ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίσκεψη τιμής και μνήμης στη Μακρόνησο
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2025

Επίσκεψη τιμής και μνήμης στη Μακρόνησο πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση Μετάλλου Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 16 Νοέμβρη, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του Κόμματος και στο πλαίσιο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης, για να τιμήσει τους χιλιάδες αγωνιστές κρατούμενους και δολοφονημένους που πέρασαν από το «ελληνικό Νταχάου» κατά την εμφυλιακή και μετεμφυλιακή περίοδο λειτουργίας του.

Στον χαιρετισμό του ο Γ. Πυρρής, μέλος Γραφείου της ΤΟ Μετάλλου, αναφέρθηκε στους λόγους που πήρε η Οργάνωση αυτήν την πρωτοβουλία, μπροστά στην επέτειο της ίδρυσης του Κόμματος και του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, αλλά και ως μια πρώτη απάντηση στην «εβδομάδα αντικομουνισμού» που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις που σώζονται ακόμα, στο Μνημείο που έχει στήσει στο νησί η ΚΕ του ΚΚΕ και στο Μνημείο του Μακρονησιώτη.

Η Γεωργία Μαχαίρα, γραμματέας της ΠΕΚΑΜ, που έκανε την ξενάγηση, αναφέρθηκε στην Ιστορία του κολαστηρίου της Μακρονήσου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το θανατονήσι αυτό σχεδιάστηκε και συγκροτήθηκε από το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας σε συνεργασία με τους Αγγλους και Αμερικανούς συμμάχους του», και επεσήμανε ότι «ο ακριβής αριθμός και τα ονόματα των νεκρών μέχρι σήμερα παραμένουν εφτασφράγιστο μυστικό, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα της ΠΕΚΑΜ προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΣ να ανοίξουν τα αρχεία».


Στάθηκε ακόμα στην προσπάθεια που κάνει το αστικό πολιτικό σύστημα να κρύψει, να διαστρεβλώσει και - όταν δεν το καταφέρνει - να στρογγυλέψει την ιστορική αλήθεια. Επίσης στον αγώνα για να κρατηθεί ζωντανή η Ιστορία της Μακρονήσου, για να υλοποιηθεί στην πράξη η Υπουργική Απόφαση που χαρακτηρίζει τη Μακρόνησο ιστορικό τόπο - μνημείο της νεότερης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, και στις διεκδικήσεις της Ενωσης.

Η Μακρόνησος διδάσκει τη σημασία και την αξία του ηρωισμού στις πιο αντίξοες συνθήκες, που απαιτούν υπέρβαση και αγνόηση του ίδιου του φόβου του θανάτου. Οι Μακρονησιώτες, κομμουνίστριες και κομμουνιστές, νίκησαν τον αντίπαλο επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι επαναστατικές ιδέες έχουν απεριόριστη αντοχή.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διακινήθηκαν στους συμμετέχοντες τα «Μακρονησιώτικα» του Γιάννη Ρίτσου καθώς και η έκδοση «Από το παράνομο τυπογραφείο της "Πανσπουδαστικής" στην Ασφάλεια της Μεσογείων», της Αγγελικής Σωτήρη, που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Η επίσκεψη έκλεισε με κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, ώστε να απαντήσουμε δυναμικά στην επίθεση του κεφαλαίου. Μπορούμε και θα γίνουμε, εμείς οι εργαζόμενοι, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή στους αλύγιστους Μακρονησιώτες!