Ο τζιχαντιστής «μεταβατικός Πρόεδρος» Αλ Σαράα ευχαρίστησε ΗΠΑ και Τουρκία για τη μεσολάβησή τους
2025 The Associated Press. All |
Δρούζοι γυρνάνε στα χωριά τους, από όπου έφυγαν λόγω των συγκρούσεων |
Καθώς η Συρία εξελίσσεται σε νέα εστία εξάπλωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η οποία μοιάζει με καζάνι που βράζει, ο πρωθυπουργός του κράτους - δολοφόνου, που με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ματοκυλάει την Παλαιστίνη και απειλεί τους λαούς όλης της περιφέρειας, φορώντας το προσωπείο του υπερασπιστή των Δρούζων της Συρίας είπε: «Εχουμε θέσει ως σαφή μας πολιτική την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής νότια της Δαμασκού, από τα Υψίπεδα του Γκολάν μέχρι τα βουνά των Δρούζων, αλλά και την προστασία των αδελφών μας Δρούζων».
«ΔΕΝ θα επιτραπεί στον συριακό στρατό να κινηθεί νότια της Δαμασκού», διαμήνυσε. Επίσης κατηγόρησε το καθεστώς του Αχμεντ Αλ Σαράα ότι «πέρασε τις δύο κόκκινες γραμμές», γιατί έστειλε «στρατό στην περιοχή, η οποία έπρεπε να αποστρατιωτικοποιηθεί, και άρχισε να σφαγιάζει τους Δρούζους», αλλά και ότι η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις αρχές της βδομάδας και περιλάμβανε αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων «επιτεύχθηκε μέσω της βίας. Οχι μέσω αιτημάτων, όχι μέσω παρακλήσεων - μέσω της βίας».
Από τη μεριά του ο «μεταβατικός Πρόεδρος» της Συρίας, Αχμεντ Αλ Σαράα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δήλωσε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος προσπαθεί να μας σύρει σε πόλεμο και ποιος προσπαθεί να μας διχάσει (...) Δεν θα τους δώσουμε την ευκαιρία να παρασύρουν τον λαό μας σε έναν πόλεμο που χρησιμεύει μόνο για να διχάσει την πατρίδα μας και να σπείρει την καταστροφή». Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύεται την αστάθεια μετά την αλλαγή καθεστώτος και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές για να υπονομεύσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας, αναφέροντας ότι «η ισχύς από μόνη της δεν εγγυάται τη νίκη, και η έναρξη ενός πολέμου δεν είναι το ίδιο με τον έλεγχο του αποτελέσματός του. Είμαστε πιο δυνατοί από οποιαδήποτε προσπάθεια να μας διαλύσουν».
Επανέλαβε δε ότι θα «λογοδοτήσουν» οι δράστες επιθέσεων κατά Δρούζων στον νότο και ευχαρίστησε για τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Τουρκίας και αραβικών κρατών, που «έσωσαν την περιοχή από άδηλη τύχη».
Χτες το βράδυ πάντως αναφέρθηκαν νέες συγκρούσεις στην επαρχία Σουέιντα, όπου μέχρι και την Πέμπτη συριακές «κυβερνητικές» δυνάμεις συνέχιζαν επιχειρήσεις. Βεδουίνοι μαχητές φέρονταν να εξαπολύουν νέα πλήγματα εναντίον Δρούζων καθώς όπως έλεγαν η εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη αφορούσε «μόνο τις κυβερνητικές δυνάμεις», μιλώντας για Βεδουίνους που είχαν συλλάβει ένοπλοι Δρούζοι και πρέπει να απελευθερωθούν.
Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υποστήριξε ότι «μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεπλάκησαν στη σύγκρουση καταφέραμε να οδηγήσουμε σε αποκλιμάκωση», ισχυριζόμενη ότι οι συριακές αρχές δέχτηκαν «να αποσύρουν τα στρατεύματά τους τα οποία βρίσκονταν στην περιοχή όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονταν» και λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί πολύ ενεργά την κατάσταση».
Στο Βερολίνο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον Δρούζων στη Συρία «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» και ζήτησε «οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», «το γεγονός όμως ότι τα όπλα έχουν σιγήσει - μετά και την παρέμβαση των Αμερικανών εταίρων μας - είναι μια καλή είδηση», εκτίμησε. Ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση «να προστατεύσει τους πολίτες της από τη βία, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή εθνοτικής καταγωγής», αλλά και από «όλους τους εγχώριους και ξένους παράγοντες να μην κάνουν κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Συρίας και τη διαδικασία μετάβασης».
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ήταν ο ξένος ηγέτης που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλ Σαράα, τονίζοντάς του - σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγκυρας - ότι οι «απαράδεκτες» επιθέσεις του Ισραήλ συνιστούν «απειλή για ολόκληρη την περιοχή». Το δε τουρκικό ΥΠΕΞ περιέγραψε τις επιθέσεις του Ισραήλ ως «πράξη δολιοφθοράς κατά των προσπαθειών της Συρίας να εξασφαλίσει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «ο συριακός λαός έχει τώρα μια ιστορική ευκαιρία να ζήσει σε ειρήνη και να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα. Ολοι οι εμπλεκόμενοι που έχουν δεσμευτεί να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία πρέπει να συμβάλουν στις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ηρεμίας».
Ανακοίνωση καταγγελίας του Ισραήλ εξέδωσε και το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, που δήλωσε ότι «το νέο κύμα βίας στη Συρία είναι πολύ ανησυχητικό» και συμπλήρωσε: «Η ρωσική πλευρά έχει καταδικάσει κατ' επανάληψη την αυθαίρετη χρήση βίας από το Ισραήλ στη Συρία. Οι επιθέσεις αυτές, που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου, θα πρέπει να καταδικαστούν σθεναρά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο δρόμος για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα περνάει μέσα από τον διάλογο και την ενίσχυση της εθνικής ενότητας».