ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Πλούσια συμπεράσματα και παρακαταθήκη στον αγώνα των αγροτών της Κωπαΐδας

Αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις στη σύσκεψη

Τρίτη 15 Ιούλη 2025

Παρακαταθήκη και «όπλο» στα χέρια των βιοπαλαιστών αγροτών της Κωπαΐδας και της ευρύτερης περιοχής, στον αγώνα που δίνουν για να διασφαλίσουν νερό για τις καλλιέργειες τους, αποτέλεσε η εκδήλωση με θέμα «Λειψυδρία: Πρόβλημα ή πρόσχημα για τη μετατροπή του νερού σε πανάκριβο εμπόρευμα και εργαλείο συγκέντρωσης της γης;», που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ στην Αλίαρτο Βοιωτίας.

Μέσα από την παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τις ομιλίες του Κώστα Μπασδέκη, μέλους της ΚΕ και περιφερειακού συμβούλου Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και του Λάμπρου Μεϊμάρη, γεωλόγου (αναλυτικά αποσπάσματα δημοσιεύτηκαν στο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»), αναδείχθηκε ότι η λειψυδρία δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα, αλλά κυρίως πρόσχημα για να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, της ΕΕ και της Περιφερειακής Διοίκησης για την έλλειψη έργων υποδομής και πρόληψης με σκοπό τη διασφάλιση νερού για άρδευση και ύδρευση.

Αναδείχθηκε επίσης ότι οι αιτίες για τη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στον κάμπο της Κωπαΐδας, την εικόνα εγκατάλειψης, την έλλειψη έργων υποδομής και την αδυναμία άρδευσης των καλλιεργειών είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η λογική του «κόστους - οφέλους» και της εμπορευματοποίησης του νερού.

Παράλληλα κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για έργα υποδομής και παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της άρδευσης, να εκσυγχρονιστεί και να βελτιωθεί η αγροτική παραγωγή.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του ΚΚΕ, με την οποία δόθηκε συνέχεια στη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής να εξασφαλίσουν νερό για τα χωράφια τους, ώστε να μην επαναληφθεί και φέτος η περσινή καταστροφική καλλιεργητική περίοδος.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον δήμαρχο Αλιάρτου - Θεσπιών Γιώργο Αραπίτσα, δημοτικούς συμβούλους Λιβαδειάς και Αλιάρτου εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εκπροσώπους φορέων αγροτών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση καλωσόρισε «στον τόπο που είναι στο κέντρο του προβλήματος» ο δήμαρχος Αλιάρτου - Θεσπιών Γ. Αραπίτσας.

Τόνισε ότι «ο δήμος μας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει πρόβλημα αλλά και πρόσχημα», ότι «πρόβλημα υπάρχει και με την Ενέργεια και με τα απορρίμματα». Είπε ακόμα ότι η αποξήρανση της Κωπαΐδας έγινε για να καλλιεργείται η γη, «που όμως μετατρέπεται τα τελευταία χρόνια σε απέραντο φωτοβολταϊκό πάρκο» και «δεν ξέρω τι θα γίνει σε ενδεχόμενη επισιτιστική κρίσημ που δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε την Κωπαΐδα». Είναι «μια καθαρά αγροτική περιοχή» και «χρειάζεται έργα υποδομής χτες», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι «αν δεν γίνουν, δεν θα μπορεί να υπάρχει παραγωγή».

Αγανάκτηση για την κατάσταση της Κωπαΐδας

Τα συναισθήματα των αγροτών της περιοχής περιέγραψε με τις λέξεις «αγανάκτηση, θυμός και απογοήτευση» ο Λουκάς Βούλγαρης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, τονίζοντας ότι «η Κωπαΐδα τριάντα χρόνια τώρα είναι στο έλεος του θεού».

Επεσήμανε ότι και φέτος υπάρχει πρόβλημα με το νερό και υπάρχει ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής, ενώ χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» ενδεχόμενη λειτουργία των γεωτρήσεων της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στην περιοχή του Παρορίου, σημειώνοντας ότι «δεν θα έχουμε νερό ούτε για να πιούμε, όχι να ποτίσουμε».

Με αφορμή το τεράστιο κόστος των αγροτικών εφοδίων και της Ενέργειας, ανέφερε σκωπτικά ότι «εμείς πληρώνουμε και πληρώνουμε, αλλά δεν μπορούμε να ξεχρεώσουμε». Απαίτησε δε να σταματήσουν τώρα τα «αγροτοδικεία» που στήνονται απέναντι στους αγρότες που διεκδικούν το δίκιο τους, κάνοντας γνωστό ότι μέλη της διοίκησης του Συλλόγου έχουν δεκάδες μηνύσεις σε βάρος τους.

