Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η απόφαση αφορά την αποστολή μέχρι και 8 F-16 Block 30 της 330 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης (εδρεύει στη Νέα Αγχίαλο), ενώ θα μετακινηθούν και 16 χειριστές, συν περίπου 70 άτομα τεχνικό προσωπικό για την υποστήριξη και εξυπηρέτηση των μαχητικών, και ομάδα ασφαλείας, για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, από 1/8 έως 30/11.
Η μεταστάθμευση θα αφορά την ανάληψη αποστολής ενισχυμένης αεροπορικής αστυνόμευσης (eAP: Enhanced Air Policing) του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία. Η eAP διεξάγεται υπό την επίβλεψη της εδρεύουσας στο Ράμσταϊν της Γερμανίας Διοίκησης Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Allied Air Command - AIRCOM). Η 330 Μοίρα θα διαδεχθεί στην αποστολή eAP την αεροπορία της Ιταλίας, η οποία είχε αναπτύξει απόσπασμα 4 μαχητικών της στη ρουμανική αεροπορική βάση «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου», υποστηριζόμενων από ιπτάμενο, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό δύναμης 180 ατόμων. Των ιταλικών είχε προηγηθεί η επί οκτάμηνο ανάπτυξη μαχητικών της Ισπανίας, στο πλαίσιο της συνεχούς εναλλαγής ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τα 8 ελληνικά μαχητικά 2 θα αναλαμβάνουν υπηρεσίες αεροσκαφών επιφυλακής, με ένα 3ο ως εφεδρικό, ενώ τα υπόλοιπα 5 θα συμμετέχουν σε κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με την αεροπορία της Ρουμανίας και τις αεροπορικές δυνάμεις άλλων χωρών της λυκοσυμμαχίας.
Λέγεται επίσης πως δεδομένου ότι τα ελληνικά μαχητικά θα επιχειρούν εκεί οπλισμένα (δηλαδή θα απαιτηθεί και η ανάπτυξη όπλων όπως κατευθυνόμενοι πύραυλοι αέρος - αέρος), η δύναμη του προσωπικού που θα αναπτυχθεί σε πρώτη φάση κρίνεται οριακή, οπότε εκτιμάται ότι σε επόμενο χρόνο θα αναπτυχθεί και επιπλέον προσωπικό (οπλουργοί κ.λπ.).
Σημειωτέον, αρμόδιοι παράγοντες με τους οποίους μίλησε ο «Ριζοσπάστης» επιβεβαιώνουν ότι το θέμα ισχύει, προσπαθούν πάντως να το υποβαθμίσουν, λέγοντας ότι «είναι ακόμα στη φάση του σχεδιασμού». Οι ίδιοι πάντως επιβεβαιώνουν και ότι συνεχώς έρχονται αιτήματα από χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία (βαλτικές, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία) για αποστολή μέσων και προσωπικού από άλλες ΝΑΤΟικές χώρες προς ενίσχυσή τους. Παραπέμπουν άλλωστε στο γεγονός ότι ήδη από τον Οκτώβρη του 2022 η Ελλάδα εμφανίζεται ως «συνεισφέρον κράτος» στο νέο Battlegroup (έφτασαν τα 8 συνολικά) που έστησε το ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία («Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria» - NATO eVA BG BGR). Θυμίζουμε ότι έχει στείλει μία Διμοιρία Αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2, συν άλλα τροχοφόρα οχήματα), χειριστές και επιτελείς.
Τα ότι το θέμα δεν είναι νέο και ότι έρχονται συνεχώς τέτοια αιτήματα φαίνεται και από το γεγονός ότι ήδη από τις 28/2/2022 ο «Ριζοσπάστης» είχε θέσει το ζήτημα στον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου, με αφορμή πληροφορίες για μεταστάθμευση εκείνη την εποχή ΝΑΤΟικών μαχητικών στην Πολωνία, και τον ερωτώμενο να ξεκαθαρίζει ότι «η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Οι παράγοντες με τους οποίους μίλησε ο «Ριζοσπάστης» θυμίζουν ακόμα ότι στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, Ελλάδα και Ιταλία ανέλαβαν με τα μαχητικά τους ήδη από το 2009 αποστολές εναέριας αστυνόμευσης στην Αλβανία, από το 2017 στο Μαυροβούνιο και από το 2020 στη Βόρεια Μακεδονία, καλύπτοντας την ένδεια δικών τους μέσων. Επίσης, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας υπάρχει ήδη από το 2014 Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης, στο πλαίσιο της οποίας ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ πετούν συχνά - πυκνά στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, στον άξονα Μπουργκάς - Βάρνα, «διαβάζοντας» τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και μεταφέροντας σε πραγματικό χρόνο εικόνα όχι μόνο στους Βούλγαρους, αλλά και στα κεντρικά του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, και τα μαχητικά της ελληνικής ΠΑ έχουν γράψει ώρες στην περιοχή, μέσα π.χ. από ασκήσεις όπως στις 28/7/2022, όταν μετά από «αίτημα» της RAF διεξήχθη στο FIR Βουκουρεστίου (το οποίο, σημειωτέον, εφάπτεται με το FIR Συμφερόπολης - Κριμαίας) εκπαίδευση μάχης διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training) μεταξύ 2 ελληνικών και 2 βρετανικών μαχητικών. 'Η στις 2/7/2021, όταν ζεύγος ελληνικών F-16 συμμετείχε σε πολυεθνική διακλαδική άσκηση ADEX (Air Defence Exercise) στη Μαύρη Θάλασσα, εντός FIR Βουκουρεστίου.
Στο μεταξύ, περιγράφοντας την έγνοια στους ανταγωνισμούς με την τουρκική αστική τάξη και την «αναβάθμιση» στα ΝΑΤΟικά σχέδια, ως «επιχείρημα» για την ανάπτυξη δυνάμεων στην Ρουμανία επιστρατεύεται το γεγονός ότι η Τουρκία στέλνει ήδη μαχητικά της στη Βαλτική (στην Baltic Air Policing Mission, πάνω από Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, το 2006, το 2021 και με προγραμματισμό εκ νέου για το 2026), επομένως «πρέπει» και η ελληνική πλευρά να γράψει τέτοιες ώρες πτήσεις και αποστολές στο «paybook» της εμπλοκής, ώστε να μπορεί αργότερα να «ζητήσει» κάτι από τη λυκοσυμμαχία, βάζοντας «ενέχυρο» τη ζωή και την ασφάλεια του προσωπικού που στέλνεται «στο στόμα του λύκου», συνολικά δε τον λαό σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.