Από τη μηχανοκίνητη πορεία στην Αρτα |
Στη Νάουσα, οι αγρότες στο μπλόκο της διασταύρωσης μέσα από συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, αποφάσισαν να αποχωρήσουν συντεταγμένα αύριο Πέμπτη, στις 12 μ., και μάλιστα με μηχανοκίνητη πορεία που θα πραγματοποιήσουν με τα τρακτέρ τους μέσα στην πόλη της Νάουσας.
Οι αγρότες στο μπλόκο του κόμβου Γυψοχωρίου αποφάσισαν να παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα αποχωρήσουν αφού προηγούμενα από τις 11 π.μ. μέχρι τη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν μαζική εξόρμηση ενημέρωσης του λαού της περιοχής.
Οι αγρότες στο μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα θα πραγματοποιήσουν συνέλευση σήμερα το απόγευμα.
Τα μπλόκα της Ηπείρου ξεκίνησαν χθες να συνεδριάζουν και αναμένεται σήμερα να ολοκληρώσουν τις Γενικές τους Συνελεύσεις. Μάλιστα, ήδη το μπλόκο της Αρτας πραγματοποίησε χτες το πρωί μηχανοκίνητο συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα να αποχωρούν οργανωμένα από τον χώρο του μπλόκου στην Ιόνια Οδό. Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο όταν η πορεία έφτασε έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς: Οι αγρότες πέταξαν στα σκαλιά εσπεριδοειδή και βαμβάκι - τον κόπο τους που σαπίζει στα χωράφια, κάτω από τις εξευτελιστικές τιμές που επιβάλλουν μεσάζοντες και μεγαλέμποροι - και δήλωσαν πως συνεχίζουν με ψηλά το κεφάλι. Στα υπόλοιπα μπλόκα βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση για τα αποτελέσματα της σύσκεψης και παίρνονται οι τελικές αποφάσεις για τη συνέχεια του αγώνα.
Με μαζική Γενική Συνέλευση στο δημαρχείο Αρχαίας Νεμέας, που για μέρες βρέθηκαν και στο αντίστοιχο μπλόκο επί της Εθνικής Κορίνθου - Τρίπολης, συντεταγμένα και με το κεφάλι ψηλά κόντρα στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας και της Κορινθίας αποφάσισαν χθες το απόγευμα, να συνεχίσουν με όλους τους τρόπους την πάλη τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσής τους.
Και μέσα από τη συζήτηση συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συντονισμένη πάλη των αγροτών και κτηνοτρόφων στους δύο νομούς, καθώς και να πυκνώσει αυτή και με τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αναδείχθηκε επίσης η σημασία συγκρότησης νέων Συλλόγων και σε Αργολίδα, Κορινθία.
Αποφάσεις για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους, τους τρόπους και τις μορφές τους αναμενόταν να πάρουν χθες αργά το βράδυ με συσκέψεις στα μπλόκα τους και οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των μπλόκων της Αρκαδίας, σε Νεστάνη και ΒΙΠΕ Τρίπολης.
Στη Μεσσηνία, το μπλόκο στα διόδια της Θουρίας επί της Εθνικής Τρίπολης - Καλαμάτας προχώρησε χθες σε συντεταγμένη αποχώρηση των τρακτέρ. Οπως επισημάνθηκε από συμμετέχοντες, αναδείχθηκε και μέσα από τις τελευταίες κινητοποιήσεις η ανάγκη συνέχισης του αγώνα με πολύμορφες δράσεις το επόμενο διάστημα. Επίσης, αποτυπώνεται ο καθοριστικός ρόλος της Ομοσπονδίας για τη συνέχιση της οργάνωσης της πάλης στηρίζοντας τη δράση των Αγροτικών Συλλόγων, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη αυτοί να «αγκαλιάσουν» και άλλες περιοχές του νομού με τη δημιουργία νέων στο άμεσο μέλλον. Κέρδος θεωρήθηκε επιπλέον η μαζικότητα και η διάρκεια του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως και η αλληλεγγύη που έδειξαν σ' αυτόν πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα και στον νομό.
Στη Δυτική Ελλάδα, χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση στο μπλόκο του Πύργου στην Ηλεία. Εκτιμήθηκε η θετική δράση που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, η αποφασιστική στάση των αγροτοκτηνοτρόφων απέναντι και στην αδιαλλαξία και τα ψίχουλα της κυβέρνησης και αποφασίστηκε σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ., να πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση στο μπλόκο και μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη.
Παράλληλα, να συνεχιστεί η προσπάθεια ενίσχυσης της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων, με τη δημιουργία και νέων, κάτι που επίσης αποφάσισαν για την περιοχή τους οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι των Λεχαινών, που για πάνω από 40 μέρες ήταν στους δρόμους του αγώνα.
Σε αντίστοιχες αποφάσεις προχώρησαν και οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι του μπλόκου του Αγγελόκαστρου χθες το βράδυ στην Αιτωλοακαρνανία. Σημειώθηκε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν για όλα τα ζητήματα, με διάφορες δράσεις, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ακόμη πιο δυνατή Ομοσπονδία και Συλλόγους στον νομό.