκετές - να είναι πρόσκαιρες και να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις οι οποίες θα είναι προς το συμφέρον όλων», αναζητώντας συμβιβασμό και κλωτσώντας το τενεκεδάκι παρακάτω.

Δεν παρέλειψε πάντως - στο πλαίσιο της σύγκρουσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - να αναπαράγει ότι η «προστασία της Αρκτικής» αποτελεί «κρίσιμη προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ, για την ασφάλεια της Ευρώπης, για την ασφάλεια των ΗΠΑ». «Πρέπει λοιπόν να μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τυχόν επιρροή της Κίνας ή της Ρωσίας σε μια περιοχή όπως είναι η Γροιλανδία», συμπλήρωσε, βάζοντας και τον ελληνικό λαό στη δίνη της αντιπαράθεσης, ενώ με τις δηλώσεις αυτές ανοίγει και επικίνδυνους δρόμους για όσα δρομολογούνται σε Ανατολική Μεσόγειο και Ελληνοτουρκικά με το ίδιο ακριβώς αιτιολογικό, της αντιμετώπισης των αντιπάλων του ΝΑΤΟ.

Η καμπάνα κινδύνου βάρεσε άλλωστε και από το σημείο των δηλώσεών του όπου επέμεινε να πέσουν «περισσότεροι πόροι για την άμυνα» και «να περάσουμε από την ισχύ των αξιών μας στην αξία της ισχύος μας»...

Την ίδια ώρα παραδεχόταν ανοιχτά ότι στα κεντρικά της ΕΕ δεν έχουν ιδέα τι συζητείται για την τύχη της Γροιλανδίας πίσω από κλειστές πόρτες: Ερωτηθείς αν έμαθαν στη Σύνοδο λεπτομέρειες γύρω από το σχέδιο Ρούτε (γγ του ΝΑΤΟ) - Τραμπ, απάντησε ότι «όχι, δεν γίναμε σοφότεροι» και ότι για τη συνάντηση Ρούτε - Τραμπ «δεν υπήρξε ένα οργανωμένο πλαίσιο συνεννόησης, σίγουρα όχι σε επίπεδο ευρωπαϊκό, θεσμικό».

Σε δύο βάρκες επιχείρησε να πατήσει και σχετικά με το σχέδιο Τραμπ για το περιλάλητο «Συμβούλιο Ειρήνης», λέγοντας ότι «όπως είναι διατυπωμένο (...) έχουμε δυσκολία να συμμετέχουμε» και ζητώντας «την με κάποιο τρόπο ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών έτσι ώστε αυτό το Συμβούλιο Ειρήνης να επανέλθει στον αρχικό του προορισμό», το αρρωστημένο δηλαδή σχέδιο για τη Γάζα, για το οποίο ο Μητσοτάκης θύμισε ότι «η Ελλάδα υπήρξε πρωταγωνίστρια στην απόφαση 2803» του ΟΗΕ «η οποία νομιμοποίησε το Συμβούλιο αυτό και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Προέδρου Τραμπ και των Ηνωμένων Πολιτειών».