ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Εφιάλτης για υγειονομικούς και ασθενείς η κατάσταση στα νησιά

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την αξιολόγηση

Πέμπτη 17 Ιούλη 2025

Με ...ιατροδικαστή στελεχώνεται το παθολογικό ΤΕΠ στη Σάμο
Σε καθημερινή αναμέτρηση με τον εφιάλτη της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, με τις ρημαγμένες υποδομές στη δημόσια Υγεία βρίσκονται υγειονομικοί και κάτοικοι στα νησιά. Μια κατάσταση που γίνεται ακόμα χειρότερη το καλοκαίρι, λόγω του μεγαλύτερου όγκου περιστατικών που έχει να διαχειριστεί το σύστημα Υγείας, με τους τουρίστες να παίρνουν κι αυτοί μια ...γεύση από το έγκλημα διαρκείας.

Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φέρνει άλλο ένα μέτρο - εργαλείο για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης, την περιβόητη αξιολόγηση των υπηρεσιών, με τους ίδιους τους υγειονομικούς να σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Υγείας έχουν αξιολογηθεί και παίρνουν κάτω από τη βάση».

«Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής», σημειώνει σε δήλωσή του ο Γιάννης Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Και προσθέτει ότι η δραματική υποστελέχωση και η πολιτική των διαρκών μετακινήσεων γιατρών, αντί της ουσιαστικής στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, οδηγούν σε συνθήκες που πλέον αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των ασθενών αλλά και των υγειονομικών.

Χαρακτηριστικά είναι τα εξής παραδείγματα:

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εξαγγελθείσα "αξιολόγηση υπηρεσιών Υγείας μέσω SMS" είναι πρόκληση και εμπαιγμός», τονίζει ο Γ. Γαλανόπουλος, θέτοντας τα ερωτήματα:

«Τι θα αξιολογήσουν οι πολίτες; Την απουσία γιατρών στα νησιά και μάλιστα εν μέσω καλοκαιρινού κύματος επισκεπτών; Τις μετακινήσεις που "αδειάζουν" άλλα νοσοκομεία; Το ένα ασθενοφόρο σε όλη την Αίγινα; Τον ιατροδικαστή και τον μικροβιολόγο που κάνουν τον παθολόγο και δεκάδες άλλα αναρίθμητα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την άθλια κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας;

Γιατί για αυτά τα χοντρά ζητήματα, τα οποία όχι μόνο γνωρίζει η κυβέρνηση αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει, που αντιμετωπίζει την Υγεία και τη ζωή του λαού σαν περιττό έξοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εξασφαλίζει ζεστό κρατικό χρήμα για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους δολοφονικούς πολεμικούς τους σχεδιασμούς, η αξιολόγηση δεν λέει κουβέντα».

Επιπλέον, «τι συμπεράσματα θα εξαγάγει η κυβέρνηση από αυτή την αξιολόγηση; Είναι ή δεν είναι ευθύνη του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης να εξασφαλίσει πρώτα ένα πλήρως στελεχωμένο σύστημα Υγείας που να προσφέρει σύγχρονες απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας;».

Προφανώς πρόκειται για ρητορικό ...ερώτημα, με τον Γ. Γαλανόπουλο να τονίζει ότι η αξιολόγηση θα αξιοποιηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και όχι για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες Υγείας.

«Η "αξιολόγηση" στα χέρια τους είναι εργαλείο περαιτέρω επίθεσης σε βάρος των υγειονομικών και των ασθενών. Γιατί θα αξιοποιήσουν αυτά ακριβώς τα παραδείγματα για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για κλείσιμο και συγχωνεύσεις κλινικών, όπως έγινε και στο παρελθόν, για την προώθηση του νέου υγειονομικού χάρτη».

Και μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, η ΟΕΝΓΕ επαναφέρει τις διεκδικήσεις για να πάψουν άμεσα οι μετακινήσεις γιατρών, για μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μαζική προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, με απόδοση κινήτρων για νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό, αντί για εμβαλωματικές λύσεις που φθείρουν σωματικά και ψυχικά τους γιατρούς και υποβαθμίζουν δραματικά την ποιότητα της περίθαλψης.