Ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής του Κόμματος, επεσήμανε:
«Οι χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν στην Κρήτη και στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, είναι τα θύματα εμπόλεμων και μη χωρών, της διαμάχης των ιμπεριαλιστών για τη νέα μοιρασιά αγορών, όπως και της καταλήστευσης του πλούτου των χωρών τους. Είναι άνθρωποι που γυρεύουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, και τα κυκλώματα των διακινητών τούς φέρνουν στην Κρήτη.
Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη περί "υβριδικής απειλής". Καταδικάζουμε και αντίστοιχες λογικές που έχουν ακουστεί και από τις τοπικές αρχές της περιοχής, ότι τάχα "οι λαθρομετανάστες μάς παίρνουν τις δουλειές", τον κάλπικο διαχωρισμό σε "νόμιμους" και "παράνομους", ή ότι "όσοι καταφτάνουν στο νησί είναι μόνο άντρες, με κύριο σκοπό να καταλάβουν την Κρήτη", παραλληλισμούς με "απόβαση Τουρκοκύπριων" και διάφορες άλλες ανιστόρητες ανοησίες, που ενθαρρύνουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων. Καταδικάζουμε τον χρυσαυγίτικο παροξυσμό στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και αλλού, που καμία σχέση δεν έχει με τις εύλογες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων για την ακαταλληλότητα των χώρων».
Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας μαζί με τους συμμάχους τους, ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, συμμετέχουν στην όξυνση των πολέμων και της φτώχειας στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και αλλού, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι οι υπαίτιοι για χιλιάδες θανάτους και εκατομμύρια θύματα που αναγκάζονται να ξεριζωθούν για να σώσουν τη ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν βάλει την υπογραφή τους στα εμπόδια και τις απαγορεύσεις για να μπορούν να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, για τον εγκλωβισμό τους στις χώρες πρώτου προορισμού, όπως είναι η Ελλάδα.
Τα παραπάνω στήριξε και το ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν ο κ. Ανδρουλάκης νομίζει πως στην Κρήτη έχουμε κοντή μνήμη και προσπαθεί να μας αποδείξει πως το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιείται από τη ΝΔ στο ζήτημα του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, προτείνοντας επικίνδυνες λύσεις επαναπροώθησης και όχι διάσωσης, καθ' υπόδειξη του τουριστικού κεφαλαίου».
Και πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε τα νέα απάνθρωπα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ (με τη συνδρομή της Ελληνικής Λύσης και ανεξάρτητων βουλευτών, με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ και της Νίκης) με συλλήψεις, αναστολή παροχής ασύλου, κλειστά κέντρα - φυλακές για τους χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Καταδικάζουμε τη νέα ένταση των "pushbacks", δηλαδή της καταστολής, που έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση πιο επικίνδυνων διαδρομών και την αύξηση της ταρίφας για τα κυκλώματα των διακινητών.
Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους δήθεν συμμάχους της, που καλλιεργεί τον εφησυχασμό την ώρα που, όπως αποδεικνύεται με τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας, υπονομεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και εργαλειοποιούνται τα προσφυγικά ρεύματα.
Η διάσωση ανθρώπινων ψυχών στα νότια παράλια του νησιού μας είναι άθλος για το Λιμενικό Σώμα, που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες λόγο της εντατικοποίησης, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και διασωστικών μέσων για ανοιχτή θάλασσα και για τόσο μεγάλο αριθμό διασωθέντων. Αθλος είναι και η διαχείριση των μεταναστών και προσφύγων χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από το κράτος.
Για άλλη μια φορά, μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Χαιρετίζουμε την αλληλεγγύη των κατοίκων που βοηθούν στη διάσωση των ξεριζωμένων στα σημεία άφιξης, τις πρωτοβουλίες των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, που οργανώνουν την αλληλεγγύη με έμπρακτο τρόπο, και οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουμε σε αυτήν την υπόθεση.