Η λογική του «κόστους - οφέλους» είναι η αιτία του προβλήματος

Ο Γιώργος Μπούτσικος, δημοτικός σύμβουλος Αλιάρτου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφερόμενος στο πρόβλημα της λειψυδρίας με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι οι αγρότες της περιοχής υπογράμμισε πως η αιτία δεν είναι η κλιματική αλλαγή αλλά «η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση των υδάτων, την οποία εξειδικεύει η κυβέρνηση και εφαρμόζει κατά γράμμα η Τοπική Διοίκηση, ο δήμος και η Περιφέρεια, στη λογική του "κόστους - οφέλους"».

Η Κωπαΐδα λειτουργεί με απαρχαιωμένο σύστημα άρδευσης, οι απώλειες νερού είναι τεράστιες και η συντήρηση ελάχιστη, τόνισε. Οπως εξήγησε, «τα χωράφια του παρακωπαϊδικού πεδίου λειτουργούν με δημοτική διαχείριση, τροφοδοτούνται από υφιστάμενες δημοτικές γεωτρήσεις που έγιναν πριν 40 χρόνια και έχουν τεράστιες απώλειες νερού, υπερβολικό κόστος λειτουργίας αντλιοστασίων και τελικά αυξημένο κόστος παραγόμενων προϊόντων. Ακόμα και η ένταξη σε χρηματοδότηση τοπικών παρεμβάσεων δεν εξασφαλίζει την επάρκεια νερού για την λειτουργία τους. Οι αγρότες μας παράλληλα αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού τα τέλη άρδευσης υπολογίζονται με βάση τον κανόνα της ανταποδοτικότητας και καλούνται οι ίδιοι να καλύψουν τελικά τις δαπάνες συντήρησης επισκευής και λειτουργίας αντλιοστασίων των γεωτρήσεων των ηλεκτρικών παροχών, ακόμα και τα έξοδα μισθοδοσίας των υδρονομέων. Η κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδας και η μετακύλιση της διαχείρισης στην Περιφέρεια, χωρίς την απαραίτητη στελέχωση και χωρίς χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την επιλογή της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του πλούτου της περιοχής στους ομίλους, έφεραν την κατάσταση σ' αυτό το σημείο, τον χειμώνα να πλημμυρίζουμε και το καλοκαίρι να διψάμε».

Αναδεικνύοντας και ευρύτερες στοχεύσεις από αυτήν την εξέλιξη, τόνισε ότι «προσπαθούν να απαξιώσουν με αυτόν τον τρόπο την ιδιοκτησία των αγροτών μας, ώστε να την εξαγοράσει τζάμπα το μεγάλο κεφάλαιο». Εφερε ως παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζονται ήδη στη Κωπαΐδα, «μετατρέποντας τη γη υψηλής παραγωγικότητας σε πεδίο κερδοφορίας των εταιρειών της Ενέργειας», ενώ η περιοχή καταστρέφεται, καθώς «γεμίζει από ανεμογεννήτριες και μπαταρίες αποθήκευσης Ενέργειας και μετατρέπεται σε βαριά βιομηχανική ζώνη, όπου οι όμιλοι κερδοσκοπούν, ενώ οι αγρότες, όπως και οι υπόλοιποι δημότες μας, πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα».

Οι αγρότες διεκδικούν έργα υποδομής που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους

Ζωτικής σημασίας για την επαρκή άρδευση των χωραφιών και την εξασφάλιση εισοδήματος για τους αγρότες και τις οικογένειές τους χαρακτήρισε το θέμα της εκδήλωσης ο Χρήστος Λυγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

«Αυτό που βίωσαν πέρυσι και συνεχίζουν να βιώνουν και φέτος οι αγρότες της Κωπαΐδας είναι προπομπός γι' αυτά που έρχονται και στη Φθιώτιδα. Ολη αυτή η περιοχή είναι μια ενιαία υδρογεωλογική λεκάνη», επεσήμανε, εξηγώντας ότι σε περίπτωση που τεθούν σε λειτουργία οι 18 γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ στην περιοχή του Μαυρονερίου θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για τη δυτική Λοκρίδα και, βέβαια, τη Βοιωτία.

«Χρόνια τώρα, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, από τα πιο σημαντικά αιτήματά μας είναι τα έργα υποδομής που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη άρδευση και την παραμονή μας στα χωριά μας, χωρίς πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, και με επαρκή ύδρευση», τόνισε.

