Ο ματωμένος Μάης του Nικηφόρου Μανδηλαρά
Σάββατο 17 Μάη 2025 - Κυριακή 18 Μάη 2025

Αξίζει να θυμηθούμε σήμερα την ιστορία ενός ανήσυχου νέου, του Νικηφόρου, που ήταν γιος σμυριδεργάτη από τη Νάξο και... κατάφερε σε ηλικία 18 ετών να έχει ήδη φάκελο πολιτικών φρονημάτων στην Ασφάλεια Σύρου, που έγραφε πως «εμφορείται υπό κομμουνιστικών φρονημάτων και δη με πλήρη κομμουνιστικήν κατάρτισιν...».

Γεννημένος αγωνιστής
Μια σκηνοθετημένη εξόντωση


Ο φίλος του, δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλας, έχει αποκαλύψει τι του είχε πει ο Μανδηλαράς σε ένα διάλειμμα της δίκης: «Εχω περάσει το όριο της αντοχής τους. Βρίσκομαι ήδη στην απέναντι όχθη. Να ξέρεις πάντα ότι ο Μανδηλαράς ούτε θα αυτοκτονήσει ποτέ, ούτε είναι άνθρωπος που θα πάθει ατύχημα. Αν γίνει κάποτε κάτι, ψάχτε όλοι για τον δολοφόνο...».

Στις 22 Μαΐου του 1967 από τη Διεύθυνση Χωροφυλακής Ρόδου προς το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, το Γενικό Αρχηγείο Χωροφυλακής και τη Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας στέλνεται αυτό το σήμα: «Σήμερον ώραν 06.00 παρά την θαλασσίαν περιοχήν Αγ. Γεωργίου Γενναδίου ανευρέθη πτώμα ευσώμου ανδρός ηλικίας 35-40 ετών. Φέρει συμπτώματα πνιγμού και μώλωπας προερχομένους εκ προσκρούσεώς του επί βράχων. Χαρακτηριστικά: Καστανόμαυρη ίσια κόμη, φέρη μαύρη περισκελίδα και υποκάμισον ελαφρώς σιέλ, άνευ υποδημάτων. Μάλλον πρόκειται περί του καταζητουμένου δικηγόρου Μανδηλαρά Νικηφόρου».

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς δολοφονείται σε ηλικία 39 χρόνων, στις 18 Μάη του '67 στη Ρόδο, ενώ προσπαθεί να διαφύγει με το πλοίο «ΡΙΤΑ V» στην Κύπρο και από εκεί πιθανόν στην Ιταλία ή τη Γαλλία. Οι ψαράδες Γιάννης Καλλίγας και Τσαμπίκος Νικολέττος βρίσκουν το πτώμα του, στην παραλία Γεννάδι, στη νοτιοδυτική πλευρά της Ρόδου, 12 μέτρα μακριά από την ακτή. Οι συνταγματάρχες τρέμουν μη διαφύγει ο Μανδηλαράς στο εξωτερικό, κάτι που θα τους προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στο θέμα της πληροφόρησης της διεθνούς κοινής γνώμης. Μια σκηνοθετημένη εξόντωση, όμως, θα είναι ό,τι πρέπει, αφού η φυλάκισή του θα προκαλούσε νέα σοβαρά προβλήματα στο καθεστώς.

Ολα λάθος, απροκάλυπτα ψέματα


Η επίσημη εκδοχή των χουντικών αρχών είναι πως ο Μανδηλαράς προσπάθησε να εγκαταλείψει το πλοίο στο οποίο είχε καταφύγει και, κολυμπώντας, να αποφύγει τη σύλληψη. Οτι πέφτει δηλαδή στη θάλασσα με σωσίβιο, αλλά πέφτοντας, τραυματίζεται στο κεφάλι, πνίγεται και η θάλασσα βγάζει το πτώμα στις ακτές της Ρόδου. Ετσι η υπόθεση κλείνει. Κλείνει, παρά τα πολλά κενά της.

Η Ασπα Μανδηλαρά έχει πει στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» το 2003: «Δεν μπορείς να ξέρεις ποιος όπλισε μέσα στο σκοτάδι το χέρι του δολοφόνου. Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ξέρετε εσείς ποιος απ' όλους που χτυπούσαν τον Τσαρουχά έδωσε το μοιραίο χτύπημα; Ξέρετε ποιος ήταν ο φυσικός αυτουργός στη δολοφονία της Αγγλίδας δημοσιογράφου Αν Τσάπμαν; Κάποιοι αποφασίζουν και κάποιοι αναλαμβάνουν την εκτέλεση. Είναι λίγοι, ώστε το μυστικό να 'ναι καλά ασφαλισμένο. Το σύνολο της ευθύνης το έχουν οπωσδήποτε οι δικτάτορες. Αν υπήρχαν κάποιοι άλλοι πίσω από αυτούς; Υπήρχαν τα νήματα από την εποχή του ΙΔΕΑ. Αλλωστε η Ελλάδα έχει καταγράψει πολλές δικτατορίες στην ιστορία της. Πραγματικά δεν εμφανίστηκαν στο στερέωμα σαν κομήτες οι δικτάτορες...».

Ο Παναγούλης για τον Μανδηλαρά


Το 1971 ο Αλέκος Παναγούλης γράφει:

Μαθαίνοντας τον θάνατό σου

δεν μπόρεσα να κλάψω.

Στριφογύριζα στο κρεβάτι

του νοσοκομείου.

Θυμόμουνα την τελευταία μας συνάντηση.

«Δεν θα τολμήσουν», έλεγες.

«Δεν έχουν άλλο δρόμο», σ' απαντούσα.

«Αυτός ο δρόμος θα 'ναι ο τάφος τους»,

φώναζες με πίστη.

Ναι, Νικηφόρε, θα 'ναι ο τάφος τους.

Αυτή την υπόσχεση σου δίνουμε

αντί για μνημόσυνο.










Της
Σεμίνας Διγενή