ΤΟΥΡΚΙΑ
Το ΡΚΚ ανακοίνωσε αυτοδιάλυση και τερματισμό της ένοπλης δράσης

Συζήτηση για τις «νέες ευκαιρίες» για «οικοδόμηση της Τουρκίας του Αιώνα»

Τρίτη 13 Μάη 2025

Σε αυτοδιάλυση του ΡΚΚ κάλεσε ο Οτσαλάν (φωτ.) από τον Φλεβάρη, προτάσσοντας ως «κύριο καθήκον την αναδιάρθρωση της ιστορικής σχέσης» Κούρδων - Τούρκων
Σε νέα φάση εισέρχονται οι ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία, μετά από την επίσημη ανακοίνωση του PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) ότι διαλύεται και τερματίζει την ένοπλη δράση του, με φόντο την όξυνση ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών σε όλη την περιφέρεια, με όχημα και τον λεγόμενο «κουρδικό παράγοντα», όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στη γειτονική Συρία.

Οπως έγινε γνωστό, το 12ο συνέδριο του ΡΚΚ - που συγκλήθηκε 5 με 7 Μάη στην περιοχή Μέντια του βόρειου Ιράκ - ενέκρινε την αυτοδιάλυσή του και τον τερματισμό της ένοπλης δράσης, σηματοδοτώντας - όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος Ντουράν Καλκάν - «μια νέα αρχή» με στόχο «να δημιουργηθεί χώρος για νέες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες». Ο Καλκάν είπε ότι ξεκινά «μια νέα εποχή (...) για την ανάπτυξη προσπαθειών της δημοκρατικής κοινωνίας που θα διεξαχθούν με νέες στρατηγικές και νέες οργανωτικές δομές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ΡΚΚ «καλεί τις διεθνείς δυνάμεις να μην εμποδίσουν τη δημοκρατική λύση στην Τουρκία, καθώς και τις αριστερές - σοσιαλιστικές δυνάμεις, τις επαναστατικές δομές, τις οργανώσεις και τις προσωπικότητες της Τουρκίας να αγκαλιάσουν τη διαδικασία για μία ειρηνική και δημοκρατική κοινωνία».

Εκτενές ρεπορτάζ δε στο κουρδικό πρακτορείο «Firat», εξηγούσε ότι η εισηγητική έκθεση που εγκρίθηκε για τη διάλυση του ΡΚΚ υιοθετήθηκε «με τον όρο ότι την πρακτική σχετική διαδικασία θα την διαχειριστεί και καθοδηγήσει ο ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ολοκληρώνοντας έτσι τις δραστηριότητες που διεξάγονται από τον τίτλο του PKK».

«Βήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης» ζητά το DEM

Από το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα DEM, το μέλος της αντιπροσωπείας του κόμματος που τους τελευταίους μήνες επισκέπτεται τον φυλακισμένο Οτσαλάν στο Ιμραλί, Περβίν Μπουλντάν, είπε ότι «χρειάζεται να απομακρύνουμε τα εμπόδια (...) σε αυτή τη φάση όλοι έχουμε ευθύνες και καθήκοντα».

Τόνισε ότι «ο κ. Οτσαλάν θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημοκρατικής πολιτικής (σκηνής), γι' αυτό η συνέχιση των συνομιλιών, η βελτίωση της κατάστασής του, το να τον επισκεφτούν διάφορες (πολιτικές) ομάδες και οι συζητήσεις μαζί του για την ειρήνη είναι απαραίτητες».

Πρόσθεσε δε ότι «η βουλή έχει μεγάλες ευθύνες από αυτή την πλευρά, χρειάζεται να εγκριθούν κάποιοι νόμοι, να τροποποιηθούν άλλοι», ώστε να αντιμετωπιστούν «μεγάλες αδικίες που υπάρχουν στην Τουρκία».

«Θετικά νέα, σύντομα» βλέπει ο Ερντογάν

«Τα 86 εκατομμύρια λαού (σ.σ. πληθυσμός Τουρκίας) θα ενώσουμε τις καρδιές μας, ενισχύοντας και ανορθώνοντας την αγάπη και την ενότητα μεταξύ μας». δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, διαβλέποντας οικοδόμηση της «Τουρκίας του (21ου) Αιώνα, ριζωμένης στη δημοκρατία, την ανάπτυξη, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, μαζί» και αναγγέλλοντας «θετικά νέα, σύντομα».

