Associated Press |
«Φέρνετε την πείνα και τον πόλεμο και εμείς φυτεύουμε τα δέντρα της ειρήνης». Μ' αυτό το σκεπτικό δεκάδες ιταλικές πολιτικές και οικολογικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν κατά της Συνόδου Κορυφής του FAO.
Σύμφωνα με τους Ιταλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι διαδηλώσεις και οι πορείες αποτελούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο των αρχών, αφού στη Σύνοδο θα παραβρεθούν πάνω από 100 πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών από ολόκληρο τον κόσμο, 200 αντιπροσωπείες και 700 αντιπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» και από τις «αναμενόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις», αφού η ιταλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία φοβάται ότι θα υπάρξουν επεισόδια και ενδεχομένως... τρομοκρατικές ενέργειες.
Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, που μετατρέπει τη Ρώμη σε απόρθητο φρούριο, οι τρεις επικίνδυνες μέρες είναι: το Σάββατο όπου στη Ρώμη θα γίνουν εκδηλώσεις με θέμα «Γη και αξιοπρέπεια» και στις οποίες θα συμμετάσχουν οικολογικές, ειρηνιστικές, συνδικαλιστικές και οργανώσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης και οι 12 και 13 του μήνα, οπότε θα γίνουν πιθανότατα διαδηλώσεις εναντίον πολυεθνικών εταιριών και βιομηχανιών.
Τουλάχιστον 12,8 εκατομμύρια άνθρωποι, σε χώρες της νότιας Αφρικής, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της λιμοκτονίας και η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Αυτό υποστήριξε ο υποδιευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, του ΟΗΕ, ανοίγοντας τις διήμερες εργασίες συνόδου για την πείνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυβερνήσεων, ανθρωπιστικών οργανώσεων και δωρητών, στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Ο Ζακ Γκρες υπογράμμισε ότι στις χώρες Μαλάουι, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Σουαζιλάνδη, Λεσότο, η κρίση τείνει να λάβει τεράστιες διαστάσεις και εκτίμησε ότι, εντός των προσεχών μηνών αν δεν αλλάξει η κατάσταση, «θα βρεθούμε ενώπιον μιας ανείπωτης λιμοκτονίας». Ως κύρια αίτια της κατάστασης, ο Γκρες κατονόμασε την ξηρασία, τις πλημμύρες και γενικότερα τις περιβαλλοντολογικές αλλαγές που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά και τις πολιτικές διαμάχες που συχνά καταλήγουν σε αιματηρές πολεμικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή αφήνοντας πίσω τους καμένη γη.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι ανάμεσα στα μεγαλύτερα θύματα της πείνας είναι οι ασθενείς του AIDS που στις χώρες αυτές είναι χιλιάδες και δεν έχουν δυνατότητα εργασίας ή μετακίνησης ενώ χαρακτήρισε ως μέγιστο πρόβλημα την έλλειψη υποδομών παροχής και διανομής της αναγκαίας βοήθειας συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει άμεσα να κατασκευαστούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, είναι περισσότερο από άμεση η ανάγκη διανομής 1,2 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων μέσα στους τρέχοντες μήνες και άλλων 4 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το τέλος του χρόνου.