ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Ο λαός αντιμέτωπος με το κράτος που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις στη δασοπροστασία, στην αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση

Παρασκευή 23 Μάη 2025

Με τους πυροσβέστες στο Μαντούδι
Κάθε χρόνο και χειρότερες γίνονται οι συνθήκες και οι δυνατότητες πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού της βόρειας Εύβοιας από φυσικές καταστροφές. Την αμείλικτη αυτή πραγματικότητα και τις τραγικές ελλείψεις που συνεχώς διογκώνονται διαπίστωσε για μία ακόμα φορά κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας.

Στο κλιμάκιο του Κόμματος συμμετείχαν επίσης ο Βασίλης Παπασωτηρίου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, και ο Νίκος Γεραλής, δημοτικός σύμβουλος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Χτες το πρωί επισκέφτηκαν το Δασαρχείο Λίμνης, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μαντουδίου και το χωριό Προκόπι, που τις προηγούμενες μέρες χτυπήθηκε από απανωτούς σεισμούς.

Απαξίωση και υποστελέχωση

Τραγικές είναι οι συνθήκες που διαμορφώνει η υποστελέχωση του Δασαρχείου Λίμνης, πρώτου σταθμού της περιοδείας, με τους ελάχιστους εργαζόμενους που έχουν απομείνει να εκφράζουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον της Δασικής Υπηρεσίας σε μια περιοχή που βιώνει τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2021.

Οπως προέκυψε μέσα από τη συζήτηση με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας, Σπύρο Ζιγκήρη, με εργαζόμενους αλλά και με κατοίκους της περιοχής, το Δασαρχείο λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Υπάρχει άμεση ανάγκη για επιστημονικό προσωπικό, π.χ. δασολόγους, ενώ οι προσλήψεις που έχουν γίνει ή εξαγγελθεί δεν επαρκούν για τη λειτουργία της Υπηρεσίας και να καλύψουν τις αποχωρήσεις, πόσο μάλλον για τις απαιτήσεις της περιοχής.

Ο Γ. Μαρίνος στο σεισμόπληκτο Προκόπι
Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με τους δασοφύλακες, καθώς έχουν απομείνει μόλις 3 που καλύπτουν μια έκταση 570.000 στρεμμάτων περίπου, ενώ με συμβασιούχους εργαζόμενους καλύπτονταν μέχρι πρόσφατα κάποιες θέσεις διοικητικού προσωπικού, οι συμβάσεις των οποίων ωστόσο έληξαν αρχές Μάη και δεν ανανεώθηκαν.

Ενδεικτικό των συνθηκών υπό τις οποίες ξεκινά η φετινή αντιπυρική περίοδος στην πολύπαθη βόρεια Εύβοια είναι και το γεγονός ότι αν και βρισκόμαστε στα τέλη Μάη, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ για να ξεκινήσουν οι καθαρισμοί δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών και των πρανών του οδικού δικτύου.

Καθοριστική η συμβολή των ρετσινάδων

Στη συνάντηση στο Δασαρχείο Λίμνης παρευρέθηκε και ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας. Μέσα από την συζήτηση αναδείχθηκε η καθοριστική συμβολή των ρετσινάδων και δασεργατών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα απασχόλησης, τόσο στην αποκατάσταση του καμένου δάσους όσο και στην προστασία αυτού που απέμεινε.

Ο Μπ. Τσιβίκας ζήτησε τη στήριξη της Υπηρεσίας στις διεκδικήσεις των εργαζομένων του προγράμματος για αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, επίδομα επικινδυνότητας, μέτρα προστασίας κ.λπ., ενώ από τη συζήτηση προέκυψε ότι η κυβέρνηση έχει από πέρυσι το φθινόπωρο να πιστώσει χρήματα για αναλώσιμα, είδη ατομικής προστασίας, καύσιμα και ανανέωση εξοπλισμού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του προγράμματος. Ειδική αναφορά έκανε στο επιστημονικό προσωπικό το οποίο έχει προσληφθεί μέσω του προγράμματος, που μισθολογικά δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο τους ή πιθανή προϋπηρεσία τους, ενώ στην πλειοψηφία τους πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν έρθει από άλλες περιοχές, και αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο και κόστος διαμονής.

