ΛΑΜΙΑ
Μέσα στη δράση μπορεί να οικοδομηθεί ένα ισχυρό κίνημα που θα συγκρούεται με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του

Την Παρασκευή στην πολιτική συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2025

Με μεγάλη συμμετοχή, αγωνιστικό ενθουσιασμό και ετοιμότητα για τις δύσκολες μάχες που έρχονται πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λαμία, στο Πάρκο Τσαλτάκη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Ακολούθησε αφιέρωμα στον αξέχαστο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο από την Ρίτα Αντωνοπούλου και τους «Ρεβάνς».

Την πρώτη μέρα παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Μπάτσικας, Κώστας Μπασδέκης και Παναγιώτης Πολίτης, η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του Κόμματος, και ο Κώστας Κούκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι από τη Λαμία και τη Φθιώτιδα έδωσαν μαζικό «παρών», αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει καθιερωθεί ως ένα μεγάλο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός στην περιοχή, αλλά και την άνοδο της απήχησης και των δεσμών του Κόμματος με τα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Μέσα από το περιεχόμενο του Φεστιβάλ δόθηκε κίνητρο για προβληματισμό γύρω από τις εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, καλλιεργήθηκε η προσμονή για τις Θέσεις του 22ου Συνεδρίου, δυνάμωσε ο αγωνιστικός ενθουσιασμός για τις δύσκολες μάχες που έρχονται, όπως η απεργία την 1η Οκτώβρη.


Επιπλέον, στάλθηκε μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και απαιτήθηκε να σταματήσει κάθε συνεργασία της χώρας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Ξεχωριστή θέση στον χώρο του Φεστιβάλ είχε και η καταδίκη της αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου, αρχηγού της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης ΧΑ.

Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα συνεχίστηκε και τη δεύτερη μέρα, με συναυλίες από τον Σπύρο Γραμμένο και μαθητικά - φοιτητικά συγκροτήματα.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών και τις δυο μέρες προσέλκυσε το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ιδιαίτερα οι νέες εκδόσεις και επεξεργασίες του Κόμματος, ενώ τη δική τους γωνιά είχαν οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου».

«Είμαστε περισσότεροι, πιο έμπειροι και αποφασισμένοι»

Στα αυξημένα καθήκοντα που δημιουργούν οι εξελίξεις, στις μάχες που έχουμε μπροστά μας και στην προοπτική διεξόδου από την βαρβαρότητα του καπιταλισμού την οποία δίνουν το επαναστατικό Πρόγραμμα και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στάθηκε ο Γ. Μαρίνος στην ομιλία του. Οπως τόνισε:

«Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στην εντυπωσιακή του πορεία έχει κατακτήσει με το σπαθί του τη θέση του μεγαλύτερου νεανικού πολιτικού και πολιτιστικού γεγονότος στη χώρα, συνέχεια και αφετηρία νέων αγώνων, πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και έμπνευσης, με επαναστατικό προσανατολισμό, που καταγράφεται και στο φετινό σύνθημα: "Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε τον δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο".

Σ' αυτόν τον αγώνα έχει τη δική του θέση ο κάθε νέος και νέα, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, ώστε η ζωντάνια, η ανησυχία και ο προβληματισμός τους να συναντηθούν με τη δράση της ΚΝΕ, την ιδεολογία και την πολιτική του ΚΚΕ, συνεισφέροντας στην κοινή πάλη που γίνεται καθημερινά και πιο αναγκαία».

Αναφερόμενος στην επικείμενη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ για το 22ο Συνέδριο, στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 4 - 5 Οκτώβρη, επεσήμανε:

«Πρέπει όλοι να τις εφοδιαστούμε, να τις μελετήσουμε, να τις συζητήσουμε, για να τις κάνουμε κτήμα μας, ενισχύοντας τη δουλειά μας για να σηκώσουμε ψηλότερα, να κάνουμε το "ΚΚΕ δυνατό, σταθερό σε κάθε δοκιμασία, έτοιμο στο κάλεσμα της Ιστορίας για τον σοσιαλισμό".

Είμαστε περισσότεροι, πιο έμπειροι και αποφασισμένοι. Δώσαμε μαζί πολλές μάχες για κάθε λαϊκό πρόβλημα, για τα δικαιώματα της νεολαίας, με ευθύνη, τιμώντας την ηρωική Ιστορία του Κόμματός μας, με εφόδιο την πολιτική του ΚΚΕ, που είναι πρωταγωνιστής στους αγώνες, γιατί έχει επαναστατικό Πρόγραμμα, πολιτική πρόταση εξουσίας και διακυβέρνησης του τόπου. Παλεύει για να αλλάξει τον κόσμο, να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για να ζήσει ο λαός με σύγχρονους όρους, στη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία, που είναι το νέο, το σύγχρονο, το ρεαλιστικό.

Ο καπιταλισμός έχει ξεπεράσει τα ιστορικά του όρια. Είναι ταυτισμένος με τον πόλεμο, τη φτώχεια, την ανεργία, την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Βασανίζει τους λαούς, γίνεται πιο αντιδραστικός και επικίνδυνος. Δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί, όπως παραπλανητικά ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του - φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και ακροδεξιές δυνάμεις στον τόπο μας, η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας, ο Βελόπουλος, οι κάθε είδους απολογητές που προσπαθούν να θολώσουν τα νερά καλλιεργώντας αυταπάτες».

