Η εργασιακή γαλέρα πίσω από τα φανταχτερά χρώματα
Eurokinissi |
Συνομιλώντας με απεργούς στη διάρκεια της κινητοποίησης προέκυψαν τα εξής χαρακτηριστικά για έναν χώρο όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι νέοι σε ηλικία και έρχονται αντιμέτωποι με το όργιο της εκμετάλλευσης:
Υπάρχουν εργαζόμενοι που εξυπηρετούν οικογένειες και παιδιά, όμως έχουν δηλωθεί με ...ειδικότητα «συσκευαστές σταφίδας» (!) ενώ εργαζόμενοι έχουν ατομικές συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία, όπου προβλέπεται 8 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης και μία μέρα εβδομαδιαίας απασχόλησης. Στην «ΕΡΓΑΝΗ» όμως δηλώνεται μεν η εκ περιτροπής απασχόληση, αλλά ότι οι μέρες εργασίας τη βδομάδα είναι 6 και το συμβατικό ωράριο 40... Οπως διαπίστωσαν εργαζόμενοι θα έπρεπε με βάση τη σύμβασή τους και όσα προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο κάθε επιπλέον ώρα των 8 και επιπλέον μέρα της μίας μέσα στην εβδομάδα να πληρώνονται με προσαύξηση 12%, κάτι που δεν συμβαίνει. Κι όμως οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν όχι μια μέρα, αλλά πολλές φορές πέντε, έξι, ακόμα και επτά μέρες τη βδομάδα και όχι μόνο 8 ώρες τη μέρα.
Υπάρχει εργαζόμενος που το περασμένο Πάσχα δούλεψε 17 συνεχόμενες μέρες, τις 7 από αυτές διπλοβάρδια, που σημαίνει περίπου 14 ώρες την ημέρα, και με τις δύο από τις 17 μέρες να έχουν δηλωθεί ως «μη εργασία», με άλλα λόγια ανασφάλιστες. Συνθήκες δηλαδή που ξεχειλώνουν ακόμα και τη βάρβαρη κανονικότητα της ΕΕ, που ορίζει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει μέχρι και 13 ώρες την ημέρα και από βάρδια σε βάρδια πρέπει να μεσολαβούν 11 ώρες ανάπαυσης.
Ακόμα, όπως ήδη ειπώθηκε, ένας από τους λόγους της απεργίας είναι η μη καταβολή δεδουλευμένων, αφού είναι Μάιος και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί Μάρτιο και Απρίλιο, πολλοί τον Φεβρουάριο έχουν πληρωθεί πενταροδεκάρες, για παράδειγμα 50, ακόμα και 17 ευρώ (!) ενώ κάποιοι δεν έχουν πληρωθεί ολόκληρο τον Ιανουάριο.
Ενδεικτικό της εντατικοποίησης είναι και το εξής στοιχείο: Σύμφωνα με τα έγγραφα της ίδιας της εργοδοσίας, το 2023 απασχολούσε 179 εργαζόμενος, ενώ το 2022 και το 2021 απασχολούσε 267 εργαζόμενους. Δηλαδή το προσωπικό μειώθηκε κατά 33%. Αυτό βέβαια, εκτός από την ένταση της εκμετάλλευσης του προσωπικού, έχει συνέπειες και στην ασφαλή λειτουργία του πάρκου, με χιλιάδες παιδιά να χρησιμοποιούν μηχανήματα σε διαρκή κίνηση, που έχουν υψηλές απαιτήσεις.
«Κερασάκι στην τούρτα» της ασύδοτης εργοδοτικής δράσης είναι η απόφασή της να απολύσει, λίγες μέρες μετά τη σύσταση του σωματείου, μέλη της προσωρινής διοίκησης.