Ανησυχία για την έλλειψη πρόληψης

Η έλλειψη μέτρων μέτρων πρόληψης και σχεδιασμού κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχε το κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον διοικητή και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου, δεύτερο σταθμό της περιοδείας.

Βασικό ζήτημα που τέθηκε από την πλευρά των πυροσβεστών ήταν το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν καθαριστεί οι δασικοί δρόμοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία διέλευσης και προσέγγισης πιθανής πυρκαγιάς. Αναφορά έγινε στην παλαιότητα των οχημάτων, που στο σύνολό τους είναι άνω των 30 χρόνων, καθώς και στις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις μεταξύ των πυροσβεστών. Μάλιστα στη συνάντηση συμμετείχαν και εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι εκτός από την αγωνία και την αβεβαιότητα του αύριο επισημαίνουν ότι για να ετοιμάσουν τα χαρτιά της πρόσληψης και να προλάβουν τις προθεσμίες αναγκάστηκαν να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ από την τσέπη τους σε ιδιώτες γιατρούς και μετακινήσεις.

Αμεση ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών

Την ανησυχία των κατοίκων από τις τελευταίες σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ αλλά και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και κτίρια διαπίστωσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ κατά την επίσκεψή του στο Προκόπι, όπου ολοκληρώθηκε η περιοδεία στη βόρεια Εύβοια.

Το κλιμάκιο του Κόμματος συνομίλησε με κατοίκους του χωριού, που εξέφρασαν την ανησυχία τους για κάποιον ακόμα μεγαλύτερο σεισμό. Επισκέφτηκε σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, διαπιστώνοντας την προσπάθεια να υποβαθμιστεί το μέγεθος ζημιών που έχουν προκληθεί σε ορισμένες κατοικίες, καθώς και την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης και άμεσης αποκατάστασης των ζημιών στις κατοικίες.

Να δυναμώσει ο αγώνας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Ο Γιώργος Μαρίνος μετέφερε την απαίτηση του ΚΚΕ για άμεση στελέχωση του Δασαρχείου και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών, να ξεκινήσουν άμεσα τα μέτρα πρόληψης για την αντιπυρική περίοδο, να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των ρετσινάδων και δασεργατών. Επίσης την απαίτηση να προχωρήσει άμεσα και με αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση η αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες από τους σεισμούς, καθώς και να γίνει ουσιαστικός έλεγχος για τη στατικότητα των σχολείων και των δημόσιων κτιρίων.

Χαρακτήρισε εγκληματικές τις ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιές και άλλα φυσικά φαινόμενα, για την τραγική υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών, για τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική. Επεσήμανε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, προσδιορίζοντας ως αφετηρία τον διαχωρισμό της πρόληψης από την πυρόσβεση, και την απαξίωση των δασαρχείων, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση το να επικρατεί αυτή η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να προβάλλει τη δήθεν ετοιμότητά της για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ «κόστος - όφελος», την οποία υπηρετούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ. Μιας πολιτικής που βάζει τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πάνω από τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος. Επεσήμανε δε ότι την ίδια στιγμή που δεν δίνονται χρήματα για την αναγκαία στελέχωση υπηρεσιών όπως τα Δασαρχεία, η Πυροσβεστική, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ή για αντισεισμικούς ελέγχους σε σχολεία, η κυβέρνηση δίνει 28 δισ. για τις εξοπλιστικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο οργανωμένος και συλλογικός αγώνας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, τόσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς όσο και απέναντι στα νέα προβλήματα που φέρνει η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Στάθηκε στις αιτίες για την έλλειψη αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, αναδεικνύοντας ότι από πίσω κρύβεται ο επικίνδυνος και εχθρικός χαρακτήρας του καπιταλισμού, ενός συστήματος που εξυπηρετεί το κέρδος των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών. Και κάλεσε σε συσπείρωση με το ΚΚΕ, ώστε δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής και να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, τονίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ στο να εκφραστούν η αλληλεγγύη αυτή και η καταδίκη της γενοκτονίας από το κράτος του Ισραήλ, καθώς και την ανάγκη να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική ο αγώνας για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις.