ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Η ολόπλευρη προστασία των γυναικών δεν μπορεί να έχει «ημερομηνία λήξης»

Την απαίτηση για μονιμοποίηση προσωπικού και χρηματοδότηση μεταφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή μπροστά στη λήξη των προγραμμάτων της ΕΕ

Παρασκευή 16 Μάη 2025

Από την πρόσφατη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δίκτυο Δομών με βουλευτές του ΚΚΕ
Το κρίσιμο ζήτημα της μονιμοποίησης των εργαζομένων που δουλεύουν στις δομές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας, γραμμή SOS) θέτει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. «Η χρηματοδότηση και λειτουργία του δικτύου δομών εξαρτάται από ευρωπαϊκά προγράμματα με "ημερομηνία λήξης", πηγαίνοντας από παράταση σε παράταση, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων», αναφέρει στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης η βουλευτής του Κόμματος, Σεμίνα Διγενή. Μάλιστα, στο τέλος του 2025 η χρηματοδότηση λήγει, με αποτέλεσμα το μέλλον του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του προσωπικού που δουλεύει σε αυτό να είναι για μια ακόμα φορά αβέβαιο.

Οπως έχει καταγγείλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στο Δίκτυο Δομών της ΓΓΙΦ, αντιπροσωπεία του οποίου συναντήθηκε πρόσφατα με βουλευτές του ΚΚΕ, έξι μήνες πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, έχουν δοθεί μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την επόμενη διετία. Στο μεταξύ, το προσωπικό εργάζεται με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι δομές λειτουργούν υποστελεχωμένες και με σοβαρά προβλήματα.

Η Επίκαιρη Ερώτηση συνοψίζει την κατάσταση που επικρατεί στις δομές: Η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού «δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κάποιοι ακόμα και μία δεκαετία, στερούμενοι μια σειρά δικαιώματα που ισχύουν για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα». Το αποτέλεσμα είναι οι «εργαζόμενες και εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν την εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία, ακόμα και τις καθυστερήσεις πληρωμών για μήνες». Την ίδια στιγμή, η υποστελέχωση και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε υπουργεία και δήμους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δομών. «Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και έναν χρόνο οι γυναίκες θύματα βίας στερούνται τη νομική εκπροσώπηση μέσω του προγράμματος legal aid και τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν καλύπτονται οι ανάγκες διερμηνείας σε δομές του δικτύου», υπογραμμίζεται.

«Η ολόπλευρη προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, όσο η χρηματοδότηση των λιγοστών δομών του δικτύου εξαρτάται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης», ξεκαθαρίζει η Επίκαιρη Ερώτηση. Μάλιστα, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, το υφιστάμενο δίκτυο δομών «είναι πολύ περιορισμένο, αδυνατώντας να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για οικονομική, νομική και ψυχολογική στήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί βία».

«Είναι απαράδεκτο η προστασία από την πολύμορφη βία να υπολογίζεται με το κριτήριο του "κόστους" για το κράτος, με βάση τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που διαπερνούν και τη σχεδιαζόμενη αξιολόγηση των δομών», καταλήγει το κείμενο της Ερώτησης. Στο έδαφος αυτό, το ΚΚΕ διεκδικεί από την κυβέρνηση τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, την πραγματοποίηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την εξασφάλιση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του δικτύου σε όλη την Ελλάδα, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.