ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Στηρίζει τον αγώνα για να αποσυρθεί το επαίσχυντο νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συντονιστικού φορέων εκπροσώπησης των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών

Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2025

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι στρατιωτικοί, τα οποία αναμένεται να οξυνθούν ακόμη περισσότερο από το επαίσχυντο νομοσχέδιο που προωθεί για τις Ενοπλες Δυνάμεις η κυβέρνηση σε βάρος των ίδιων και των οικογενειών τους, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε χθες το πρωί αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας με αντίστοιχη του Συντονιστικού των 13 φορέων εκπροσώπησης των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών.

Για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά την πρόσφατη, μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση του Σαββάτου στην Αθήνα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚΠ ήταν ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας, ενώ εκ μέρους του Συντονιστικού συμμετείχαν ο Ανέστης Τσουκαράκης, συνταγματάρχης ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ), ο Νίκος Βούλγαρης, σμηναγός ε.α. αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών - Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος ε.α., πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), αντιπροσωπεία της Ενωσης Αποστράτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με επικεφαλής τον πρόεδρό της, αντισμήναρχο, ιπτάμενο ε.α. Γρηγόρη Συμεωνίδη, καθώς και εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Και από τη συζήτηση αναδείχθηκαν αρκετά ζητήματα που αφορούν τα καθημερινά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά τους (ιδιαίτερα με τα υψηλά ενοίκια, τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την Ενέργεια κ.ά.), ιδιαίτερα σε μια περιοχή με τρεις μεγάλες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας σε Ανδραβίδα και Αραξο, όπως και το εργοστάσιο Μεταφορικών Μέσων και Επίγειου Εξοπλισμού.

Σημειώθηκε ότι και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπα με τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει μια εργατική - λαϊκή οικογένεια, τα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας κ.ά., δηλώνοντας επιπλέον ότι την ίδια ώρα που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κάνει λόγο για αυξήσεις στα μισθολόγιά τους, μεγαλώνει και η φορολόγησή τους, χωρίς να έχουν αντίκρισμα.

Ιδιαίτερα για τα ζητήματα διαμονής, υπογραμμίστηκε η συνεχής αύξηση των ενοικίων που πλήττει τα εισοδήματά τους, αλλά και το γεγονός πως ειδικά σε περιοχές που θεωρούνται «τουριστικές» με το Airbnb, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, με αναφορά ακόμη και σε ένστολους που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις θερινές περιόδους σπίτια που διαμένουν.

Επισημάνθηκαν επιπλέον τα μεγάλα προβλήματα που θα προσθέσει στα στελέχη των ΕΔ και των οικογενειών τους το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που εντάσσεται στους συνολικότερους σχεδιασμούς για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον Ανέστη Τσουκαράκη να επισημαίνει: «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο "ταφόπλακα" για εμάς και τις οικογένειές μας. Ζητάμε να αποσυρθεί και γι' αυτό συναντήσαμε και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Καλούμε να μας στηρίξει, όπως καλούμε και όλους τους εργαζόμενους να το πράξουν, γιατί έχουμε κοινά προβλήματα και πρέπει να έχουμε κοινές λύσεις που πρέπει να διεκδικήσουμε μαζικά, αγωνιστικά, οργανωμένα. Ζητάμε την αλληλεγγύη όπως αυτή εκφράστηκε και από τη συνάντηση, ενώ και από την πλευρά μας δείχνουμε αλληλεγγύη για κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει προβλήματα». Ευχαρίστησε επιπλέον το ΕΚΠ για την έως και σήμερα συμβολή του και υπογράμμισε πως «χωρίς αγώνα δεν κερδίζεται τίποτα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαρμούτας σημείωσε: «Είμαστε δίπλα και στηρίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι εν ενεργεία και απόστρατοι στρατιωτικοί, απέναντι στο νομοσχέδιο κυβέρνησης και υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που αποτελεί μια λαιμητόμο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τα προβλήματά μας είναι κοινά όπως η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, η ακριβή Ενέργεια, το ιμπεριαλιστικό σφαγείο που ετοιμάζουν για εμάς και τα παιδιά μας. Σε όλα αυτά έχουμε να δώσουμε κοινό αγώνα απέναντι σε όλους όσοι μας μαυρίζουν τη ζωή».

Οπως ανακοινώθηκε και από την αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των φορέων, ακολουθούν και νέες συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς (χτες στα Γιάννενα), αλλά και επίσκεψη αντιπροσωπείας τους στα μπλόκα των αγροτών της Θεσσαλίας μεθαύριο Παρασκευή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση ενάντια στο επαίσχυντο νομοσχέδιο του υπ. Αμυνας (2025-12-02 00:00:00.0)
Συνάντηση με το Συντονιστικό φορέων υπαξιωματικών και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (2025-11-05 00:00:00.0)
Το Σάββατο 11 Οκτώβρη η πανελλαδική κινητοποίηση στρατιωτικών στην Αθήνα (2025-10-11 00:00:00.0)
Παρουσίαση της Ερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την αντιπυρική περίοδο (2024-04-18 00:00:00.0)
Μια «χακί εντεκάδα» στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ (2023-02-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2018-05-12 00:00:00.0)