ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΝΩΣΟΥ
Κατάρρευση τοιχογραφίας στο Μινωικό Παλάτι

Ελλιπή συντήρηση καταγγέλλουν οι φορείς του πολιτισμού

Τρίτη 20 Μάη 2025

Την έντονη αντίδραση και οργή φορέων του πολιτισμού, των Συλλόγων των Αρχαιολόγων, του Σωματείου Ξεναγών και του συνόλου της κοινωνίας της Κρήτης έχει προκαλέσει η κατάρρευση τμήματος της γνωστής τοιχογραφίας με τα δελφίνια που δεσπόζει στο Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού, την προηγούμενη Παρασκευή, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πρόκειται για τοιχογραφία που χρονολογείται από τη δεκαετία του '60 και είναι πιστό αντίγραφο της τοιχογραφίας που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Τη στιγμή που κατέρρευσε το τμήμα της τοιχογραφίας, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού βρίσκονταν περίπου 300 επισκέπτες. Στις 13.00 αποφασίστηκε να κλείσει το ανάκτορο της Κνωσού, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην Κρήτη από το πρωί, και απομακρύνθηκαν οι επισκέπτες.

Ολοι οι φορείς μιλούν για ελλιπή συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου και μη επαρκή χρηματοδότηση του μνημείου από το κράτος, παρόλο που είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μινωικό Ανάκτορο συγκέντρωσε μόνο το 2024 πάνω από 1.000.000 επισκέπτες και έσοδα που ξεπέρασαν τα 11.000.000 ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά τα έσοδα από Κνωσό και Μουσείο Ηρακλείου έφτασαν τα 18,5 εκατ. ευρώ.

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, σε δηλώσεις για το ζήτημα ανέφερε: «Η διαχείριση και η συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Πολιτισμού. Ως ΚΚΕ έχουμε θέσει με Ερωτήσεις στην κ. Μενδώνη και σε άλλους υπουργούς την ανάγκη χρηματοδότησης και συντήρησης των αρχαιολογικών χώρων της χώρας, οι οποίοι είναι αφημένοι στην τύχη τους. Δυστυχώς και ο πολιτισμός υποτάσσεται στη λογική κόστους - οφέλους και στην πολική της εμπορευματοποίησης. Αποτέλεσμα το πρόσφατο γεγονός στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Η κυβέρνηση χωρίς δεύτερη σκέψη να αποκαταστήσει άμεσα τη ζημιά και να ενισχύσει τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση με προσωπικό όλων των αρχαιολογικών χώρων της χώρας, ώστε να γίνεται η απαιτούμενη συντήρηση».



Απομάκρυνση των θραυσμάτων