ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση της γενοκτονίας από τον στρατό του κράτους - δολοφόνου
Τρίτη 20 Μάη 2025

2025 The Associated Press. All

Την επίσημη έναρξη της νέας φάσης κλιμάκωσης του πολέμου γενοκτονίας στη Γάζα με την ονομασία «Αρματα του Γεδεών» (Gideon's Chariots) ανακοίνωσε την Κυριακή και επίσημα ο ισραηλινός στρατός, έχοντας την προηγούμενη βδομάδα προετοιμάσει το έδαφος με διαδοχικά «λουτρά» αίματος που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 464 Παλαιστίνιους. Το υπουργείο Υγείας στην Γάζα στον επίσημο σε νεότερο επίσημο απολογισμό κάνει λόγο για 53.339 νεκρούς και 121.034 τραυματίες, μεγέθη που υπολείπονται της πραγματικότητας αν συνυπολογιστούν οι χιλιάδες αγνοούμενοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εγκληματίας Μπ. Νετανιάχου κυνικά είπε χαρακτηριστικά: «Οι μάχες είναι έντονες και προχωράμε. Θα αναλάβουμε τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής της Λωρίδας. Δεν θα υποχωρήσουμε. Αλλά για να πετύχουμε πρέπει να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να μας σταματήσουν», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «οι μεγαλύτεροι φίλοι του Ισραήλ στον κόσμο είπαν ότι υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορούμε να αντέξουμε: "Δεν μπορούμε να δεχτούμε εικόνες πείνας, μαζικής πείνας. Δεν το αντέχουμε αυτό. Δεν θα μαστε σε θέση να σας υποστηρίξουμε". Για να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, να νικήσουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε σημείο λιμού», λες και δεν λιμοκτονούν ήδη εκατομμύρια.

Ακόμη πιο κυνικός ήταν ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς που τόνισε πως θα ξαναρχίσει η διανομή ελάχιστης βοήθειας στη Γάζα, «ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος δεν θα μας σταματήσει και δεν θα μας κατηγορήσει για εγκλήματα πολέμου». Και συνέχισε: «Θα επιτρέψει στους πολίτες να φάνε, ώστε οι φίλοι μας στον κόσμο να συνεχίσουν να μας παρέχουν μία διεθνή ομπρέλα προστασίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Δικαστήριο της Χάγης και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, Θεού θέλοντος, μέχρι τη νίκη. Αυτό που θα έρθει τις επόμενες μέρες είναι κάτι λίγα στους φούρνους που διανέμουν ψωμί στον κόσμο και στις δημόσιες κουζίνες για να δίνουν καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό. Οι άμαχοι στη Γάζα θα πάρουν ένα ψωμί και ένα πιάτο φαΐ και τελείωσε».

Και κατέληξε: «Θα καταστραφεί η Χαμάς, θα επιτρέψουν οι όμηροι, ο πληθυσμός της Γάζας θα μεταφερθεί στη Νότια Λωρίδα Γάζας και θα εκτοπιστεί στο εξωτερικό στο πλαίσιο του σχεδίου του Προέδρου Τραμπ».

Στο μεταξύ ο (επίσης ακροδεξιός) υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ διαφώνησε με την προοπτική επανάληψης της διανομής ελάχιστης βοήθειας στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τη «βαρύ σφάλμα».

Σε αυτό το φόντο, ο στρατός χτες έδωσε εντολή εκκένωσης όλης της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, βαφτίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας «εμπόλεμη ζώνη», προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει μια «άνευ προηγουμένου επίθεση».

Με το σταγονόμετρο τα ελάχιστα τρόφιμα

Στο μεταξύ χτες εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) επιβεβαίωσε πως το Ισραήλ ήρθε σε επαφή με τον οργανισμό, για να δουν πώς θα μπορούσε να ξαναρχίσει η διανομή ελάχιστης βοήθειας «δεδομένων των συνθηκών στο έδαφος».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ, Τέντρος Α. Γκεμπρεγέσους, υπενθύμισε πως πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι σήμερα στη Γάζα λιμοκτονούν, ενώ πάνω από 160.000 τόνοι με τρόφιμα βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από τα σύνορα της Γάζας.

