Πρώτη απάντηση στο νέο αίσχος: «13 να είναι οι ώρες σας!»

Μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή | Σε θέσεις μάχης τα σωματεία σε όλη τη χώρα

Σάββατο 5 Ιούλη 2025 - Κυριακή 6 Ιούλη 2025

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα έστειλαν στην κυβέρνηση το μεσημέρι της Παρασκευής Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και συνδικαλιστές από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, απαιτώντας να μην τολμήσει να φέρει το νέο αντεργατικό έκτρωμα που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν να είναι ζώα, διευρύνοντας τη δυνατότητα της 13ωρης εργασίας και σε έναν μόνο εργοδότη. Σε αυτήν τη βαρβαρότητα αντέταξαν τις διεκδικήσεις για επάνοδο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Σε μια μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους πήραν τον λόγο καταγγέλλοντας το αντεργατικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά και τις μεθοδεύσεις της υπουργού Εργασίας, η οποία χωρίς συστολή ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο της το ζήτησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και στη συγκέντρωση αυτή, μάλιστα, στο αίτημα των συνδικάτων, που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της Αττικής και όχι μόνο, να συναντηθούν, απάντησε αρνητικά, όπως έκανε και πριν λίγες μέρες σε άλλη κινητοποίηση σωματείων. Την ίδια στιγμή η υπουργός επικαλείται ξεδιάντροπα, σε κάτι συνεντεύξεις χωρίς αντίλογο, κάτι «εργαζόμενους σε ταβέρνα» που πήγαν και την βρήκαν για να της ζητήσουν να εργάζονται 13 ώρες την ημέρα στο ίδιο μαγαζί...

Είμαστε άνθρωποι, όχι ...γίδια του ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε μηχανές


Στη διάρκεια της συγκέντρωσης τοποθετήθηκε στην είσοδο του υπουργείου μεγάλο πανό που ανέγραφε: «Οι εργαζόμενοι δεν είναι τα γίδια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είμαστε άνθρωποι, όχι μηχανές. 13 να είναι οι ώρες σας!». Φώναξαν συνθήματα όπως «Το 13ωρο δεν θα εφαρμοστεί, με οργάνωση και αγώνα θα ανατραπεί» και «Λάστιχο ωράριο, λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή».

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές του Κόμματος.

Κατά τη διάρκειά της ο ένας μετά τον άλλον οι εκπρόσωποι των σωματείων κατακεραύνωσαν την αθλιότητα της κυβέρνησης, διαμηνύοντας αγωνιστική κλιμάκωση αν δεν πάρει πίσω το νομοσχέδιο.

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, έχουν περάσει τους εργαζόμενους σαν γίδια, σαν αυτά τα φανταστικά κολπάκια με τα οποία ξεκοκαλίζουν εκατομμύρια ευρώ όσοι είναι στο σύστημα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ΚΑΠ;». Και ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι θέλουν 8ωρο, θέλουν εξασφαλισμένα δικαιώματα, θέλουν ψηλούς μισθούς, αφιερώνοντας το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ στα ...«γίδια της κυβέρνησης».

Την διάταξη του ν/σ που πλήττει ακόμα και την ενιαία καλοκαιρινή άδεια, αφού την «κομματιάζει» σε 5ήμερα σχολίασε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, λέγοντας ότι «αφού θέλει να καταργήσει και την καλοκαιρινή άδεια, εμείς θα μείνουμε εδώ, δεν θα αφήσουμε να περάσει!». Ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, κατήγγειλε τη βαρβαρότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου κάθε λίγες μέρες ένας εργάτης πέφτει νεκρός. Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, αναρωτήθηκε: «Πότε θα βλέπουμε τα παιδιά μας και τι θα τους λέμε; Οτι τους παραδίδουμε το 13ωρο, όταν εμείς παραλάβαμε το 8ωρο; Δεν θα δεχτούμε να μας γυρίσουν δύο αιώνες πίσω, όταν οι εργαζόμενοι δούλευαν από ήλιο σε ήλιο και κοιμούνταν στα πατάρια των εργοστασίων».


