ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ισχυρό σωματείο, όπλο στα χέρια των εργαζομένων κόντρα στην εργοδοσία

Πλούσια συζήτηση στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση | Από 25 Μάη έως 15 Ιούνη οι εκλογές

Πέμπτη 22 Μάη 2025

Η εισήγηση από την πρόεδρο, Ντ. Γκογκάκη
Με δεκάδες νέες εγγραφές, πλούσια και ζωντανή συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μάη η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα, μεγάλες πολυεθνικές της ένδυσης, αποθηκάριοι, νέοι που τώρα γνώρισαν τον Σύλλογο, συζητούσαν στα «πηγαδάκια» τις φορές που το σωματείο παρενέβη, που οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν και οι εργοδοσίες «άλλαξαν χρώμα».

Ισχυρό σωματείο, όπλο στα χέρια των εργαζομένων

Στον στόχο που θέτει το απερχόμενο ΔΣ για την ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίηση και ισχυροποίηση του Συλλόγου αναφέρθηκε εισηγητικά η πρόεδρός του, Ντίνα Γκογκάκη. Κάλεσε «να βγούμε από αυτήν τη μάχη με εκατοντάδες νέα μέλη σε κάθε σούπερ μάρκετ, εμπορικό κατάστημα, πολυκατάστημα, εμπορικό κέντρο, e-shop, βιβλιοπωλείο, γραφείο και αποθήκη. Η συμβολή όλων μας σε αυτόν τον στόχο θα είναι καθοριστική. Σε αυτήν τη μάχη δεν περισσεύει κανείς».

Ξεχώρισε δε τη μεγάλη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στην οποία ρίχνεται ο Σύλλογος: «Με το σωματείο μας, πιο πολλοί και αποφασισμένοι θα παλέψουμε για αύξηση στους μισθούς μας. Για Σύμβαση που θα κατοχυρώνει κλαδικό μισθό, σταθερά προγράμματα και ωράρια εργασίας, απαγόρευση των σπαστών, κυλιόμενα ρεπό, ειδικότητες, μέτρα για την υγεία και ασφάλεια ενιαία για όλους μας».

Κέρδη βγαλμένα από τη δική μας δουλειά


Χαρακτηριστικά ήταν τα στοιχεία που αναφέρθηκαν σε σχέση με την κερδοφορία των ομίλων του κλάδου. Ενδεικτικά, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων («Praktiker», IKEA κ.λπ.) κατέγραψε κέρδη 15 δισ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι π.χ. στα ΙΚΕΑ εργάζονται 15 και 20 χρόνια 4ωροι, ενώ ο συγκεκριμένος όμιλος («Φουρλής») μετράει 200% αύξηση κερδών. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στα «Lidl» εργάζονται με 4ωρες συμβάσεις και ο μεικτός μισθός τους δεν ξεπερνάει τα 525 ευρώ!

«Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι με σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, με σοβαρά αυτοάνοσα, εγκεφαλικά και κρίσεις πανικού από την πίεση που τους ασκείται για να βγει η δουλειά, από τις προσβλητικές συμπεριφορές και τις απειλές των στελεχών της εκάστοτε επιχείρησης», τόνισε η Ντ. Γκογκάκη, ξεκαθαρίζοντας: «Οι περίπου 140.000 εργαζόμενοι του κλάδου δεν είναι μόνοι τους».

Η δύναμή μας είναι στην οργάνωση

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά στην αλλαγή σελίδας στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα, στην οποία ανήκει και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και που πλέον βρίσκεται στα χέρια των ταξικών δυνάμεων, δίνοντας ήδη ώθηση στην πάλη των σωματείων και στον κλάδο του Εμπορίου.

Κατάμεστος ο χώρος της ΓΣ
Στη συνέλευση αναδείχθηκε το τι θα σηματοδοτήσει η περαιτέρω ισχυροποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων: Θα δυναμώσει η πάλη απέναντι στις αντιλαϊκές - αντεργατικές κατευθύνσεις όλων των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. Ισχυρός Σύλλογος θα παλεύει μαζί με άλλα σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στους μακελάρηδες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομιλών δαπανούν δισ. ευρώ για την πολεμική προετοιμασία, για την κατασκευή πολεμικού υλικού.

«Το μήνυμα το πήραν στα συλλαλητήρια, στην ιστορική απεργία στις 28 Φλεβάρη, στην απεργία στις 9 Απρίλη, την Πρωτομαγιά, που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι τους κάναμε καθαρό ότι στο δίλημμα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" επιλέγουμε αγωνιστικά να παλέψουμε για τις ζωές μας», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

«Η φωνή του σωματείου είμαστε εμείς»

Τον λόγο στη συνέλευση πήραν εργαζόμενοι από τον «Σκλαβενίτη», τα «ΑΒ Βασιλόπουλος», τον «Γαλαξία», τα «Praktiker», τον «Tezeni», τα H&M κ.λπ. Τα ωράρια - λάστιχο, η 7ήμερη εργασία, τα κομμένα ρεπό και τα διαλυμένα κορμιά είναι η μεγάλη εικόνα του κλάδου η οποία μεταφέρθηκε από κάθε τοποθέτηση.

Ομως, κάθε τέτοια παρέμβαση δεν έφερνε στη συζήτηση μόνο το τι κάνει η εργοδοσία, αλλά και την πείρα από τις παρεμβάσεις του σωματείου. «Είδαμε τον φόβο στα δικά τους μάτια, όχι στα δικά μας», τόνισε εργαζόμενη στον «Σκλαβενίτη» αναφερόμενη σε παρέμβαση που είχε γίνει από τον Σύλλογο, για να προσθέσει ότι οι εργαζόμενοι μετά απ' αυτό είναι με το κεφάλι ψηλά.

«Δεν θα μας βγάζουν την πίστη και εμείς να τους κάνουμε τεμενάδες», είπε εργαζόμενος στο «The Mart». «Η μία πρέπει να είναι το "πάπλωμα" της άλλης», τόνισε εργαζόμενη στον «Γαλαξία» και συμπλήρωσε: «Αυτοί 5 νοματαίοι είναι, εμείς είμαστε 80.000 χιλιάδες στα σούπερ μάρκετ. Η φωνή του σωματείου είμαστε όλοι εμείς!».

Αρχαιρεσίες με αγωνιστική δράση

Η Γενική Συνέλευση προκήρυξε τις εκλογές του Συλλόγου από την Κυριακή 25 Μάη έως την Κυριακή 15 Ιούνη, ενώ παράλληλα υπερψηφίστηκαν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΔΣ και η εκπροσώπηση του σωματείου στη ΓΣΕΕ μέσω της ΟΙΥΕ, και εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα ενάντια στην καταδίκη των συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι απαίτησαν να σταματήσει η χρήση του λιμανιού της πόλης ως πολεμικού ορμητηρίου.

Επιπλέον, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε:

Αρχαιρεσίες και στα «Lidl»

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχώρησε και το Σωματείο Εργαζόμενων στα «Lidl», την Κυριακή. Η ΔΑΣ στο κάλεσμά της μπροστά στις εκλογές του Σωματείου σημειώνει πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει με 4ωρες και 5ωρες συμβάσεις, σε απίστευτα εντατικούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα η δήθεν ευαισθησία της εταιρείας ειδικά για τις εργαζόμενες γυναίκες είναι επίπλαστη, καθώς χωρίς ουσιαστικά μέτρα οι εργαζόμενες δουλεύουν μέχρι και στους -22 βαθμούς.

Στο κάλεσμα σημειώνεται πως «το Σωματείο Εργαζομένων στα καταστήματα της "Lidl" στην Αττική μπορεί να αποτελέσει το στήριγμα κάθε εργαζόμενου, αν εκατοντάδες από μας μπούμε μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας για κάθε ζήτημα που αφορά τους όρους δουλειάς και ζωής μας.

Για να στείλουμε μήνυμα στην εργοδοσία ότι είμαστε ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι να αντισταθούμε, χρειαζόμαστε σωματείο μαζικό, που θα οργανώνει την πάλη μας, θα αντιπαλεύει τα αντεργατικά μέτρα εργοδοσίας και κυβερνήσεων, θα εκφράζει τις αγωνίες, τις διεκδικήσεις, τις ανάγκες μας.

Ενα σωματείο ζωντανό, που θα αναπτύσσει δράση και θα λειτουργεί με συλλογικές, μαζικές, δημοκρατικές διαδικασίες, όπου κάθε συνάδελφος θα μπορεί να απευθύνεται, να λέει τη γνώμη του, να συναποφασίζει.

Ενα σωματείο που θα συντονίζει τη δράση του με το κλαδικό μας σωματείο, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, και τα άλλα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο, γιατί τα προβλήματα όλων των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, σε όλο το Εμπόριο, είναι κοινά, άρα κοινός και ενιαίος πρέπει να είναι και ο αγώνας μας».

Το πρόγραμμα των εκλογών: Κυριακή 25 Μάη από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. και Κυριακή 1η Ιούνη επίσης από 11 π.μ. έως 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Γαμβέτα 6, Αθήνα).