Επόμενος σταθμός η Πάτρα, στις 18 Ιούλη
Το κοινό γέμισε το Ανοιχτό Θέατρο Χαϊδαρίου παρακολουθώντας το έργο που έγραψε ο Μπρεχτ το 1931, σε μια εποχή κρίσης, περιγράφοντας τον μηχανισμό της καπιταλιστικής οικονομίας, την εκμετάλλευση των φτωχών και αδύναμων.
Την παράσταση παρακολούθησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου.
Μέσα από τη μορφή της Ιωάννας, μιας κοπέλας γεμάτης φιλοδοξίες και θρησκευτικό πάθος, ο συγγραφέας φανερώνει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ηθική και το σύστημα. Η Ιωάννα ξεκινά ως σωτήρας, όμως έρχεται αντιμέτωπη με τον σκληρό κόσμο της αγοράς. Με τους εκπροσώπους της αγοράς, τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις τους. Οταν η πίστη της Ιωάννας συναντά την πραγματικότητα της εκμετάλλευσης, η συνειδητοποίηση είναι σπαρακτική...
«Κοιτάζω αυτό το σύστημα, και επιφανειακά
μου φαίνεται γνώριμο, αλλά όχι και
ο μηχανισμός του! Υπάρχουν αυτοί οι λίγοι επάνω
και οι πολλοί άλλοι κάτω, και οι επάνω φωνάζουν
στους κάτω: ελάτε επάνω για να είμαστε όλοι
επάνω, αλλά όταν κοιτάξεις προσεκτικά βλέπεις κάτι
κρυμμένο ανάμεσα σε αυτούς επάνω και στους άλλους κάτω.
Κάτι που μοιάζει με δρόμο, αλλά δεν είναι δρόμος.
Είναι μια σανίδα. Τώρα φαίνεται ολοκάθαρα.
Είναι η σανίδα μιας τραμπάλας. Ολο αυτό το σύστημα
είναι μια κούνια με δύο άκρες που εξαρτώνται
η μία από την άλλη. Και αυτοί επάνω
κάθονται επάνω, επειδή οι άλλοι κάθονται κάτω
και μόνο όσο θα κάθονται οι άλλοι κάτω. Οι επάνω
δεν θα κάθονταν πια επάνω, αν οι κάτω άφηναν τη θέση τους
κι ανέβαιναν. Επομένως, αυτοί επάνω
θέλουν, να κάθονται οι άλλοι κάτω
αιωνίως και να μην ανεβούν ποτέ επάνω.
Και οι κάτω πρέπει να είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους επάνω
για να μην αλλάξει θέση η τραμπάλα. Ετσι είναι οι τραμπάλες...».
Μιλώντας με την Χρυσούλα Λαμπούδη, υπεύθυνη της πολιτιστικής δουλειάς του ΠΑΜΕ, μας αναφέρει ότι αυτό που χαρακτηρίζει τη θεατρική ομάδα είναι η θέληση, η υπομονή και η επιμονή. «"Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων" είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο από τη μία. Από την άλλη ο θίασος είναι εργαζόμενοι, έχουν υποχρεώσεις, περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Ομως καταφέρνουμε και προχωρά και αυτή η δουλειά, γιατί πρώτα και κύρια κατανοούμε ότι υπηρετούμε τον ταξικό αγώνα και μέσα από τον Πολιτισμό.
Πολύ χρήσιμη για τη λειτουργία της ομάδας είναι και η προετοιμασία που γίνεται για κάθε παράσταση. Πέρα από τις πρόβες κύριο μέλημά μας είναι να μελετήσουμε το έργο που ανεβάζουμε, δηλαδή να εξετάσουμε το ιστορικό πλαίσιο, τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγραψε ο συγγραφέας κ.λπ.
Και βέβαια, το καλύτερο είναι τα όμορφα και ζεστά λόγια που ακούμε μετά από κάθε παράσταση. Λόγια που μας γεμίζουν δύναμη για τη συνέχεια!».