INTIME NEWS

Ο Παναγιώτης Κατάρας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, αναφέρθηκε στη μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο κατακαλόκαιρο, νομίζοντας έτσι θα πιάσει τα συνδικάτα στον ύπνο, όμως «θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη». Με αφορμή τη σύγκρουση δύο λεωφορείων στη Βούλα, με αναφορά για πολλούς τραυματίες, ο Αλέκος Περράκης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αναλογιστούν «τι θα γίνει όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν 13 ώρες τη μέρα». «Οσα νομοσχέδια και να ψηφίσουν, εμείς έχουν τους δικούς μας νόμους», είπε ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο έργο του Ελληνικού και γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τόνισε ότι στόχος κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι «να μην έχουμε οικογενειακή ζωή και κοινωνική δράση.... Να ξέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα νιώσουν πολύ καλά τι σημαίνει αγώνες».

Η Αναστασία Ανδρικάκη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, μίλησε για τις άθλιες συνθήκες που ήδη επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ανακοίνωσε την απόφαση - κάλεσμα του ΕΚΠ για σύσκεψη συνδικάτων την επόμενη βδομάδα. Ο Λάμπρος Χατζάρας, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, μίλησε για τη νέα 24ωρη απεργία που έγινε την Παρασκευή στην επιχείρηση «Δημητρίου», για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ, και θύμισε ότι κάθε φορά που φέρνουν ένα νομοσχέδιο οι εκάστοτε υπουργοί Εργασίας ισχυρίζονται ότι γίνεται για το καλό των εργαζομένων. Ο Κυριάκος Λουκάκος, εργαζόμενος στην ΟΣΥ, αναφέρθηκε στη σύγκρουση των δύο λεωφορείων των ΚΤΕΛ, αναδεικνύοντας τις συνθήκες εντατικοποίησης και τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, κατήγγειλε για μια ακόμα φορά τη στάση του υπουργείου Εργασίας, που αρνείται να συναντηθεί με τους πραγματικούς εργαζόμενους και τα συνδικάτα, και κάλεσε σε ένταση των αγώνων.

Τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 7 Ιούλη περνάει η σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνεται έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στις 7.30 μ.μ., απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το κατάπτυστο νομοσχέδιο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων, το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε μαζική περιοδεία στην «TaskUs» με επικεφαλής τον Θεόφιλο Στεφανίδη, πρόεδρο του ΣΕΤΗΠ και μέλος του ΔΣ του ΕΚΘ, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου την ερχόμενη Τετάρτη (7 μ.μ., στο ΕΚΘ).

Επίσης, προγραμματίζονται:

Τη Δευτέρα 7 Ιούλη περιοδεία στη FARCOM και την Τρίτη 8 Ιούλη στην DEMO. Την Τετάρτη 9 Ιούλη, στις 7 μ.μ., το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΠΕ) οργανώνει σύσκεψη νέων μελών, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη οργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» την Πέμπτη 10 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο cafe «Beluga» στη Βέροια.

Την Πέμπτη 10 Ιούλη προγραμματίζεται κοινή συνεδρίαση - σύσκεψη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων με διοικήσεις επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου. Και τη Δευτέρα 14 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί σε ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ στο ΕΚΘ.

Στη Δυτική Ελλάδα

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας ξεκινά πλατιές, μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης, με περιοδείες συνδικαλιστών σε κλάδους και χώρους δουλειάς στην πόλη, από τη Δευτέρα 7 Ιούλη.

Στο Αγρίνιο το Εργατικό Κέντρο θα βρεθεί τη Δευτέρα στη «Γιώτης» και στην «Agrino», ενώ την Τρίτη θα γίνει περιοδεία στα ιχθυοτροφεία της «Avramar» και στις 7.30 μ.μ. θα οργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία.

Το ΕΚ Ζακύνθου τη Δευτέρα 7 Ιούλη θα περιοδεύσει σε οικοδομές και ξενοδοχεία, αλλά και σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, μεταφορικές επιχειρήσεις κ.α.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σε πικετοφορία την Τρίτη 8 Ιούλη στις 8 μ.μ.