ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Απειλές του Ισραήλ για ολική εκδίωξη των Παλαιστινίων
Τετάρτη 14 Μάη 2025

2025, The Associated Press. Al

Βομβαρδισμένο τμήμα νοσοκομείου στη Χαν Γιούνις
Ενώ κλιμακώνεται η γενοκτονία και με όπλο την πείνα, ο πρωθυπουργός του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου ανακοίνωσε χτες ότι ο ισραηλινός στρατός θα εισέλθει «με όλη του την ισχύ» στη Λωρίδα της Γάζας τις προσεχείς μέρες, επιμένοντας πως δεν βλέπει κανένα σενάριο στο οποίο το Ισραήλ θα σταματήσει τον πόλεμο. Και πρόσθεσε για τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων: «Εχουμε εγκαταστήσει επιτόπου διοικητική υπηρεσία που θα επιτρέψει να φύγουν, αλλά το πρόβλημα από την πλευρά μας συμπυκνώνεται σε ένα και μοναδικό πράγμα: Χρειαζόμαστε χώρες έτοιμες να τους υποδεχτούν. Επ' αυτού εργαζόμαστε αυτήν τη στιγμή. Αν τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να φύγουν - σας το λέω - πάνω από το 50% θα φύγουν, και ακόμα περισσότεροι, πιστεύω».

Προχτές το βράδυ, μιλώντας σε επιτροπή της Κνέσετ, ο Νετανιάχου ήταν ακόμα πιο κυνικός: «Ο στρατός καταστρέφει όλο και περισσότερα σπίτια, ώστε να μην έχουν πού να επιστρέψουν». Επιβεβαίωσε ότι συζήτησε και τις τελευταίες μέρες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ το σχέδιο κατάληψης της Γάζας από τις ΗΠΑ, αλλά υπήρξαν «δυσκολίες» στην εφαρμογή του, επιρρίπτοντας ευθύνες σε Αίγυπτο και Ιορδανία, επειδή αρνήθηκαν να δεχτούν τους Παλαιστίνιους. Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι παρ' όλα αυτά οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να καταλάβουν τη Γάζα».

Νέες καταγγελίες για τον λιμό

2025, The Associated Press. Al

Ασθενείς στη Γάζα προσπαθούν να σωθούν μετά από βομβαρδισμό σε νοσοκομείο
Χτες η ΜΚΟ «Γιατροί Του Κόσμου» ανέφερε ότι «ο οξύς υποσιτισμός στη Γάζα έφτασε σε επίπεδα που συγκρίνονται με αυτά που βλέπουμε σε χώρες που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες ανθρωπιστικές κρίσεις για δεκαετίες». Παρέθεσε στοιχεία από 6 Κέντρα Υγείας που διατηρεί στη Γάζα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν εγκυες, λεχώνες, βρέφη και μικρά παιδιά, τονίζοντας ότι η ζωή τους εξαρτάται από το αν το Ισραήλ θα άρει το μπλόκο στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο πρόεδρος των «Γιατρών Του Κόσμου», Ζαν Φρανσουά Κορτί, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την «αποτυχία των άλλων ισχυρών χωρών να πιέσουν τις ισραηλινές αρχές να άρουν αυτήν τη φονική πολιορκία».

Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται λίγες βδομάδες αφότου το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα τροφίμων που διατηρούσε στις αποθήκες του στη Γάζα. Ηδη από τον Απρίλη 1 στις 5 εγκύους στη Γάζα και 1 στα 4 παιδιά υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό.

Νοσοκομεία και δημοσιογράφοι συνεχώς στο στόχαστρο

Χτες ο ισραηλινός στρατός προέβη για πολλοστή φορά σε νέο βομβαρδισμό του Νοσοκομείου «Νάσερ» στην πόλη Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας, βάζοντας στο στόχαστρο έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο, με το πρόσχημα ότι εκεί κρύβονταν μέλη ή στελέχη της Χαμάς.

Η επιδρομή έγινε πριν τα χαράματα, με αποτέλεσμα τον θάνατο του δημοσιογράφου Χασάν Ασλίχ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Alam24» και βρισκόταν στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του σε ισραηλινή επιδρομή στις 7 Απρίλη, στη διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί δύο συνάδελφοί του, οι Αχμεντ Μανσούρ και Χίλμι Αλ Φακαάουι. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) καταδίκασε τη νέα δολοφονία δημοσιογράφου από το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι την ίδια τύχη είχαν από την αρχή του πολέμου άλλοι 178 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε Μέσα Ενημέρωσης.

Αργότερα χτες το βράδυ ο ισραηλινός στρατός χτύπησε και το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Γάζα.

Ο νεότερος συνολικός απολογισμός θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα από τον Οκτώβρη του 2023 μέχρι χτες ήταν 52.908 νεκροί και 119.721 τραυματίες.

Παζάρια στο φόντο λιμού και πολέμου

Ενα 24ωρο μετά τη χωρίς ανταλλάγματα κίνηση της Χαμάς να απελευθερώσει τον Αμερικανοϊσραηλινό κρατούμενο Ινταν Αλεξάντερ, ως αποτέλεσμα άμεσης διαπραγμάτευσης με Αμερικανούς αξιωματούχους, καταγράφηκε νέα αντίδραση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες διέψευσε τον Νετανιάχου, ότι τάχα η συνεχής στρατιωτική πίεση επέφερε την απελευθέρωση του 21χρονου Ι .Αλεξάντερ. Οπως τονίζει η Χαμάς, η απελευθέρωσή του ήταν αποτέλεσμα «σοβαρών επικοινωνιών με την αμερικανική κυβέρνηση και προσπαθειών των μεσολαβητών, και όχι συνέπεια της ισραηλινής επίθεσης ή της αυταπάτης της στρατιωτικής πίεσης».

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, και ο ειδικός απεσταλμένος για τους κρατούμενους, Ανταμ Μπόλερ, είχαν συνάντηση διάρκειας δύο ωρών στο Τελ Αβίβ με οικογένειες Ισραηλινών που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, λέγοντάς τους ότι υπάρχει «μια ελπίδα για πρόοδο» απελευθέρωσής τους, στο πλαίσιο έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Στο πλαίσιο της έναρξης της περιοδείας του Τραμπ σε χώρες του Κόλπου, χτες η κυβέρνηση Νετανιάχου επιβεβαίωσε την αποστολή, ήδη από τη Δευτέρα, ομάδας διαπραγματευτών στην Ντόχα του Κατάρ.

Αργότερα χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι αντιπροσωπεία του ισραηλινού Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων μεταβαίνει στο Κατάρ για συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο (που αναμένεται στην Ντόχα σήμερα Τετάρτη) και τον Καταριανό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Αλ Θάνι.