Στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Ιανός» μίλησαν για το βιβλίο ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ και συγγραφέας, ο Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος και ποιητής, η Μαρία Ράμμου, συγγενής του Γιάγκου Σκευοφύλακα, μαχητή του ΕΛΑΣ Αθήνας και στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Πλουμπίδης, εγγονός του κομμουνιστή ήρωα, η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης.
Ο Γ. Μαργαρίτης στην ομιλία του περιέγραψε το πώς το Γεντί Κουλέ αποτέλεσε τόπο μεθοδικής θανάτωσης, μια αληθινή «πύλη προς την κόλαση» όπως είπε, καθώς από τα στοιχεία του βιβλίου αναδεικνύεται ότι οι καταδικασμένοι σε θάνατο αγωνιστές έμεναν στην πλειοψηφία τους σε φρικαλέες συνθήκες στα μπουντρούμια του, για λίγες μόνο μέρες πριν οδηγηθούν στο απόσπασμα.
Με αφορμή δε το ότι η δημοσίευση του βιβλίου συνέπεσε με την ανακάλυψη των ομαδικών τάφων στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως αυτή δίνει ξεχωριστό βάρος σε όσα αναλυτικά περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου.
Η έρευνα αυτή, πρόσθεσε, «απαντά στην προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας για να ξεπλυθούν τα εγκλήματα του αστικού κράτους. Το βιβλίο ήρθε να αναμετρηθεί με την απόπειρα υποβάθμισης της Ιστορίας σε τραύμα. Να αναμετρηθεί με όσους θέλουν να αδειάσουν την Ιστορία από κάθε της περιεχόμενο».
Ο Π. Μπουκάλας αναφέρθηκε στο πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο του Σπ. Κουζινόπουλου, σημειώνοντας πως ο συγγραφέας είναι επίμονος και μεθοδικός ερευνητής της Ιστορίας. Στάθηκε δε σε στοιχεία για την Ιστορία του Γεντί Κουλέ, από την κατασκευή του μέχρι και το οριστικό του κλείσιμο, όπως και το πώς αποτυπώθηκε το κολαστήριο στη λαϊκή τέχνη, με τραγούδια όπως «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» του Απ. Καλδάρα.
Με συγκίνηση μίλησε στην εκδήλωση η Μ. Ράμμου. Οπως είπε, ο θείος της εκτελέστηκε μετά τη Μάχη του Δεκέμβρη 1944, στο Γεντί Κουλέ, αφού συνελήφθη και με συνοπτικές διαδικασίες δικάστηκε και καταδικάστηκε. «Δεν ενημερώθηκε ποτέ η οικογένειά του. Η μάνα του πέθανε χωρίς να το μάθει ποτέ. Αυτή η εκτέλεση σημάδεψε όλη την οικογένεια».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβάλλονταν σε οθόνη ντοκουμέντα όπως έγγραφα, φωτογραφίες, επιστολές μελλοθάνατων, δημοσιεύματα εφημερίδων κ.ά., όπου αποτυπωνόταν ο ένας αιώνας λειτουργίας του Επταπυργίου ως φυλακής. Εκεί όπου πάνω από 400 κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές την περίοδο 1946 - 1955 οδηγήθηκαν στον θάνατο παλεύοντας για τη ζωή, πότισαν με το αίμα τους το χώμα που τους έθαψε σε ομαδικούς τάφους.
Στα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν αναδείχθηκαν κι άλλες στιγμές της Ιστορίας του Επταπυργίου. Για τις μυθιστορηματικές αποδράσεις, την υπόθεση του «Δράκου του Σέιχ Σου», τις έρευνες των θαρραλέων εισαγγελέων Γιαταγάνα και Λογοθέτη για τα αίσχη των φυλακών κ.ά.
Μέσα από ένα πλήθος μαρτυριών, ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, ο Σπ. Κουζινόπουλος προσπαθεί μετά από πολυετείς έρευνες να παρουσιάσει όλη την εξέλιξη του Επταπυργίου, αφότου άνοιξε ως φυλακή, γύρω στο 1896, και όλα τα κατοπινά χρόνια μέχρι το 1989 που έπαψε να λειτουργεί. Αναφέρεται σε διακίνηση ναρκωτικών, στους βιασμούς κρατουμένων και στην άγρια εκμετάλλευση των φυλακισμένων, στην κράτηση του Θανάση Κλάρα (Αρη Βελουχιώτη), στις μυθιστορηματικές αποδράσεις από το κάτεργο (π.χ. του Ν. Ζαχαριάδη), αλλά και στη βαρβαρότητα των εκτελέσεων των πολιτικών κρατουμένων κατά τις περιόδους της Κατοχής και του Εμφυλίου. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται ένας πλήρης σχεδόν κατάλογος με τα ονόματα των εκατοντάδων εκτελεσθέντων «εις τον συνήθη τόπον» πίσω από το Γεντί Κουλέ, φόρος τιμής σε αυτούς που πλήρωσαν με τη ζωή τους την πίστη τους σε μια άλλη κοινωνία, απαλλαγμένη από το κέρδος και την εκμετάλλευση.