ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με αποφασιστικότητα και επαναστατική αισιοδοξία για Κόμμα γερά ριζωμένο στις πλατιές εργατικές - λαϊκές μάζες και στη νεολαία
Πέμπτη 22 Γενάρη 2026

Με την πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε και για την Κομματική Οργάνωση της περιοχής η προσυνεδριακή διαδικασία μπροστά στο 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Εχοντας στο επίκεντρο το σύνθημα του Συνεδρίου για «Κόμμα δυνατό, σταθερό σε κάθε δοκιμασία, έτοιμο στο κάλεσμα της Ιστορίας για τον Σοσιαλισμό», μέσα σε συντροφικό και παράλληλα επαναστατικό κλίμα, τις εργασίες απασχόλησε το πώς, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει συνολικά στην Κομματική Οργάνωση, η δουλειά της θα αντιστοιχηθεί στον κεντρικό άξονα του Συνεδρίου, στην καθημερινή δράση της στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία τους.

Τις εργασίες παρακολούθησαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Αρβανιτάκης και Νίκος Σοφιανός, ενώ την εισηγητική ομιλία εκ μέρους της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής πραγματοποίησε ο Γραμματέας της, Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ. Τις εργασίες παρακολούθησαν επίσης τα μέλη της ΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Διονύσης Αρβανιτάκης.

Και μέσα από την εισηγητική ομιλία έγινε αναφορά στο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να απασχολεί καθημερινά και στην ΚΟ Δυτικής Ελλάδας, το πώς δουλεύεται από όλα τα κομματικά μέλη και τα μέλη της ΚΝΕ το Πρόγραμμα του Κόμματος, ώστε να αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της δράσης του.

Κόμμα δυνατό σε όλους τους χώρους

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις υπογραμμίστηκε η ανάγκη η δράση αυτή γρήγορα να δυναμώσει καθημερινά μέσα στην εργατική τάξη, κυρίως στους βιομηχανικούς κλάδους (Τροφίμων - Ποτών, Ιχθυοκαλλιεργειών, Μετάλλου, Πληροφορικής, Ενέργειας και Μεταφορών), ιεραρχώντας τις Βιομηχανικές Περιοχές σε Πάτρα, Αγρίνιο, Αίγιο και Πύργο. Επίσης, πώς θα αναπτυχθούν οι κομματικές δυνάμεις στον κλάδο των Κατασκευών, που αναπτύσσεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, και στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όχι μόνο σε Ζάκυνθο - Κεφαλονιά - Ιθάκη αλλά και σε Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, με εξειδίκευση σε περιοχές (Δυτική Αχαΐα, Αιγιάλεια κ.λπ.). Αντίστοιχα, να μετρηθούν βήματα σε εμποροϋπαλλήλους σε όλες τις πόλεις, στους υγειονομικούς ιδιαίτερα στα μεγάλα νοσοκομεία σε Πάτρα, Αγρίνιο κ.α., σε εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους δήμων, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (Πατρών, Πελοποννήσου, ΕΑΠ), και με συνολικότερη διάταξη των κομματικών δυνάμεων και στόχο τη συγκρότηση ΚΟΒ κατά εργοστάσιο, επιχείρηση και όμιλο.

Επίσης, εισηγητικά αλλά και από τη συζήτηση αναδείχθηκε το πώς θα δυναμώσει ουσιαστικά η δουλειά στα σύμμαχα στρώματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε μεγάλες περιοχές της υπαίθρου, ιδιαίτερα σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Αχαΐα, αλλά και η παρέμβαση και δουλειά στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους των πόλεων και κωμοπόλεων, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες έντασης των πολεμικών προετοιμασιών, της πολεμικής οικονομίας και βιομηχανίας, καθώς άλλωστε και στην περιοχή λειτουργούν βάσεις με σημαντικό ρόλο στους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (Ανδραβίδα, Αραξος, Ακτιο).

Απασχόλησε το πώς αυτός ο προσανατολισμός - παρότι έχουν γίνει βήματα, με στρατολογίες και νέες ΚΟΒ - θα αγκαλιάσει όλες τις ΚΟΒ, παίρνοντας μαζικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, πώς θα αναβαθμιστεί το περιεχόμενο συζήτησης και δράσης τους, όπως και στην έκφραση επεξεργασμένου σχεδίου παρέμβασης που θα ακουμπά το σύνολο των μελών τους, δυναμώνοντας την αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή συνείδηση και πάλη.

Συζητήθηκε ακόμα το πώς αυτή η συνολική προσπάθεια συνδέεται με την πιο αποτελεσματική λειτουργία των καθοδηγητικών οργάνων, με μεγαλύτερη απαίτηση, ώστε να δυναμώσει η ικανότητά τους να συζητούν σταθερά τις εξελίξεις, να εξετάζουν τη δουλειά τους και στις σημερινές συνθήκες να γίνονται ουσιαστικά βήματα στην ιδεολογική - πολιτική θωράκιση των κομματικών δυνάμεων, ενισχύοντας και την αντοχή τους. Επίσης στο να μελετάται και να αξιοποιείται η μαχητική πείρα από την παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ στη διαπάλη με τις άλλες δυνάμεις, να γίνονται βήματα στην απόκτηση πιο στέρεων δεσμών με πρωτοπόρους εργάτες και άλλες λαϊκές δυνάμεις, στη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ. Ιδιαίτερα απασχόλησε και κατά πόσο αυτοί οι δεσμοί αποκτούν στέρεα χαρακτηριστικά, βαθαίνουν μέσα από καθημερινή προσπάθεια και το πολιτικό σχέδιο δράσης των κομματικών δυνάμεων, αν γίνονται σταθερά βήματα στην κομματική οικοδόμηση και οργανωτική ανάπτυξη του Κόμματος, και κατά πόσο βοηθιέται στον ιδεολογικό - πολιτικό εξοπλισμό της η ΚΝΕ, όπως και στην οργανωτική συγκρότηση και ανάπτυξή της.

Πάνω και σε αυτές τις βάσεις, συζητήθηκαν οι αδυναμίες αλλά και οι αναγκαίες προσαρμογές που χρειάζονται στη διαπάλη και στην αντιπαράθεση των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως επίσης με τα διάφορα σοσιαλδημοκρατικά προσχώματα και οπορτουνιστικά σχήματα.

Παράλληλα απασχόλησε το πώς ενισχύεται η παρέμβαση των ΚΟΒ, της λειτουργίας και του περιεχομένου τους, με ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια προς αυτές, ώστε η καθεμιά να διαμορφώνει το δικό της σχέδιο παρέμβασης σε όλους τους κρίσιμους χώρους που ιεραρχούνται.

Μαζικά με το Πρόγραμμα και το Καταστατικό, με ανεβασμένη ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση

Σημειώθηκε επίσης η ανάγκη αυτά να προχωρήσουν με συστηματική μαζική δουλειά με το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του Κόμματος, ανεβάσματος της ιδεολογικής παρέμβασής του σε κάθε ΤΕ με συγκεκριμένα μέτρα (κύκλους ιδεολογικών μαθητών κ.λπ.), συγκρότησης κομματικών ομάδων οικοδόμησης σε εργοστάσια, μεγάλες επιχειρήσεις, άνοδο της παρέμβασης του Κόμματος στη νεολαία, διαμόρφωση γερής και μαζικής ΚΝΕ και ως όρο ανάπτυξης του ΚΚΕ, αξιοποίησης του «Ριζοσπάστη», του Πολιτισμού, της Ιστορίας του Κόμματος, σε συνέχεια και της προηγούμενης προσπάθειας με ανάδειξη γεγονότων (σταφιδικό, καπνεργατικό κίνημα κ.λπ.).

