Το ερώτημα παραμένει αμείλικτο
Σάββατο 17 Μάη 2025 - Κυριακή 18 Μάη 2025

Αυτά κι αν ήταν «εύσημα» στην κυβέρνηση! Δεν είναι δα και λίγο να σου λέει ο Γερμανός καγκελάριος πόσο καλός είσαι στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του χρόνου εργασίας! Μέχρι και η «ατμομηχανή της Ευρώπης» ζήλεψε τις επιδόσεις της κυβέρνησης...

Το 'πιασε ο Μητσοτάκης ότι πίσω στην Ελλάδα οι ...αχάριστοι εργαζόμενοι θα «διαβάσουν» αλλιώς τα συχαρίκια του Μερτς, και έσπευσε να μουρμουρίσει κάτι μισόλογα ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, και ότι το 40ωρο τηρείται, αλλά...

Να 'χαμε να λέγαμε. Μέσα πουλάει φούμαρα ότι ενταφιάζει το 8ωρο «για το καλό των εργαζομένων» και έξω διαφημίζει τις άγριες αντεργατικές ανατροπές ως «καύσιμο» για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο,τι είπε δηλαδή και ο Μερτς.

* * *

Επίσης για το καλό των εργαζομένων, η κυβέρνηση σκοπεύει να μην τους αφήσει τίποτα στην τσέπη, προκειμένου να πιάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα. Για τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Πιερρακάκης δήλωσε «χαρούμενος» σε συνέντευξη στο «Bloomberg»...

Δικαιολογημένα χαίρεται ο υπουργός. 5,1 δισ. ευρώ ήταν ο σεφτές των κρατικών ταμείων μόνο το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης. Αν ήταν κεφαλικός φόρος, θα αναλογούσαν στον καθέναν από τον ενεργά οικονομικό πληθυσμό 250 ευρώ τον μήνα! Χαρτζιλικάκι για το κράτος ο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με τα πρωτογενή πλεονάσματα...

Και να σκεφτεί κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ληστρικών εισπράξεων πάνε για το κρατικό χρέος, που ένα μέρος του (κάτι μνημονιακά δάνεια από το ΔΝΤ) η κυβέρνηση θέλει να αποπληρώσει νωρίτερα.

Αποτελεσματικό (και με το παραπάνω) το κράτος στη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών του απέναντι στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς - χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Οταν πρόκειται όμως για τον λαό και τις (πιο στοιχειώδεις) ανάγκες του, μην τον είδατε και μην τον απαντήσατε.

* * *

Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι αντι-αναπτυξιακή, διαμαρτύρεται το ΔΝΤ και προτείνει μέτρα σαν αυτά που προωθεί ήδη η κυβέρνηση. Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο συνολικός μέσος χρόνος από την κατάθεση μιας αγωγής μέχρι την εκτέλεση της απόφασης είναι περίπου 1.711 μέρες (περίπου 4,5 χρόνια).

Καρφάκι δεν τους καίγεται για τον λαό, που ξεροσταλιάζει χρόνια για μια δικαστική απόφαση αν μπλέξει με τη Δικαιοσύνη (ειδικά για εργατικά «ατυχήματα» και διαφορές με την εργοδοσία).

Για τους ομίλους χολοσκάνε, που είτε περιμένουν να ξεκαθαρίσουν ζητήματα ιδιοκτησίας που εμποδίζουν μια επένδυση, είτε καθυστερούν από προσφυγές ενάντια σε επενδύσεις τους. Οπότε - λένε ΔΝΤ και κυβέρνηση - δεν μπορεί ο επενδυτής να ταλαιπωρείται έτσι. Να φτιάξουμε μια Δικαιοσύνη (πιο) στα μέτρα του για να κάνει τη δουλειά του...

Παρεμπιπτόντως, 7 ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε το δικαστήριο να βγάλει απόφαση για το «Αγία Ζώνη», αλλά κανένα ΔΝΤ δεν έδειξε να ενοχλείται που όλο αυτό το διάστημα το τεράστιο εφοπλιστικό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος παρέμενε ατιμώρητο.

Αντιθέτως, η Δικαιοσύνη ξεμπέρδεψε σε μόλις 3 χρόνια με την καταδίκη στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για τη συμβολική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στη μεταφορά ΝΑΤΟικού υλικού με τρένα. Σε κάτι τέτοια τρέχει σφαίρα η ...απονομή της Δικαιοσύνης.

* * *

Αν και ψύχρανε ο καιρός, χιλιάδες γαρύφαλλα «άνθισαν» την περασμένη Τετάρτη σε όλη την Ελλάδα. Η «Πανσπουδαστική» αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές για 4η συνεχόμενη χρονιά!

Οι φοιτητές μίλησαν, δίνοντας αποστομωτική απάντηση και στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης, που ήθελε (και θέλει) να κρύψει κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήματα και τις τεράστιες ευθύνες της για τα πανεπιστήμια - επιχειρήσεις, την έρευνα «made in NATO» και τα πτυχία χωρίς αξία. Για όλα αυτά ψήφισαν οι φοιτητές και έδωσαν ξανά την πρωτιά στην «Πανσπουδαστική».

Το αποτέλεσμα (δικαιολογημένα) δυσαρέστησε πολλούς, με πρώτα τα στελέχη της ΝΔ. Τα οποία, αφού απέτυχαν προεκλογικά στο μαγείρεμα και στη νοθεία, προσπάθησαν μετεκλογικά να φέρουν το αποτέλεσμα στα μέτρα τους.

Πρωταγωνιστής στην αθλιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (περήφανος για το ΔΑΠίτικο παρελθόν του)... Δεν πειράζει. Ξίδι!

* * *

Αντεπίθεση αλλά χωρίς ...τοξικότητες αναγγέλλει η κυβέρνηση για το έγκλημα στα Τέμπη, μετά το πόρισμα Καρώνη, που λέει ότι τη «δικαιώνει» ως προς την αιτία της έκρηξης. Οτι δεν υπήρχε δηλαδή άλλο εύφλεκτο υλικό στην εμπορική αμαξοστοιχία, πέρα από τα έλαια σιλικόνης της μηχανής...

Τα επιστημονικά πορίσματα βέβαια έχουν καταντήσει ...χρησμοί της Πυθίας, εξαιτίας των πολιτικών - οικονομικών συμφερόντων που προσπαθούν να συγκεράσουν ή να φέρουν σε σύγκρουση. Το ζήσαμε (στον υπερθετικό βαθμό) και την περίοδο της πανδημίας.

Το πόρισμα Καρώνη για παράδειγμα καταλήγει στο εξής «συμπέρασμα»: «Οσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν μετά την ανάπτυξη της πυρόσφαιρας». Τρέχα γύρευε...

* * *

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει αμείλικτο: Τι απαντούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της ΕΕ για το κύριο έγκλημα, το γεγονός δηλαδή ότι τα δύο τρένα κινούνταν επί 12 λεπτά στην ίδια ράγα προς την αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν και να χαθούν 57 άνθρωποι.

Στο ερώτημα αυτό απαντάει καθημερινά με τους αγώνες και τα συνθήματά του το εργατικό - λαϊκό κίνημα (ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!), βάζοντας στο κάδρο τους πραγματικούς ενόχους: Τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την ΕΕ και την πολιτική της «απελευθέρωσης».