RIZOSPASTIS |
Από την παναιγαιακή κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας τον Απρίλη |
Μιλάμε για μια πραγματική ομηρία από τους εφοπλιστές, αφού για παράδειγμα «αν μια τετραμελής οικογένεια χρειαστεί να ταξιδέψει με πλοίο, π.χ. για λόγους υγείας, θα ξοδέψει 700 - 800 ευρώ», τονίζει. Σε ό,τι αφορά δε τα αεροπορικά εισιτήρια, εκεί το κόστος διπλασιάζεται και καθίσταται απλησίαστο, κάτι που οξύνεται ακόμα περισσότερο την περίοδο που το «τουριστικό θαύμα» είναι στα φόρτε του.
«Είναι πρόκληση να δίνει το υπουργείο Ναυτιλίας 35 εκατ. ευρώ δώρο στους εφοπλιστές, μειώνοντάς τους κατά 50% τα τέλη των ναύλων, και καλά για να μην αυξηθούν οι τιμές. Λες και τώρα είναι χαμηλές!», προσθέτει η πρόεδρος.
Ακριβώς ίδια είναι η κατάσταση και στην Ικαρία, αφού πρακτικά τα δύο πλοία της γραμμής, το ένα από Πειραιά και το άλλο από Θεσσαλονίκη, είναι αυτά που φτάνουν στα δύο νησιά και ο μόνος τρόπος αυτά να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν μεταξύ τους.
«Ας το δούμε συνολικά», μας λέει η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. «Μιλάμε καταρχάς για καράβια 30 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των επιβατών. Ειδικά τον χειμώνα τα νησιά κάνουν μια βδομάδα να δουν πλοίο, ενώ αν μπει απαγορευτικό είναι εντελώς αποκομμένα».
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους θα χρειαστεί ταξίδι από τη Σάμο και την Ικαρία για την Αθήνα είναι υγείας, αφού και τα δύο νοσοκομεία στερούνται βασικές ειδικότητες γιατρών (βλ. σελ. 23).
Γιατί συμβαίνει αυτό εν έτει 2025; «Μα επειδή δεν συμφέρει να βάζουν συχνά δρομολόγια για την "άγονη γραμμή", στην οποία υπάγονται τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Οι εφοπλιστές υπολογίζουν το κόστος των καυσίμων, της συντήρησης, των μεροκάματων και λένε "θα έχω όφελος; Οχι. Αρα δεν θα βάλω τακτικά δρομολόγια"».
Σοβαρά προβλήματα από αυτήν την κατάσταση δημιουργούνται και στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως μας εξηγεί ο Φανούρης Καρούτσος, δήμαρχος Ικαρίας εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
«Από τα τρόφιμα, τα φάρμακα, έως τη βενζίνη και το πετρέλαιο που χρειάζονται οι αγρότες, αλλά και για να ζεσταθεί ο κόσμος, όλα είναι πανάκριβα. Η βενζίνη είναι μόνιμα στα 2 ευρώ και ανεβαίνει τους θερινούς μήνες που αυξάνεται η ζήτηση. Οπου κι αν βρισκόμαστε, κάθε μέρα, απαιτούμε φτηνά, ασφαλή και τακτικά δρομολόγια σαν δημοτική αρχή», συνεχίζει. Και προσθέτει:
«Ξέρουμε καλά τι δημιουργεί την κατάσταση. Εμείς, οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Το κυνήγι του κέρδους είναι η αιτία, και έχουν ευθύνες και η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κ.λπ., που αυτά τα στηρίζουν και τα ψηφίζουν, και μετά έρχονται στην τοπική διοίκηση να παριστάνουν τους "ανεξάρτητους". Οι κομμουνιστές δήμαρχοι και εκλεγμένοι δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε και να παλεύουμε».
Στο Βαθύ της Σάμου ρωτήσαμε πόσο κοστίζει η μεταφορά με ταξί προς το αεροδρόμιο, αλλά και προς τις άλλες μεγάλες πόλεις του νησιού, Πυθαγόρειο, Καρλόβασι, Μαραθόκαμπο, με τις τιμές να ξεκινούν από 20 ευρώ και να φτάνουν τα 42 ευρώ (Βαθύ -Καρλόβασι), ενώ τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ είναι πολύ αραιά τους χειμερινούς μήνες.
Στην Ικαρία είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση: Λόγω της ιδιαίτερης και δύσκολης γεωμορφολογίας, για να μετακινηθεί κανείς από το λιμάνι του Ευδήλου στον Αγιο Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού, πρέπει να κάνει τον γύρο του νησιού. Αν υπάρχει αμάξι, καλώς, μας είπαν οι κάτοικοι, αλλιώς τα λιγοστά ταξί είναι πανάκριβα.
«Διεκδικούμε μαζί με τον λαό μας να έχουμε συγκοινωνίες», τονίζει ο δήμαρχος, καθώς «τα όποια βαν υπάρχουν και κάνουν τις μετακινήσεις τα χειρίζονται τουριστικά γραφεία, ενώ τα ταξί για να κάνουν μετακινήσεις μαθητών παλεύουμε κάθε μέρα μαζί με τους Συλλόγους Γονέων να πολλαπλασιάζονται».
Το Εργατικό Κέντρο Σάμου - Ικαρίας μαζί με τα σωματεία και τους φορείς έχουν πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες για φτηνές, τακτικές, ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό. Στις 24 Απρίλη πραγματοποιήθηκε πλατιά εξόρμηση στα λιμάνια με αίτημα φτηνά ακτοπλοϊκά, ενώ στις 31 Μάρτη και 1η Απρίλη έγινε η επιτυχημένη παναιγαιακή κινητοποίηση σωματείων και φορέων στα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας, όπου απαίτησαν άμεσα: