Από κινητοποίηση για τη διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος |
Καθώς σε λίγες μέρες ξεκινούν τα μαθήματα και μέχρι χτες δεν είχε εκδοθεί η εγκύκλιος για τις μετεγγραφές, το ΜΑΣ τονίζει:
«Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης για μια "μεγάλη αλλαγή" στο ζήτημα των μετεγγραφών διαψεύδονται... Τα μαθήματα ξεκινάνε και χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες είναι "στον αέρα".
Σήμερα (23/9/25) λήγει η προθεσμία της απόκτηση κωδικών πρόσβασης από τις γραμματείες της σχολής για την είσοδο στην πλατφόρμα αιτήσεων. Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του υπ. Παιδείας προς τους φοιτητές "να τηρήσουν τις προθεσμίες" είναι προκλητικές, αφού με δική της ευθύνη διαμορφώνεται ξανά ο κίνδυνος οι πρωτοετείς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία να μάθουν για τη μετεγγραφή τους τουλάχιστον έναν μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων.
Ιδιαίτερα φέτος, με το κόστος σπουδών να έχει εκτοξευτεί στο έδαφος της ακρίβειας και της διαλυμένης φοιτητικής μέριμνας:
Δεν μπορεί να επαναληφθεί η περσινή απαράδεκτη κατάσταση, όπου κόπηκε το 20% των αιτούντων, μέσα από απαράδεκτα κριτήρια - κόφτες!
Δεν μπορεί να συνεχιστεί η τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών παρά τις "υποσχέσεις" της κυβέρνησης.
Δεν μπορεί να συνεχίζουν να μην έχουν αντιστοιχία 96 Πανεπιστημιακά Τμήματα, δηλαδή οι φοιτητές που σπουδάζουν σε αυτά να μην μπορούν καν να κάνουν αίτηση».
Και προσθέτει: «Πολλοί φοιτητές ή θα πάρουν μετεγγραφή, ώστε να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να συνεχίσουν να σπουδάζουν, ή θα βρεθούν σε αδιέξοδο.
Πρέπει άμεσα να καταργηθούν οι εξωφρενικοί κόφτες, όπως για παράδειγμα η επιβολή "ακαδημαϊκού" κριτηρίου (η απαράδεκτη προϋπόθεση των 2.750 μορίων σε σχέση με την ΕΒΕ της σχολής), που στερεί από χιλιάδες φοιτητές τη δυνατότητα να καταθέσουν ακόμη και αίτηση μετεγγραφής. Εξαιτίας του συγκεκριμένου άδικου κριτηρίου, τα τελευταία δύο χρόνια οι αιτήσεις έχουν μειωθεί κατακόρυφα.
Είναι απαράδεκτο ότι εξαιτίας και των απαράδεκτων νόμων Γαβρόγλου (της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ) η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας έχουν αφήσει 96 Τμήματα χωρίς καμία απολύτως αντιστοιχία, δηλαδή δεν μπορεί ένας φοιτητής να κάνει καν αίτηση μετεγγραφής!».
Με κεντρικό αίτημα να πάρουν άμεσα μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που την έχουν ανάγκη, το ΜΑΣ καλεί σε διεκδίκηση μέτρων όπως: Οσοι έχουν αιτηθεί μετεγγραφή να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα και τα εργαστήρια, να έχουν τους δικούς τους κωδικούς. Να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους όσοι φοιτητές κατάφεραν να πάρουν μετεγγραφή, να μη χάσουν το εξάμηνο. Να υπάρξει δυνατότητα για κατ' εξαίρεση των κριτηρίων μετεγγραφές, να αυξηθούν οι δικαιούχοι και τα Τμήματα να αυξήσουν το ποσοστό που δέχονται.