«Ο κίνδυνος λιμού στη Γάζα αυξάνεται όσο σκόπιμα εμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, σε αυτό το συνεχιζόμενο μπλόκο» τόνισε ο Γκεμπρεγέσους.

Εν μέσω της γενοκτονίας στη Γάζα, ηγέτες κυρίως ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα του πολέμου, δίχως να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να «κοστίσουν» στο κράτος - δολοφόνο. Ενας από αυτούς ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που στο πλαίσιο της συνόδου με την ΕΕ στο Λονδίνο «ανησύχησε» τάχα για το δράμα των Παλαιστινίων στη Γάζα χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εκεί «πραγματικά σοβαρά απαράδεκτη και μη ανεκτή».

Η πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ήταν δίπλα του συμφώνησε χαρακτηρίζοντας και εκείνη την κατάσταση «απαράδεκτη», ζητώντας να ξεκινήσει «αμέσως ανθρωπιστική βοήθεια και να αρθεί τώρα το εμπάργκο».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη της υποκρισίας πήρε και ο Ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσεθ, που πρότεινε στα σοβαρά να αποκλειστεί το Ισραήλ από τη... Eurovision. Επίσης οι ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας και Καναδά εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σε δήθεν πιο αυστηρή εκδοχή. Μακρόν, Στάρμερ και Κάρνεϊ κάλεσαν επίσης τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως τους ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ακολούθησε κοινή ανακοίνωση 22 χωρών (μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Δανία κ.α.) με την οποία ζητούν από το Ισραήλ να ξεκινήσει την άμεση και πλήρη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Μέρος στην υποκρισία πήρε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Καρολάιν Λέβιτ, «ξεκαθάρισε πως θέλει να δει αυτόν τον πόλεμο στην περιοχή να τελειώνει». Αυτά, ενώ χτες εκπρόσωπος της Χαμάς επανέλαβε πως οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ έχουν φθάσει σε νέο αδιέξοδο λόγω της άρνησης του Ισραήλ να δώσει σαφείς εγγυήσεις για οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης κρατουμένων.

Το Σάββατο στη Βαγδάτη όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου συζητήθηκε η δραματική κατάσταση στη Γάζα, δίχως να ληφθεί (ούτε εκεί...) κάποια σοβαρή απόφαση μέτρων έναντι του Ισραήλ ώστε να αναγκαστεί να σταματήσει τον γενοκτονικό πόλεμο κατά των Παλαιστινίων. Μοιράστηκαν μόνο λόγια «συμπάθειας» υπέρ του παλαιστινιακού λαού, με το Ιράκ να ανακοινώνει 20 εκατομμύρια δολάρια για την ...μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Γάζας και άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου.

Την Κυριακή πάντως ο ισραηλινός στρατός με drone επανέλαβε τις επιθέσεις στον Νότιο Λίβανο τραυματίζοντας δύο άτομα, εκ των οποίων ο ένας στρατιώτης.

Συνεργασία Ισραήλ - Αζερμπαϊτζάν

Στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας συμφώνησαν χτες στο Τελ Αβί οι υπουργοί Αμυνας του Ισραήλ, Ισραελ Κατς και του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ, με τον πρώτο να πλέκει το εγκώμιο της διμερούς «στρατηγικής συμμαχίας» στη βάση κοινών συμφερόντων και «αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Ο Κατς ευχαρίστησε τον Αζέρο ομόλογο για την υποστήριξη της χώρας του σε «ό,τι επακολούθησε τη σφαγή της 7ης Οκτώβρη από τη Χαμάς» και τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη μεσολάβησή του μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Οπως σημείωναν χτες Ισραηλινά ΜΜΕ, οι σχέσεις συνεργασίας Ισραήλ - Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της «ασφάλειας» είναι από τις πλέον στρατηγικές λόγω του ενδιαφέροντος που έχει το Ισραήλ για την γεωγραφική εγγύτητα του Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.