Ιδιαίτερα για τη νεολαία απασχόλησε πώς θα ενισχυθούν πολύπλευρα όλα τα μέτρα για την ιδεολογική - πολιτική βοήθεια προς την ΚΝΕ, ώστε να ανέβει η ικανότητά της στην αντιπαράθεση με την αναβαθμισμένη προσπάθεια των αστικών επιτελείων να στρατεύσουν τη νεολαία στις επιδιώξεις τους. Σημειώθηκε ότι δεν μπορεί να εννοηθεί «Κόμμα παντός καιρού» χωρίς παράλληλα γερή και μαζική ΚΝΕ με εκατοντάδες μέλη μέσα σε χώρους νεολαίας, στους νέους εργαζόμενους, στα πανεπιστήμια και στα σχολεία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίστηκε η σοβαρή ευθύνη του Κόμματος και στη Δυτική Ελλάδα για ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ, την επαναστατική της λειτουργία, ώστε μέσα από τις γραμμές της να προετοιμάζει και να διαπαιδαγωγεί εκατοντάδες νέους να γίνουν μέλη του ΚΚΕ.

Να ανεβαίνει το «μπόι» και η παρέμβαση του κινήματος

Ως κρίσιμος όρος για τη συνέχεια επισημάνθηκε και η αυτοτελής ιδεολογική παρέμβαση του Κόμματος στην εργατική τάξη. Αναδείχθηκαν τα θετικά παραδείγματα σε χώρους, κλάδους δουλειάς, όπως σε αρχαιρεσίες, με τη συζήτηση να απασχολεί και το πώς θα γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα στην πορεία ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ισχυροποίησης της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής γραμμής πάλης.

Αποτυπώθηκε η πλούσια πείρα από την παρέμβαση σε μια σειρά χώρους, αλλά και πώς αυτή η δουλειά θα γενικευτεί με ανάπτυξη της δράσης των συνδικάτων, βάρος στη λειτουργία τους, στην ικανότητα παρέμβασής τους κατά κλάδο, εργοστάσιο, επιχείρηση, κινητοποιώντας δυνάμεις. Πώς, επίσης, τα συνδικάτα θα βοηθηθούν ουσιαστικά στην ανάπτυξη μαζικών και μαχητικών πρωτοβουλιών. Αναδείχθηκαν και μέσα από τη διαδικασία τέτοια παραδείγματα, όπως στους μετανάστες εργάτες γης (σε Δυτική Αχαΐα και Βόρεια Ηλεία), στους ναυτεργάτες της Αδριατικής κ.α.

Τη συζήτηση απασχόλησε επίσης το σύνολο της παρέμβασης της Κομματικής Οργάνωσης στο κίνημα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, της δράσης τους στους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, στις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, στην Τοπική Διοίκηση, για την Υγεία, τα ΑμεΑ και τους συλλόγους τους, τον πολιτισμό, την πάλη απέναντι στα ναρκωτικά και σε όλες τις εξαρτήσεις.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να ανέβει ο αγώνας του λαού μας ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ειδικά στην περιοχή, όπου υπάρχουν οι βάσεις του Αραξου και του Ακτίου, όπως και αυτή της Ανδραβίδας, που ετοιμάζεται να αποκτήσει και με τη «βούλα» τον τίτλο του ΝΑΤΟικού ορμητηρίου.

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε επιπλέον ο κρίσιμος ρόλος συγκρότησης και λειτουργίας βοηθητικών επιτροπών και επιτελείων, καθώς και η σημαντική βοήθεια και συμβολή που μπορούν να έχουν για την αναβάθμιση της καθοδηγητικής δουλειάς των οργάνων, σε επίπεδο Περιοχής αλλά και Τομέων, με κατάλληλη εκπαίδευση και ανάπτυξη στελεχών.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής, Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου και αντιπροσώπων για το 22ο Συνέδριο, ενώ στην πρώτη της συνεδρίαση η νέα ΕΠ εξέλεξε Γραμματέα τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.