Αφήνοντας ανέγγιχτη την ουσία του προβλήματος, η κυβέρνηση της ΝΔ αναλώθηκε εντός της βδομάδας σε μία ακόμα επικοινωνιακή κίνηση αντιμετώπισης του ζητήματος
Eurokinissi Sports |
Αντίθετα, ακολουθώντας την πεπατημένη όλων των προκατόχων της, δηλαδή μη θίγοντας τη γενεσιουργό αιτία, που είναι η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε για μία ακόμα φορά να παρουσιάσει την εφαρμογή της τακτικής της αυστηροποίησης των ποινών ως πανάκεια για λύση στο πρόβλημα, κάτι που φυσικά ουδόλως έχει αποδειχθεί στην πράξη μέχρι σήμερα. Γι' αυτόν τον λόγο, εδώ και χρόνια ανακυκλώνονται τα ίδια ακριβώς μέτρα αυστηροποίησης, τα ιδιώνυμα αδικήματα, οι πρακτικές συλλογικής ευθύνης, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αφού δεν θίγεται ο πυρήνας του προβλήματος.
Eurokinissi |
Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είχαν παρθεί στις αρχές του 2024, με αφορμή την επίθεση οπαδών έξω από το κλειστό του Ρέντη τον Δεκέμβρη του 2023 με αποτέλεσμα των θανάσιμο τραυματισμού του αστυνομικού των ΜΑΤ Γ. Λυγγερίδη. Το τραγικό εκείνο περιστατικό αναδείκνυε για πολλοστή φορά τα αδιέξοδα των λογικών που διέπουν το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, αλλά και των μέτρων της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας.
Ενδεικτικό είναι ότι τα τότε νέα μέτρα, που χαρακτηρίστηκαν «τομή», ήρθαν να προστεθούν ως κρίκος σε μια αλυσίδα επίσης διαφημισμένων ως «μέτρων - τομή» που είχαν παρθεί από την ίδια κυβέρνηση μεταξύ Φλεβάρη 2022 και Αυγούστου 2023, με αφορμή άλλες δύο δολοφονικές επιθέσεις που είχαν προκαλέσει τους θανάτους των φιλάθλων του Αρη, Αλκη Καμπανού, και της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι και τα μέτρα που πάρθηκαν το 2024, μετά τους λεονταρισμούς του πρώτου διαστήματος (με κλείσιμο των γηπέδων για τους φιλάθλους κ.λπ.), πολύ σύντομα έγιναν λάστιχο στην εφαρμογή τους (π.χ. παράταση στην εφαρμογή των συστημάτων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των καμερών παρακολούθησης στα γήπεδα), αλλά και κάθε άλλο παρά έλυσαν το πρόβλημα.
Eurokinissi |
Με την παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Αθλητισμού στη συνέντευξη Τύπου, η κυβέρνηση πέρα από το ότι επεδίωξε να δώσει μεγαλύτερη αίγλη στο γεγονός, προφανώς θέλησε και να παρουσιάσει την «αποφασιστικότητα» σε συνολικό κυβερνητικό επίπεδο στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας.
Τα όσα ειπώθηκαν ως απολογισμός των μέτρων που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους 18 μήνες εξέφρασαν την κυβερνητική ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της αυστηροποίησης των ποινών. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, Ακης Σκέρτσος, έκανε λόγο για ένα «συνεκτικό και ολιστικό πλαίσιο που διέπει πλέον τη διεξαγωγή αγώνων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ», ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε σημεία - κλειδιά στην επιτυχή εφαρμογή των μέτρων το τρίπτυχο: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση, νέος ρόλος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας. Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε την εισαγωγή 10 νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων στο ήδη υπάρχον πλαίσιο των μέτρων κατά της βίας.
Φυσικά, κεντρικό επιχείρημα όλων των υπουργικών τοποθετήσεων στην προσπάθεια παρουσίασης μιας εικονικής πραγματικότητας ήταν το γεγονός της μείωσης των επεισοδίων στις εξέδρες των γηπέδων. Στην πραγματικότητα, η αυστηροποίηση των ποινών περιόρισε μεν τα έκτροπα στις εξέδρες, ειδικά στον χώρο του ποδοσφαίρου (που ήταν και το ζητούμενο), σε καμία περίπτωση όμως δεν εξάλειψε το ευρύτερο φαινόμενο, όπως δείχνουν τα δεκάδες περιστατικά που εξακολουθούν να καταγράφονται εκτός γηπέδων, π.χ. οι καταδρομικές επιθέσεις σε συνδέσμους, τα μεμονωμένα «ραντεβού» οπαδών ή τα πρόσφατα γεγονότα στους τελικούς του μπάσκετ.
Αυτά βέβαια για τους κυβερνώντες είναι «ψιλά γράμματα». Αυτό που προέχει είναι οι λογικές προστασίας του «προϊόντος» και όσων δραστηριοποιούνται σε αυτό από τα αδιέξοδά του, που ενέχουν τον κίνδυνο να επέλθουν απώλειες εσόδων. Αυτό φάνηκε περίτρανα και στην τακτική της κυβέρνησης κατά τα γεγονότα με τις κοκορομαχίες των επιχειρηματιών των ΚΑΕ στους τελικούς του μπάσκετ. Από την άλλη, με αφορμή ειδικά την όξυνση του κλίματος στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν ήταν λίγες οι φορές που η κυβέρνηση προχώρησε στην τακτική του καλέσματος του «λύκου για να φυλάξει τα πρόβατα», καλώντας στις συζητήσεις για την «αντιμετώπιση» του προβλήματος τους ίδιους τους επιχειρηματίες των ΠΑΕ (ή και των ΚΑΕ πρόσφατα), που με τις τακτικές τους και τις κόντρες συμφερόντων είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα. Σε διάφορες περιπτώσεις, μάλιστα, κατ' απαίτηση των επιχειρηματιών προχωρά και στο απαραίτητο «λίφτινγκ» σε όσα από τα μέτρα εκείνοι θεωρούν ότι θίγουν περισσότερο τα συμφέροντά τους, όπως συνέβη με την αναθεώρηση στις ποινές της ΔΕΑΒ για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
Ετσι, είναι ξεκάθαρο ότι και ο κατάλογος των 10 νέων παρεμβάσεων της κυβέρνησης στα μέτρα κατά της βίας, που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, κινείται στο ίδιο πνεύμα, προστασίας του «προϊόντος», θέλοντας να διορθώσει «κενά» και φυσικά να περιορίσει περαιτέρω αδιέξοδα.
Για παράδειγμα, η προσθήκη στο πλαίσιο για τις αυτοματοποιημένες διοικητικές κυρώσεις για εξύβριση και υποκίνηση σε πράξεις βίας από παράγοντες εντός γηπέδων είναι πασιφανές ότι προήλθε μετά τα τελευταία γεγονότα σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η νέα πραγματικότητα, όπου τα ...κακώς κείμενα του «προϊόντος» δεν προέρχονται εξολοκλήρου από τις εξέδρες των οπαδών, με ό,τι καινούργιους κινδύνους εγκυμονεί αυτό για την περαιτέρω απαξίωση του «προϊόντος» και την απώλεια κερδών.