ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Με μεγάλα και αγαπημένα τραγούδια του Στ. Κουγιουμτζή
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2025

Ενα σύντομο βίντεο με τον Σταύρο Κουγιουμτζή να παίζει στο πιάνο και να ερμηνεύει πρώτα αυτός κι έπειτα ο Γιώργος Νταλάρας, ένα βίντεο με εικόνες του συνθέτη ακολούθησε τον χαιρετισμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τη βράβευση του Γιώργου Νταλάρα από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή, για να δώσει την ευκαιρία να ετοιμαστεί η σκηνή και να ανέβει το συγκρότημα, ώστε... να δοθεί ο λόγος στα υπέροχα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή.

Η αρχή έγινε με ένα εξαιρετικό ορχηστρικό ποτ πουρί μεγάλων κομματιών.

«Μπορεί κι ο ίδιος να ερχόταν από το μεγάλο πανεπιστήμιο της σχολής του Μίκη Θεοδωράκη» είπε ο Γιώργος Νταλάρας για τον Στ. Κουγιουμτζή στην αρχή της συναυλίας και συνέχισε προσθέτοντας: «Εκανε κλασικές σπουδές, πήρε όλα τα πτυχία και έστρεψε το ταλέντο του στους απλούς ανθρώπους κι έγραψε τραγούδια για να τους παρηγορεί για όλα αυτά που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες».

Περνώντας στους στίχους του μεγάλου Μάνου Ελευθερίου, ο Γ. Νταλάρας αφιέρωσε το αγαπημένο «Του κάτω κόσμου τα πουλιά» στην Νατάσσα Μποφίλιου, που παρακολουθούσε τη συναυλία με τον πατέρα της στο κοινό, καθώς η ίδια θα έπαιρνε μετά τη σκυτάλη στη σκηνή για τη δικιά της συναυλία.

Και συνεχίζοντας στους στίχους του Ελευθερίου, υποδέχτηκε στη σκηνή τον Δημήτρη Μπάση για να ερμηνεύσουν μαζί το «Ελεύθεροι κι ωραίοι», ενώ το κοινό είχε ήδη ζεσταθεί και συνόδευε με ενθουσιασμό όλα τα υπέροχα τραγούδια, χειροκροτούσε ρυθμικά, συνόδευε με όλο του το είναι τη συναυλία.


Ακολούθησε άλλο ένα βίντεο με αποσπάσματα από συνέντευξη του Σταύρου Κουγιουμτζή, που περιέγραψε πώς πρωτογνώρισε τον Γιώργο Νταλάρα.

«Ησουν ωραία όταν γελούσες, μοσχοβολούσες σαν Πασχάλια», τραγούδησε μετά ο Δημήτρης Μπάσης, καθώς και «Το καλοκαίρι το μορτάκι» για να εισπράξει το πιο θερμό χειροκρότημα.

«Κάποιος χτύπησε την πόρτα / μα ήταν ο βοριάς / και χαμήλωσαν τα φώτα / της παρηγοριάς» κι έπειτα το «Μεθοκόπι» από τον Γιώργο Νταλάρα, μεγάλα τραγούδια κι αγαπημένα ζέσταιναν όλο και περισσότερο το κοινό, που πριν και μετά υποδέχτηκε επίσης την Ασπασία Στρατηγού, αλλά και την Βιολέτα Ικαρη να... «στέλνει χαιρετίσματα» και να ρωτά «πες μου τι να φορέσω για να μ' αγαπάς».

Κι ύστερα όλοι οι ερμηνευτές μαζί στη σκηνή για ένα σερί εξαιρετικών κι αγαπημένων τραγουδιών, που ξεσήκωσαν το κοινό «Το σακάκι μου», «Το πουκάμισο το θαλασσί», «Χάντρα στο κομπολόι σου», «Τα χρόνια της υπομονής», «Πού ΄ναι τα χρόνια»... ανεβάζοντας το θερμόμετρο της Κεντρικής Σκηνής στα ύψη!

«Κάπου νυχτώνει», «Ηταν πέντε ήταν έξι»... με τραγούδια για τη «φτώχεια και την ξενιτιά» συνέχιζε το πρόγραμμα κι ο Γιώργος Νταλάρας προέτρεψε το κοινό να αναζητήσει τα δυο μικρά βιβλία που έχει γράψει ο Σταύρος Κουγιουμτζής για να ανακαλύψει τον τρόπο σκέψης του.

Στην καταπληκτική επικοινωνία του δε με το κοινό μέσα από τα τραγούδια αυτά που μεταφέρονται και τραγουδιούνται από γενιά σε γενιά, προέτρεψε να ακουστεί δυνατά το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και τόνισε: «Ο κόσμος είναι δικός σας κι εσείς πρέπει να παλέψετε για τον σοσιαλισμό»