ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στους δρόμους για να μην πληρώσουν τα «σπασμένα» κυβερνήσεων και ΕΕ

Μαχητικό συλλαλητήριο με τρακτέρ χτες στη Λάρισα | Αγωνιστικές διεργασίες και σε άλλες περιοχές

Τρίτη 15 Ιούλη 2025

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κατέφθασαν χτες το βράδυ οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας στην κεντρική πλατεία της πόλης, σηκώνοντάς την «στο πόδι».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, των Αγροτικών Συλλόγων και υλοποιώντας τις αγωνιστικές αποφάσεις που πάρθηκαν στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές του νομού τις προηγούμενες μέρες, έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε τις συνέπειες και τα πρόστιμα για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις εγκληματικές εις βάρος μας ενέργειες να τις πληρώσουμε εμείς, οι βιοπαλαιστές αγρότες. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα της ΕΕ και των κυβερνήσεων».

Με τη μαχητική τους κινητοποίηση - η οποία, μάλιστα, έγινε στη μέση της καλλιεργητικής περιόδου και του καλοκαιριού - εξέφρασαν αγωνιστικά την οργή τους για το φαγοπότι εκατομμυρίων ευρώ που στήθηκε στις πλάτες τους ως αποτέλεσμα της ΚΑΠ της ΕΕ, αλλά και για τα οξυμένα προβλήματα που γεννά η ίδια πολιτική και τους φέρνει στα όρια της επιβίωσης.

Τέτοιου είδους προβλήματα είναι το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, η πώληση των προϊόντων τους σε εξευτελιστικές τιμές σε συνδυασμό με τις αποζημιώσεις από καιρικά φαινόμενα που δεν έχουν δοθεί, την αποκατάσταση των έργων υποδομής, τη λειψυδρία που απειλεί καλλιέργειες, αλλά και τη μεγάλη εξάπλωση των κρουσμάτων ευλογιάς στην περιοχή. Συγκεκριμένα, στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 35.000 ζώα χωρίς ουσιαστική αποζημίωση για τους κτηνοτρόφους, χωρίς μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της ζωονόσου.

Απέναντι στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν το ξεκλήρισμά τους, θα κλιμακώσουν τον οργανωμένο αγώνα τους απαιτώντας από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει μέτρα και να ικανοποιήσει τα αιτήματα που προβάλλουν για την επιβίωσή τους.

Με αφετηρία τις προσυγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε χωριά και σε δήμους του νομού έφτασαν οργανωμένα με κορναρίσματα και συνθήματα στο κέντρο της πόλης. Ενώ νωρίτερα στην προσυγκέντρωση στον κόμβο Πλατυκάμπου έγινε συμβολικός αποκλεισμός από τους παραγωγούς μηδικής που δεν μπορούν να πουλήσουν τη σοδειά τους, εξαιτίας της εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην καταστροφή.

Στο συλλαλητήριο χαιρετισμούς απηύθυναν αγρότες και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων του νομού, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος ξεκαθάρισε προς την κυβέρνηση ότι οι αγρότες με τον συλλογικό τους αγώνα θα επιβάλουν το δίκιο των αιτημάτων τους.

Στην Καρδίτσα

Η οργάνωση της πάλης απέναντι στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Καρδίτσας βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που οργάνωσε χτες το βράδυ, στον Παλαμά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, με την συμμετοχή δεκάδων αγροτών του νομού, οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, που θα εκφραστεί με την οργάνωση κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Στα Χανιά

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων του νομού.

Οι βιοπαλαιστές παραγωγοί απαίτησαν να μη φορτωθούν ούτε με ένα ευρώ για να αποπληρωθούν πρόστιμα, αντίθετα αυτά να πάνε σε κυβερνητικά στελέχη και διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως και οι παράνομες επιδοτήσεις να εισπραχθούν απ' αυτούς που τις πήραν, όπως ανέφερε ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΧ.

Στον Εβρο

Μηχανοκίνητη πορεία από τη Μάκρη μέχρι το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου και οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί του Εβρου, συνεχίζοντας τον αγώνα για καταβολή των αποζημιώσεων και μέτρα στήριξης ώστε να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα 15.000 καμένα ελαιόδενδρα.

Πρόκειται για 500 ελαιοπαραγωγούς στην περιοχή της Μάκρης που επλήγησαν από την πυρκαγιά το 2023 και τον παγετό, και δεν έχουν πάρει ακόμη ολόκληρες τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Μάλιστα, πάνω από 100 είναι αυτοί που δεν πήραν ούτε την προκαταβολή, με αποτέλεσμα να μην έχουν εισόδημα, να μην μπορούν να αντικαταστήσουν το χαμένο φυτικό κεφάλαιο.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ, που ενημέρωσε τους αγρότες για τις παρεμβάσεις που έκανε το Κόμμα στο Κοινοβούλιο και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ μοίρασε πλατιά τη σχετική ανακοίνωση της Οργάνωσης.

Νέες συσκέψεις

- Στην Ηλεία, αύριο Τετάρτη στις 9.30 μ.μ., θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στο Χειμαδιό Σοπίου.

- Στο Αίγιο, σε σύσκεψη στην «Αβυθο» (καφενείο Κυριακόπουλου), προχωρούν την Παρασκευή 18 Ιούλη, στις 8 μ.μ., η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.