Ηταν 19/5/1919, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Βασικοί παράγοντες που συντέλεσαν στη Γενοκτονία ήταν: Η άνοδος του τουρκικού αστικού εθνικισμού, καθώς για την ανερχόμενη τουρκική αστική τάξη, που διεκδικούσε το έθνος - κράτος της, το χτύπημα των βασικών ανταγωνιστών της (κυρίως της ελληνικής και της αρμενικής αστικής τάξης) αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση της κυριαρχίας της στον συγκεκριμένο γεωγραφικό - οικονομικό χώρο.
Ηταν ακόμα οι επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ελλάδας, για την οποία, λόγω των βλέψεών της στην ιδιαίτερα πλούσια περιοχή της Μικράς Ασίας, ο Πόντος ερχόταν σε «δεύτερη μοίρα» και υποτιμήθηκε η οργάνωση ή η βοήθεια οποιασδήποτε μορφής προς αυτόν. Η προέλαση του ελληνικού στρατού στα ενδότερα της Τουρκίας (κάνοντας τον «χωροφύλακα» των αγγλογαλλικών συμφερόντων στην περιοχή) σίγουρα υπονόμευσε - αν δεν σφράγισε - την τύχη των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου και γενικότερα.
Την κρίσιμη ώρα, όπως αναφέρει ο διοικητής της Ελληνικής Μεραρχίας του Καυκάσου, Ι. Καλτσίδης, «οι Ελληνες αρχηγοί της πρωτεύουσας του Πόντου αναγκάστηκαν να φύγουν και ο λαός έμεινε με τα όπλα στα χέρια, εκτεθειμένος στην τουρκική προέλαση, δίχως οδηγίες, δίχως αρχηγούς και πρόγραμμα ενεργειών...».
Ολα αυτά βέβαια με φόντο τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, αφού η Γενοκτονία των Ποντίων σχετίζεται άμεσα με τις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα για τη νομή της κλυδωνιζόμενης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο πλαίσιο και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, για την αναδιανομή των παγκόσμιων αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών. Αλλωστε, οι σφαγές, οι εθνοκαθάρσεις, οι προσφυγοποιήσεις, οι αναγκαστικές αφομοιωτικές πολιτικές κ.ο.κ. ήταν κοινός παρονομαστής στα Βαλκάνια και όχι μόνο, όπου οι λαοί πλήρωσαν με το αίμα τους τις μεγαλοϊδεατικές επιδιώξεις των εθνικών τους αστικών τάξεων.
Εναν και πλέον αιώνα μετά, η Γενοκτονία των Ποντίων διδάσκει ότι η στοίχιση των λαών πίσω από τις «ομόφυλες» - «ομόθρησκες» «ηγεσίες» τους μετατρέπει σε βόλια για τα όπλα τους, αφού σε ταξική βάση είναι πρώτα που καθορίζεται το αποτέλεσμα της όποιας επιλογής.
Με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο να φουντώνει στην ευρύτερη γειτονιά μας και τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να επαναχαράζουν τα σύνορα όλης της περιοχής, με την αστική τάξη της χώρας μας βαθιά μπλεγμένη στους ανταγωνισμούς και τα ευρωατλαντικά σχέδια, ο λαός έχει όλο και μεγαλύτερο συμφέρον να σκύψει με αποφασιστικότητα στα ιστορικά αυτά διδάγματα και να αντιπαλέψει κάθε εμπλοκή του στους επικίνδυνους σχεδιασμούς που θέλουν να τον βυθίσουν, να μη δεχτεί καμία θυσία για τους πολέμους και τους ανταγωνισμούς των εκμεταλλευτών του.
Στην εκδήλωση της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έναν αιώνα μετά τον βάρβαρο ξεριζωμό τους, μίλησε χτες ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στους βασικούς παράγοντες που συντέλεσαν στη Γενοκτονία των Ποντίων, σημειώνοντας πως σχετίζεται άμεσα με τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις στο πλαίσιο και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και για την αναδιανομή των παγκόσμιων αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, ενώ αναφερόμενος στα διδάγματα του σήμερα, σημείωσε πως έναν και πλέον αιώνα μετά, η Γενοκτονία των Ποντίων διδάσκει ότι οι λαοί πρέπει να χαράξουν τον δικό τους δρόμο, για την κοινωνία στην οποία θα κάνουν οι ίδιοι κουμάντο, για να χτίσουν μια πατρίδα στην οποία θα είναι πραγματικά ευτυχισμένοι.
Τα διδάγματα αυτά, συνέχισε, είναι εξαιρετικά επίκαιρα σήμερα, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται με ορατό το ενδεχόμενο γενίκευσής του.
«Ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να γεννά πολέμους, σφαγές, προσφυγιά, οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μαζί με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ διαπράττουν τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης επιδιώκοντας την εκτόπιση εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Γάζα, συνεχίζουν να επαναχαράσσουν τα σύνορα της ευρύτερης περιοχής, ενώ οι κυβερνήσεις της χώρας βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο την εμπλοκή σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς.
Σήμερα, 106 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως σήμερα «απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις που καθιστούν τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων. Να μπει στο στόχαστρο του λαού μας το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς».
Ο Γ. Δελής υπογράμμισε τη στήριξη του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και σε όλες τις διεκδικήσεις του λαού κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της ΕΕ, αναφέροντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες ομογενείς, που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την καπιταλιστική παλινόρθωση, εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας. Αναφέρθηκε στους ανασφάλιστους υπερήλικες που διαμένουν στην Ελλάδα και οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν πλήρες επίδομα χωρίς την προϋπόθεση 40χρονης διαμονής στην Ελλάδα και χωρίς τον απαράδεκτο εξαναγκασμό για αποποίηση της υπηκοότητας της χώρας προέλευσής τους, καθώς και στην ανάγκη προστασίας των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια για να μπορέσουν να σώσουν τη μοναδική κατοικία τους.
Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών, όπως και η αξιοποίηση της ιστορικής μνήμης ώστε να αποκαλύπτεται η εθνικιστική ρητορική και να εξουδετερώνεται το δηλητήριο του εθνικιστικού μίσους, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ μαζί με τον λαό και τη νεολαία υψώνει φραγμό και καταδικάζει κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης από επιτήδειους δημαγωγούς που ψηφοθηρούν με το κάλπικο ενδιαφέρον τους για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη γενοκτονία.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι σταθερά στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων και στηρίζει τόσο στο Εθνικό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Τιμώντας τη 19η Μάη, μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αντιπροσωπεία των ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ κατέθεσε χτες στεφάνι στο μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στο Μενίδι.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ, η Παναγιώτα Αγγελοπούλου, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αχαρνών και δημοτική σύμβουλος, και ο Γιώργος Ψαραδέλλης, μέλος του ΤΓ Βορειοδυτικής Αττικής και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».