Καλούμε το εργατικό - λαϊκό κίνημα να δώσει άμεση απάντηση ανάλογα με τις εξελίξεις.
Συμμεριζόμαστε τους ενδοιασμούς των κατοίκων στις διάφορες περιοχές όπου συζητιέται η ίδρυση δομών, και ιδιαίτερα του δήμου Μινώα Πεδιάδας, μιας ήδη επιβαρυμένης περιοχής. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να δώσει άμεσα λύσεις στους σεισμόπληκτους, και οι όποιοι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας στο νησί να μην επιβαρύνουν τους κατοίκους.
Η μόνη λύση είναι να δίνονται άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλα τα αποδεδειγμένα θύματα των πολέμων και διωγμών, για να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
Η πραγματική λύση και η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται μακριά από τις δεσμεύσεις της ΕΕ, μακριά από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έξω από αυτό το διεφθαρμένο, σάπιο σύστημα, που γεννά μόνο εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά και φτώχεια».
Παίρνοντας τον λόγο ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέφερε:
«Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στις ακτές μας, και ιδιαίτερα στους δήμους Φαιστού και Γόρτυνας, σε εξαθλιωμένη κατάσταση, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση αλλά και τις τοπικές αρχές ως "τζιχαντιστές" και "εισβολείς".
Η κυβέρνηση της ΝΔ ήξερε για το νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη και δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία τους, αντίθετα τους άφησε στην τύχη τους. Αντίστοιχες ευθύνες έχουν η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές, με χαρακτηριστική τη στάση του περιφερειάρχη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε πρόσφατη σύσκεψη για το Μεταναστευτικό, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα έκαναν πλάτες στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, και τώρα δήθεν αντιδρούν, σε συνεργασία με τους μεγαλοξενοδόχους, στηρίζοντας θέσεις που καλλιεργούν ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις».
Επειτα ο Δημήτρης Δουλουφάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηρακλείου, τόνισε: «Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για το Μεταναστευτικό ήταν αποκαλυπτική. Η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά ξεπλένει την ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την κυβερνητική πολιτική, αρνούμενη να καταδικάσει την εμπλοκή της χώρας μας στους ανταγωνισμούς προς όφελος του κεφαλαίου, που γεννούν φτώχεια και πολέμους στις χώρες προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο νησί μας.
Από κοντά και οι υπόλοιποι συνδυασμοί πλην "Λαϊκής Συσπείρωσης", που όλοι μαζί μιλούν για "νόμιμους" και "παράνομους", για "λαθρομετανάστες" που δεν δικαιούνται άσυλο, μέχρι και για αξιοποίησή τους ως φτηνά εργατικά χέρια κατά παραγγελία του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα εγκαλούν την πολιτεία που δεν εντείνει την καταστολή και τον εγκλωβισμό τους στη Λιβύη και αλλού».
Τέλος, ο Νίκος Πατεράκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μινώα Πεδιάδας και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, επεσήμανε:
«Βασική αιτία του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού είναι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, τόσο σε καιρό ιμπεριαλιστικής ειρήνης όσο και σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπου μας εμπλέκει όλο και περισσότερο η πολιτική της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διεκδικούμε να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να κλείσει η βάση της Σούδας στο νησί μας, να μη χρησιμοποιηθεί καμία υποδομή της χώρας μας για τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα του πολέμου. Με ευθύνη του κεντρικού κράτους και των τοπικών αρχών, χωρίς άλλες καθυστερήσεις να βρεθεί κατάλληλος χώρος προσωρινής φιλοξενίας, με αξιοπρεπή διαβίωση, ιατρική φροντίδα, διερμηνεία, νομική αρωγή με ευθύνη του κράτους, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.
Οχι στις κλειστές δομές - φυλακές που σχεδιάζει το υπουργείο μαζί με τις τοπικές αρχές, κατά παραγγελία του μεγάλου κεφαλαίου στο νησί. Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι θύματα του πολέμου και της φτώχειας, δεν είναι εγκληματίες!».