Ενώ η απάντηση στις διεκδικήσεις των αγροτών είναι ότι δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, την ίδια στιγμή δίνονται δισεκατομμύρια για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, σχολίασε. «Για ΝΑΤΟικές δαπάνες και φρεγάτες πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ, το παραδέχονται και ξεδιάντροπα. Πρόσφατα ο γγ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μάς είπε ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν κάνει στροφή στις αμυντικές δαπάνες και το πρώτο ταμείο από όπου θα αντλήσουν χρήματα είναι αυτό της ΚΑΠ, "άρα μη ζητάτε και πολλά".

Παράλληλα, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στα φώτα της δημοσιότητας όλα αυτά που συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που σε μας δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, είναι η πολιτική της ΚΑΠ που εγκυμονεί και διαμορφώνει τέτοια σκάνδαλα. Τους το ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα πληρώσουμε εμείς, ούτε γι' αυτούς που τα έφαγαν ούτε γι' αυτούς που τους τα έδωσαν. Να πληρώσουν πολιτικά, ποινικά και οικονομικά όλοι οι εμπλεκόμενοι».

Η εμπορευματοποίηση του νερού είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και των κυβερνήσεων

Ο Γιώργος Κοτρόγιαννος, δημοτικός σύμβουλος Λιβαδειάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε πως η λειψυδρία αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για να φορτωθούν οι ευθύνες στον λαό. «Χρησιμοποιούν την προπαγάνδα περί κλιματικής αλλαγής και απογειώνουν και σε αυτό το ζήτημα την ''ατομική ευθύνη'' περί ''σπατάλης'' και ανάγκης συνετής κατανάλωσης», είπε.

«Η εμπορευματοποίηση του νερού και η νέα αντιλαϊκή τιμολόγηση αποτελούν κεντρική πολιτική της ΕΕ», πρόσθεσε, καθώς στρατηγική τους επιλογή είναι να περιοριστεί η ζήτηση μέσω της αύξησης της τιμής του νερού, και όχι να αυξηθεί η προσφορά με τα απαραίτητα έργα και τις υποδομές.

Ετσι, η κυβέρνηση της ΝΔ συγκρότησε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Νερού, προωθώντας το σχέδιο της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα του εξορθολογισμού του διοικητικού και οικονομικού κόστους διαχείρισης του νερού. Αυτό δίνει ώθηση στη συγχώνευση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης, θέτοντας μάλιστα κυρώσεις αν δεν συμμορφωθούν στην πανάκριβη τιμολόγηση του νερού σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, ενώ επιβάλλουν την «εθελοντική» τάχα συγχώνευση των ΔΕΥΑ, με το τυράκι ότι οι δήμοι θα έχουν ευνοϊκότερους όρους δανειοδότησης αν τις αποδεχτούν. «Ενώ οι δημοτικές επιχειρήσεις έχουν ήδη γονατίσει οικονομικά από την πολιτική που έχει γιγαντώσει το ενεργειακό κόστος, τίθεται το εκβιαστικό δίλημμα: Αποδοχή της συγχώνευσης ή χρεοκοπία (...) Οι ΔΕΥΑ παραμένουν, σκόπιμα, τραγικά υποστελεχωμένες, με την κυβέρνηση να εμποδίζει στην ουσία την πρόσληψη μόνιμου αναγκαίου προσωπικού», συνέχισε ο Γ. Κοτρόγιαννος.

«Ο στόχος ξεκάθαρος: Η παραπέρα εμπορευματοποίηση και συγκέντρωση του νερού γύρω από την ΕΥΔΑΠ, και στη συνέχεια να εμφανιστούν οι στρατηγικοί επενδυτές», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε αύξηση των τιμολογίων του νερού, απώλεια θέσεων εργασίας μέσω των συγχωνεύσεων, άνοιγμα της αγοράς σε ιδιώτες μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, και στο να μπαίνουν στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» τα έργα που είναι αναγκαία.

«Γι' αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε να παλεύουμε για φτηνό ποιοτικό νερό, για αναγκαία έργα και υποδομές που έχουμε ανάγκη, για πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι «ως ''Λαϊκή Συσπείρωση'' Λιβαδειάς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για να εμποδίσουμε τα σχέδια εμπορευματοποίησης του νερού». Και κατέληξε: «Η διαχείριση προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Γι' αυτό, σήμερα είναι αναγκαίο να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα για διασφάλιση της επάρκειας νερού στα χωριά της Λιβαδειάς, καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, όχι στην αύξηση των τελών άρδευσης την οποία επέβαλε ο δήμος Λιβαδειάς».