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα σημαίνει κήρυξη πολέμου

Στη συνέχεια ο Γ. Μαρίνος, αναφερόμενος στην απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη 13ωρη εργασία, υπογράμμισε:

«Φουλάρουμε τις μηχανές και με όλες μας τις δυνάμεις προετοιμάζουμε τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία την 1η Οκτώβρη, για να καταδικαστεί καθολικά και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ για 13ώρες δουλειά και τη "διευθέτηση" του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει αυτό το τερατούργημα συγκροτούν έναν μηχανισμό έντασης της εκμετάλλευσης και εξόντωσης της εργατικής τάξης (...)

Το κυβερνητικό έκτρωμα συντάχθηκε καθ' υπαγόρευση των εργοδοτικών ενώσεων. Υλοποιεί τη στρατηγική του κεφαλαίου, πατάει πάνω στους νόμους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, στους νόμους Χατζηδάκη, Γεωργιάδη, στις διαλυτικές Οδηγίες της ΕΕ που καταργούν το 8ωρο, τινάζουν στον αέρα τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και προβλέπουν 78 ώρες δουλειάς τη βδομάδα, και τις οποίες ψήφισαν όλα τα ελληνικά κόμματα πλην ΚΚΕ.

Το είπαμε από την πρώτη στιγμή: Το έκτρωμα αυτό σημαίνει κήρυξη πολέμου (...) Οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή, με καλό εξοπλισμό, για να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα παντού, να οργανωθούν συσκέψεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους να μπουν αποφασιστικά στη μάχη. Στην προμετωπίδα του αγώνα είναι το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που έφεραν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αιτήματα του ΠΑΜΕ, του ταξικού κινήματος.

Μέσα στη δράση μπορεί να οικοδομηθεί ένα ισχυρό κίνημα που θα συγκρούεται με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά του, και θα πρωταγωνιστεί στην πάλη. Ενα κίνημα που θα αμφισβητεί και θα αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική, θα συνενώνει την εργατική τάξη, τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους και επαγγελματίες σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό.

Ενα κίνημα που θα ακυρώνει τις παγίδες που στήνουν οι εκμεταλλευτές και οι κάθε λογής διαχειριστές της εξουσίας τους, τον εγκλωβισμό στην αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού, στα σενάρια κάθε είδους αστικής κυβερνητικής εναλλαγής, την καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών. Θα συσπειρώνει και θα κινητοποιεί εργατικές - λαϊκές δυνάμεις με στόχους πάλης που απαντούν στις ανάγκες του λαού».

Η συνολική εικόνα των εξελίξεων δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό και αναμονή

Κλείνοντας ο Γ. Μαρίνος είπε αναφορικά με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους κινδύνους που αυτοί εγκυμονούν:

«Ο καπιταλισμός είναι ο κόσμος που φλέγεται, ο κόσμος των δεκάδων πολεμικών εστιών που πολλαπλασιάζονται σε όλη την υδρόγειο λόγω του αδυσώπητου ανταγωνισμού για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της Ενέργειας, των ενεργειακών αγωγών και των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, των σπάνιων γαιών, γενικότερα των πολύτιμων πρώτων υλών.

Μέσα σ' αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις το ΚΚΕ δυναμώνει την πάλη κατά της εμπλοκής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με ευθύνη της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, θύτη σε βάρος άλλων λαών και στόχο αντιποίνων.

Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν έχουν σχέση με την ασφάλεια και την ειρήνη, δεν μπορούν να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι δυνάμεις εχθρικές για τον λαό μας και τους άλλους λαούς. Τα εξοπλιστικά προγράμματα που χρυσοπληρώνει ο λαός μας, τα 7 και πάνω δισ. για το ΝΑΤΟ και τα 28 δισ. για νέους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς εντάσσονται στα πολεμικά σχέδια, και όχι στην προστασία των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Η πολιτική που υπηρετεί τους στόχους και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης εκφράζεται και στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, με στόχο την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, τη συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από έναν σκληρό ανταγωνισμό στον οποίο η τουρκική αστική τάξη προβάλλει διεκδικήσεις που αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Στην πράξη έχει γίνει "φύλλο και φτερό" το κυβερνητικό εφεύρημα περί "ήρεμων νερών".

Το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο πυροδοτεί διενέξεις για τις θαλάσσιες ζώνες. Η απαράδεκτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι η παρουσία του αμερικανικού μονοπωλίου της "Chevron" στα ενεργειακά "οικόπεδα" νοτίως της Κρήτης μπορεί να εγγυηθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν είναι μια γκάφα, αλλά ο καθρέφτης της αστικής πολιτικής, που ανάγει σε εγγυητή τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους οικονομικούς ομίλους, που τους προικίζουν με τον φυσικό πλούτο της χώρας για να αυξάνουν τα κέρδη τους, καταδικάζοντας τον λαό σε ενεργειακή φτώχεια και βάζοντάς τον συνεχώς πιο βαθιά στους κινδύνους των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η συνολική εικόνα των εξελίξεων προειδοποιεί και δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό και αναμονή, αλλά εγρήγορση, συμμετοχή στον οργανωμένο αγώνα στα σωματεία, στους συλλόγους, σε κάθε μαζικό φορέα, μαζί με τους κομμουνιστές. Ισχυροποίηση του ΚΚΕ, γιατί αυτό θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη του λαού στην πάλη για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος, για να οικοδομήσουμε τη νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία. Γι' αυτόν τον στόχο διαθέτουμε τις δυνάμεις μας».