Μίλησε για εξέλιξη - «σημαντικό κατώφλι για την επίτευξη του στόχου της Αγκυρας για μια χώρα χωρίς τρομοκρατία», ενώ καταλήγοντας είπε ότι «η Τουρκία βλέπει την κίνηση αυτή ως μια κίνηση που περιλαμβάνει και τους Κούρδους μαχητές στο Ιράκ, τη Συρία και την Ευρώπη».

Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μίλησε κι αυτός για «ιστορικό κατώφλι» στο οποίο «ο σεβασμός, η αφοσίωση και η πίστη μεταξύ Τούρκων και Κούρδων ενσωματώθηκαν και σταθεροποιήθηκαν εντός του ευγενούς τουρκικού έθνους και χωρίς κανένα ίχνος ρήξης».

Αντιδράσεις στο εξωτερικό

Για «σημείο καμπής όχι μόνο για την εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά και για τη σταθερότητα της περιοχής μας στο σύνολό της» έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης των τζιχαντιστών στη Συρία, Ασάντ αλ Σαϊμπάνι, που συνεχάρη «την τουρκική κυβέρνηση και τον λαό της για τη συμφωνία με το ΡΚΚ».

Εσπευσε δε να συμπληρώσει ότι διεργασίες «τρέχουν» και εντός Συρίας με οργανώσεις Κούρδων, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σήμερα στην πορεία μιας εθνικής συμφωνίας με τους SDF και θέτουμε όλες τις περιοχές υπό τον έλεγχο του κεντρικού κράτους», μιλώντας για «διαδικασία περίπλοκη και ευαίσθητη, αλλά απαραίτητη» και λέγοντας ότι «η αναβολή στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα παρατείνει το χάος, θα ανοίξει τον δρόμο για ξένες παρεμβάσεις και θα τροφοδοτήσει αυτονομιστικές τάσεις». Ισχυρίστηκε δε ότι «τα δικαιώματα των Κούρδων πολιτών είναι εγγυημένα και προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως και των άλλων Σύρων» - την ίδια ώρα που οι συμμορίες των τζιχαντιστών επιδίδονται σε σφαγές Σύρων Αλαουιτών, Δρούζων και Χριστιανών...

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανουάρ ελ Ανούνι, δήλωσε ότι «η έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με στόχο την πολιτική λύση του κουρδικού ζητήματος θα ήταν ένα θετικό βήμα για την επίτευξη μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης. Καλούμε όλα τα μέρη να εκμεταλλευτούν τη στιγμή και να ξεκινήσουν μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς που θα βασίζεται στον διάλογο και τη συμφιλίωση (...) Η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου δεν θα ωφελήσει μόνο όλους τους Τούρκους πολίτες, αλλά θα συμβάλει και στη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή».

Το ΚΚ Τουρκίας

Για νέα φάση στην οποία μπαίνουν οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Τουρκία μιλά σε τοποθέτησή του το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), αναφέροντας ότι «φυσικά το Κόμμα μας στηρίζει τη διαδικασία που ορίζεται ως "σίγηση των όπλων", ωστόσο διαφωνούμε με το περιεχόμενο της σημερινής δήλωσης, που ευθυγραμμίζεται με το πλαίσιο που νωρίτερα έχουν αρθρώσει ο Μπαχτσελί, ο Οτσαλάν και αξιωματούχοι του ΑΚΡ, ως ιστορική μετάβαση για προετοιμασίες που σηματοδοτούν νέα φάση στη συνέχιση και ανάπτυξη της 23χρονης πολιτικής του AKP».

Υπογραμμίζει δε πως «επιβεβαιώθηκε ξανά ότι κανένα θεμελιώδεις ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς στόχος να είναι ο σοσιαλισμός και χωρίς ανατροπή του καπιταλισμού. Ο ισχυρισμός ότι το λεγόμενο "κουρδικό ζήτημα" είναι ένα πρόβλημα ανεξάρτητο, που βρίσκεται υπεράνω των θεμελιακών ζητημάτων της Τουρκίας, καταρρέει σήμερα».

Και επισημαίνει: «Είναι σαφές ότι η καθεστηκυία τάξη και η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν μπορούν να προσφέρουν στους συμπολίτες μας - Κούρδους, Τούρκους ή άλλης εθνικής καταγωγής - τίποτα άλλο από εκμετάλλευση και μεγαλύτερη αντίδραση, ούτε και επιδιώκει κάτι διαφορετικό».