ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προς εκτόξευση των πολεμικών δαπανών για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Σταθερά στη μέγγενη των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και τα Ελληνοτουρκικά

Πέμπτη 15 Μάη 2025

Mε «έμφαση στις αμυντικές δαπάνες, την ενίσχυση της συνδρομής προς την Ουκρανία, καθώς και τη συνεργασία της Συμμαχίας με την ΕΕ και τους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού», συνεδριάζει από χτες στην Αττάλεια της Τουρκίας η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, προετοιμάζοντας και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στη Χάγη (24-25/6).

Θυμίζουμε πως ανάμεσα σε άλλα στα ΝΑΤΟικά διαβούλια συζητιέται και η αμερικανική πρόταση για «επιμερισμό των αμυντικών βαρών» στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, με την εκτόξευση των πολεμικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο και τα κράτη - μέλη να κόβουν κι άλλα από Υγεία, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, όπως έλεγε άλλωστε προ μηνών και στο περιβόητο διάγγελμά του ο ανεκδιήγητος γγ του ΝΑΤΟ, Ρούτε. Σε κάθε περίπτωση, σε όποιο ποσοστό κι αν καταλήξουν τα ιμπεριαλιστικά παζάρια, το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι μαζί «ακονίζουν μαχαίρια» για τους επόμενους γύρους των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και τη μοιρασιά της λείας του πολέμου από την Ουκρανία έως τη Μ. Ανατολή και τον Ινδο-ειρηνικό.

Στην Αττάλεια βρίσκεται και ο Γ. Γεραπετρίτης, που με αυτή την ατζέντα είχε χτες το απόγευμα διμερή συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα ζητήματα των μεγαλύτερων ΝΑΤΟικών δαπανών - εκεί όπου η κυβέρνηση «καμαρώνει» πως ξεπερνάει προ πολλού τις ΝΑΤΟικές «νόρμες» με πάνω από 8 δισ. τον χρόνο σε δαπάνες για ΝΑΤΟικούς σκοπούς, αλλά και την «υποστήριξη προς την Ουκρανία» και τη «συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ», στις οποίες επίσης διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αργότερα παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών ο Τούρκος ομόλογός τους και οικοδεσπότης, Χακάν Φιντάν. Αναμένεται δε διμερής συνάντηση των δύο, προκειμένου να «συνοψίσουν» το πώς έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής ο διάλογος στα Ελληνοτουρκικά (μέσα από διαδικασίες όπως η «Θετική Ατζέντα» και τα ΜΟΕ και εξελίξεις όπως το «πάγωμα» της πόντισης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου). Πιθανολογείται, εξάλλου, ότι θα συζητήσουν και την ημερομηνία του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, με συμμετοχή των Μητσοτάκη - Ερντογάν. Μέχρι στιγμής τοποθετείται αόριστα «εντός του θέρους».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Χούπης μετείχε στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO. Η θεματολογία βρώμαγε μπαρούτι, με τίτλους όπως «Πολυ-πεδιακές Επιχειρήσεις και Ατζέντα Ανάπτυξης Πολέμου» ή τις «Τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία», ενώ στο περιθώριο της συνόδου είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Metin Gurak, με τον οποίο «αντάλλαξαν απόψεις επί των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων», όπως λέγεται επισήμως.

Προηγουμένως, χθες το πρωί, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέστη στην τελετή ένταξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Προέταξε εκεί την υλοποίηση της περιλάλητης «Ατζέντας 2030», η οποία, όπως είπε, «δεν αφορά μόνο την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, αλλά και μία διαφορετική νοοτροπία, μία διαφορετική αντίληψη για το πώς επιχειρούν οι Ενοπλες Δυνάμεις σε θέατρα επιχειρήσεων τα οποία αλλάζουν δραστικά». Σημειωτέον, στρατιωτικές πηγές έβαζαν ως χώρο επιχειρήσεων των εν λόγω μη επανδρωμένων το Αιγαίο, και αργότερα την Ανατ. Μεσόγειο, ακριβώς στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ταυτόχρονα, με δεδομένη τη στροφή κεντρικά της ΕΕ προς την πολεμική οικονομία, έκλεισε το ματάκι στους επιχειρηματικούς ομίλους, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο μια χώρα η οποία δαπανά δεκάδες δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς να μην μπορεί να αναπτύξει τη δική της εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Και προφανώς, τώρα που συνολικά η Ευρώπη κινείται στο πλαίσιο των αυξημένων χρηματοδοτήσεων για την άμυνα, αλλά και των σημαντικών διακρατικών συνεργασιών, η Ελλάδα να μπορεί να έχει ένα τέτοιο αποτύπωμα στον χώρο της καινοτομίας, στην άμυνα συνολικά», πρόσθεσε τάζοντας ουσιαστικά κι άλλο «ψητό» στους μπίζνεσμεν.

Ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, εκφράζοντας την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να μην προσπεραστεί από ανταγωνιστές της, έβαλε πρόταγμα «να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος γρήγορα», διαβεβαιώνοντας ότι ναι μεν «είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε μια χώρα που δεν είναι ισχυρή», στον ευρωατλαντικό καταμερισμό και στο κάδρο των ανταγωνισμών στην περιοχή.

Τέλος, ο εφοπλιστής Θ. Λασκαρίδης (δώρισε τα μη επανδρωμένα), στη δική του τοποθέτηση, και σκιαγραφώντας την ένταση των ανταγωνισμών, είπε πως «ο πρόσφατος πόλεμος, που συνεχίζεται ακόμα, στην Ουκρανία, έχει πάρα πολλά μαθήματα ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του παλαιού τύπου συμβατικών συγκρούσεων και ελπίζω, είμαι βέβαιος μάλλον, ότι και η κυβέρνησή μας, όπως και οι Ενοπλες Δυνάμεις, λαμβάνουν τα μηνύματα των καιρών, τα αξιολογούν και θα κινηθούν με τον κατάλληλο τρόπο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και της εθνικής μας κυριαρχίας», στις κόντρες με άλλα κεφάλαια στην περιοχή για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας.

Στο μεταξύ, η τουρκική αστική τάξη συνέχισε και χτες να υπενθυμίζει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της επί του πεδίου. Χαρακτηριστικά, τουρκικό UAV προχώρησε σε 4 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο ΝΑ Αιγαίο, όπως και σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δεν περνά απαρατήρητο ότι οι παραβιάσεις στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης φέτος έφτασαν ήδη τις 79, μετά την ύφεση που σημειώθηκε το 2024, ενώ οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων στο τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης τις 595 (2.499 το 2024).