Εκατοντάδες νεκροί σε συγκρούσεις δυνάμεων του τζιχαντιστή Αλ Σαράα και Δρούζων, ενώ το Ισραήλ ανήγγειλε «επιχειρήσεις με δύναμη» δηλώνοντας έτοιμο για «διάφορα σενάρια»
2024 The Associated Press. All |
Δαμασκός, χτες, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς |
Μάλιστα τα πλήγματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) στοχοποίησαν δύο φορές το κτίριο που στεγάζει το γενικό επιτελείο στρατού (επιφέροντάς του σοβαρές ζημιές), δίπλα στο υπουργείο Αμυνας και κοντά σε πτέρυγα του προεδρικού μεγάρου, όπου ο «μεταβατικός πρόεδρος» αλ Σαράα φέρεται να υποδέχτηκε τις τελευταίες μέρες και ξένους ηγέτες.
Είχε προηγηθεί, από χτες τα ξημερώματα, συνέχιση των αιματηρών συγκρούσεων κυβερνητικών δυνάμεων και Δρούζων στον νότο, με επίκεντρο την πόλη Σουέιντα (έδρα της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας Δρούζων στη χώρα) όπου από την Κυριακή υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 300 άτομα.
Από τη μεριά του Ισραήλ, ο υπουργός Αμυνας Ισραέλ Κατς προειδοποίησε τη Συρία για «επώδυνα πλήγματα» και ανήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός «θα επιχειρήσει με δύναμη» ειδικά στην περιοχή της Σουέιντα, για να «εξοντώσει μέχρι την πλήρη αποχώρησή τους τις δυνάμεις που επιτέθηκαν στους Δρούζους».
Οπως είπε, «το Ισραήλ δεν θα εγκαταλείψει τους Δρούζους στη Συρία και θα επιβάλει την πολιτική αποστρατικοποίησης που έχουμε αποφασίσει» και «οι ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σύντομα θα κλιμακώσουν την αντίδρασή τους εναντίον του καθεστώτος (σ.σ. του αλ Σαράα) εάν το μήνυμα δεν γίνει κατανοητό», καταλήγοντας ότι «σύμφωνα με τις οδηγίες του πολιτικού κλιμακίου, οι ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις χτυπούν την περιοχή και παραμένουν προετοιμασμένες για διάφορα σενάρια».
Μάλιστα, στρατιωτικός αξιωματούχος του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «μια από τις μεραρχίες (...) που σήμερα (σ.σ. χτες) διεξάγει επιχειρήσεις στη Γάζα (...) ετοιμάζεται να αναπτυχθεί στα βόρεια σύνορά μας με τη Συρία».
Το απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάλεσε τους Δρούζους να «μην διασχίζετε τα σύνορα» στον νότο, γιατί η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή» και διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, όπως είπε.
Αργότερα, το συριακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «επιτεύχθηκε μια συμφωνία για εκεχειρία στη Σουέιντα και για την ανάπτυξη φραγμάτων ασφαλείας στην πόλη» - πάντως και την Τρίτη είχε κηρυχτεί εκεχειρία - ενώ η συριακή προεδρία καταδίκασε «με έντονο τρόπο τις ειδεχθείς πράξεις» κατά Δρούζων και δήλωσε ότι «δεσμεύεται πλήρως να διερευνήσει όλα τα εν λόγω περιστατικά και να τιμωρήσει όλους όσοι ενεπλάκησαν σε αυτά». Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΞ της «μεταβατικής κυβέρνησης» των τζιχαντιστών «επέρριψε εξολοκλήρου την ευθύνη στο Ισραήλ για αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση και τις συνέπειές της», αναφέροντας ότι οι βομβαρδισμοί του είχαν στόχο κυβερνητικές υπηρεσίες και μη στρατιωτικές υποδομές, καταλήγοντας ότι επιφυλάσσεται για το δικαίωμα της χώρας «να υπερασπιστεί τα εδάφη και τον λαό της με όλα τα μέσα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».
Από τη μεριά των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Τάμι Μπρους, είπε ότι «καλούμε τη συριακή κυβέρνηση να αποσύρει τον στρατό της, προκειμένου να επιτραπεί σε όλες τις πλευρές να μπορέσουν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση». Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως μίλησε «τηλεφωνικά με τις αρμόδιες πλευρές» και ότι «ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποια ενημέρωση αργότερα σήμερα», εξηγώντας πως η κατάσταση «μας ανησυχεί πολύ». Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία - που είναι και πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα - Τομ Μπάρακ κάλεσε σε ένα «βήμα πίσω» όλες τις πλευρές «και να δεσμευθούν σε ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγεί σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για τις συγκρούσεις στη Συρία και κάλεσε «όλες τις πλευρές» να προστατεύσουν τους αμάχους «αδιακρίτως», καλώντας ακόμα σε «σεβασμό» της κυριαρχίας της Συρίας, «απέναντι στον πολλαπλασιασμό των ισραηλινών πληγμάτων στο συριακό έδαφος».