Καφετζούδες...
Σάββατο 17 Μάη 2025 - Κυριακή 18 Μάη 2025

Υπάρχει ένα επάγγελμα που συμπονάω πολύ τον τελευταίο καιρό, γιατί χάνει συνεχώς έσοδα και πελατεία, και σιγά σιγά επιστρέφει στην αφάνεια. Είναι οι καφετζούδες που λένε τον καφέ και οι χαρτορίχτρες. Δεν λέω για τις μάντισσες και τους Καλχάδες της γειτονιάς. Αυτούς τους πήρε μπάλα εδώ και δεκαετίες το εμπόριο της μαστούρας, που έχει κάνει τους ναρκέμπορους όπου Γης σταρ μεγαλύτερους από τους χολιγουντιανούς. Το ζητούμενο βέβαια είναι ποιος τους πήρε τη δουλειά. Σίγουρα όχι εμείς οι δημοσιογράφοι με εμβριθείς αναλύσεις, βασισμένες ισομερώς σε μια κολοβή σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα πληροφόρηση και μια θεόστενη σε ό,τι αφορά τα μεγάλα συμφέροντα παραπληροφόρηση. Στην πραγματικότητα το ...επάγγελμα της μαντείας το 'χει φάει στους μοντέρνους καιρούς το στοίχημα. Λογικό, αφού η ζωή αυτή καθαυτή και οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου παίζονται συνεχώς σε λοταρία, με έναν εντυπωσιακά παγερό κυνισμό και παραλυτική αδιαφορία αντίστοιχα. Λόγου χάρη, τα κέρδη των πολεμικών επιχειρήσεων είναι ευθέως αντίστοιχα του αριθμού των νεκρών αμάχων, οπότε χρειάζεται να μαντέψεις στους πόσους πεθαμένους κερδίζεις πύργο - καζίνο στη Γάζα ή στο Χάρκοβο. Κι απ' την άλλη, το ουράνιο τόξο άμα λάχει και το δεις σκοτίστηκες για την ομορφιά, σκέφτεσαι αμέσως πως είναι σημάδι για να ποντάρεις στο πράσινο, στο μπλε ή στο πορτοκαλί τιμολόγιο του ηλεκτρικού.

Τα πρόσωπα - ινφλουένσερς και οι καπιταλιστικοί θεσμοί είναι οι μάντεις της εποχής, οι χαρτορίχτρες και οι καφετζούδες της. Μαντεύουν - προτείνουν φρικωδίες κι από κάτω αλαλάζει μια αλλόφρονα αναίτια και παραπλανητική ευωχία, ένα πλήθος από ακολούθους και επενδυτές.

Πάμε στο υποκατάστατο της μεγαλύτερης καφετζούς στοιχηματιτζούς του κόσμου, που 'ναι το ΔΝΤ. Αυτό λέει πως οι κόμβοι, τα κέντρα τέλος πάντων τεχνητής νοημοσύνης, θα χρειάζονται σε πέντε χρονάκια, το 2030, τόση ηλεκτρική ενέργεια όση η Γαλλία, η Γερμανία και η Ινδία μαζί. Εδώ μιλάμε για τεραμπάιτ, και είμαι σίγουρη ότι όλοι διαβάζετε τέρας μπάιτ. Την ίδια στιγμή το μυαλό καλείται να επεξεργαστεί με όρους «κατακάθι του καφέ» την πληροφορία ότι το μπλακάουτ στην Ισπανία οφειλόταν σε υπερσυσσώρευση ηλεκτρικής ενέργειας. Ποιος μαντεύει και ποιος στοιχηματίζει τι περί την ηλεκτρική ενέργεια, το αφήνω κυριολεκτικά στην τύχη και τη μαντεψιά σας.

Αν έρθουμε στα δικά μας, θα τα δούμε λίγο πιο προσωποποιημένα και πιο γελοία πολιτικοποιημένα. Τι να σου κάνει μια καφετζού απέναντι σε μια όμορφη και λαμπερή, με διακόσιες χιλιάδες τικ τοκ ακολούθους, κόρη πλούσιου αθλητικού παράγοντα, που μπορεί να μαντεύει και έτσι να δίνει και τις κατάλληλες πληροφορίες σε φανατισμένους φιλάθλους ότι ο Κασιδιάρης θα είναι στη Βουλή το αργότερο το 2028! Με εξασφαλισμένη πελατεία την κερκίδα της από παλιά καλής ομάδας, κάτι παραπάνω - σου λέει - θα ξέρει η κόρη του ιδιοκτήτη, που ακούει προφανώς και τον μπαμπά της, διαπρύσιο υποστηρικτή των τέως, νυν και αεί χρυσαυγιτών. Με τέτοιο θόρυβο και ιαχή, ποιος ακούει παππουδένια κόκαλα να τρίζουν. Προφανώς η κόρη κάτι ήξερε τον Μάρτη, που έκανε την πρόβλεψη για τη δικαστική απόφαση αθώωσης του κόμματος των «Σπαρτιατών» από την κατηγορία ότι ξεγέλασαν τους ψηφοφόρους, ότι τάχα μου δεν είναι κασιδιαροκόμμα. Η οποία άλλωστε εκδόθηκε μετά από τόσες αναβολές όσες χρειαζόταν για να κατατεθεί μόλις χτες αίτημα αποφυλάκισης του ναζί, που πάω στοίχημα ότι θα γίνει δεκτό. Στα πόσα φασιστάκια που καλλιεργούνται στα σχολεία θα παίξει το σύστημα τον Ηλία;

Δεν ξέρω αν η Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι στιγμής έχει αλγοριθμική εφαρμογή σε στοιχηματικές προβλέψεις για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τη φόρμουλα ή το τένις. Στον παγκόσμιο καπιταλιστικό τζόγο, και να έχει, είναι παρωνυχίδα της φρίκης. Αυτό που στοιχηματίζω είναι πως πάντα κάποιος άνθρωπος, κάποιο παιδί, χάρη στην έμφυτη συναισθηματική νοημοσύνη μας θα ξεπερνάει με φαντασία την τεχνητή και θα την υποτάσσει στα κίνητρά του. Κι από κει ίσως να σπείρεται κι ένα σπυρί καλού. Σαν εκείνον τον δεκατετράχρονο Ινδό, τον Σιντάρτα Ναντιάλα, που έχασε τον παππού του από αδιάγνωστη καρδιακή πάθηση. Διάνοια ο μικρός, μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης, ο νεότερος στον κόσμο, έφτιαξε μια εφαρμογή αλγορίθμων η οποία με το μικρόφωνο ενός κινητού τηλεφώνου ακούει τους καρδιακούς ήχους και εντοπίζει πιθανές ανωμαλίες με ποσοστό ακρίβειας 96%. Το επίτευγμα του πιτσιρικά είναι διεθνώς και επιστημονικώς πιστοποιημένο. Δεν αμφιβάλλω πως θα τον αρμέξουν, θα τον εκμεταλλευτούν, μπορεί και να τον πλουτίσουν θεαματικά. Ομως μου αρκεί που ένα παιδί με κίνητρο την αγάπη έφτιαξε διαγνωστικό εργαλείο. Ισως επηρεάσει και σώσει περισσότερες ζωές απ' όσες θα μαυρίσει η χειραγωγημένη ακουσίως φίλαθλη ψυχή...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