Στην πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών παραπέμπεται η ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών
Eurokinissi |
Στο ΑΣΣ υπογράφηκαν 12+2 συμφωνίες και μνημόνια, με την κυβέρνηση να εστιάζει σε αυτές για την Ενέργεια και τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Συγκεκριμένα, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας, TERNA, για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW. Η κυβέρνηση εστιάζει στο γεγονός ότι «πέρυσι η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας» και «η Ιταλία από την πλευρά της εισάγει μεγάλες ποσότητες Ενέργειας, άρα πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία». Αυτά ως προς τις μπίζνες του κεφαλαίου, γιατί για μειώσεις στα τιμολόγια που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά ούτε λόγος, αφού προέχουν ...οι εξαγωγές και συνολικά τα κέρδη του κεφαλαίου.
Επίσης υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου «Ferrovie dello Stato» - στον οποίο ανήκει η Hellenic Train» - για την «αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα». Σε ομολογία του μπάχαλου που επικρατεί εξαιτίας ακριβώς της «απελευθέρωσης», που περιλάμβανε και το σπάσιμο ανάμεσα σε υποδομές και μεταφορικό έργο, με τον λαό να πληρώνει τις υποδομές πάνω στις οποίες κερδοφορούν οι όμιλοι, το ελληνικό Δημόσιο - δηλαδή οι φορολογούμενοι - αναλαμβάνει να βάλει 400 εκατ. ευρώ στο δίκτυο υποδομών και ο ιταλικός όμιλος 360 εκατ. για την αγορά 23 τρένων (8 υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου). Λέει δε η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει «νέα αναθεωρημένη σύμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τη "Hellenic Train", με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα».
Οι συζητήσεις απλώθηκαν παραπέρα, στο Μεταναστευτικό, την εφαρμογή δηλαδή της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ, αλλά και στην «Ασφάλεια και Αμυνα» της ΕΕ, καθώς επίσης στις «κοινές προκλήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία, κ.λπ. Στην Κοινή Διακήρυξη εξάλλου που δημοσιοποιήθηκε με το τέλος του ΑΣΣ επιβεβαιώνουν τη «συνεχή υποστήριξή» τους στον διάδρομο IMEEC (Ινδίας - ΕΕ, ως ευρωατλαντικό αντίβαρο στον κινεζικό «One Belt - One Road»), προσθέτοντας μάλιστα ότι «τα δύο έθνη παραμένουν προσηλωμένα στη διασφάλιση της ασφάλειας στη θάλασσα», στο όνομα της οποίας ελληνικές φρεγάτες στέλνονται να περιπολούν μέχρι τις παρυφές του Ινδικού Ωκεανού.
Η ίδια η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζ. Μελόνι στις δηλώσεις τους, στον απόηχο της σαββατιάτικης σύσκεψης των Ευρωατλαντικών με το Κίεβο (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), μίλησε για «δέσμευση στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι τέλους» προς μια «ασφαλή ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για το Κίεβο». Για τη Μέση Ανατολή, χωρίς καμία αναφορά στην εγκληματική δράση του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, ανέπτυξε ένα ευχολόγιο για «το τέλος των εχθροπραξιών», ενώ χαρακτήρισε «σημαντική» την «αποστολή» του Τραμπ σε χώρες της περιοχής. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις ζώνες επιρροής υπερασπίστηκε την «προσέγγιση» των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων με την ΕΕ.
Ο δε Μητσοτάκης μίλησε για «κοινές προσκλήσεις και ευκαιρίες», καλώντας τα ιταλικά κεφάλαια «να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας σχέση σε έναν κόσμο μεταβαλλόμενης ισχύος και αυξανόμενης αβεβαιότητας». Κάνοντας γαργάρα ό,τι οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών, μίλησε για «επανεκκίνηση της σχέσης» με την ιταλική εταιρεία σιδηροδρόμων, ενώ έβαλε και στόχο αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και των «επενδύσεων» της μίας πλευράς στην άλλη, διαβλέποντας π.χ. «πολλά περιθώρια» στον κλάδο της Ενέργειας.
Για τη Συρία ανέπτυξε ένα ευχολόγιο για «πολιτική μετάβαση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις», όπου όλοι οι «εμπλεκόμενοι» θα σέβονται π.χ. το Δίκαιο της Θάλασσας (και κάθε άλλο Δίκαιο από αυτά που γίνονται «λάστιχο» για να υπηρετηθούν επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ και ΕΕ). Εκλεισε δε το ματάκι στην Ιταλίδα ομόλογό του ισχυριζόμενος ότι «στη Λιβύη ενώνονται τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα», ενώ «απόλυτη ταύτιση» είδε και στο Ουκρανικό, ζητώντας «άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών», που είναι η θέση του Κιέβου.
Συμφωνία υπήρξε και σε σχέση με το Μεταναστευτικό, με τον Μητσοτάκη να επιμένει κι αυτός για «έλεγχο μεταναστευτικών ροών», «υλοποίηση πολιτικής επιστροφών» και υποδοχή μεταναστών «ανάλογα με τις ανάγκες των οικονομιών μας»..
Σημειωτέον, καθώς προηγήθηκαν πριν μερικές μέρες επίσκεψη του Ρ. Τ. Ερντογάν στη Ρώμη και σημαντικές ιταλοτουρκικές συμφωνίες στην πολεμική βιομηχανία, ο Μητσοτάκης προσπάθησε να το περιορίσει αυτό, με επιχειρήματα τύπου «να επιλέγουμε συνομιλητές μας αναλόγως με το αν ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της ΕΕ», που αναπτύσσει πολυεπίπεδα σχέσεις με την Αγκυρα.
Σπεύδοντας εξάλλου να τάξει κι αυτός «ψητό» στους ιταλικούς ομίλους του κλάδου, μίλησε για ανάγκη να ενισχυθούν η «Αμυνα της ΕΕ» και η «ελληνοϊταλική συνεργασία», ενώ έδειξε και ότι αυτοί οι πανάκριβοι εξοπλισμοί δεν γίνονται για την άμυνα αλλά για την αντιπαράθεση της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αφού ζήτησε να υπάρξει «ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο», καθώς τέτοια έργα έχουν «ευρωπαϊκό ενδιαφέρον». Στο ίδιο φόντο, χαρακτήρισε «αναγκαία και απαραίτητη» τη «συνεργασία» με τις ΗΠΑ, επιμένοντας για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας «αμοιβαία ωφέλιμης», ώστε «να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο», καθώς υπάρχουν άλλωστε «πολύ βαθιές» «στρατηγικές σχέσεις» με την Ουάσιγκτον και πρέπει «να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να κρατήσουμε τη Δύση ενωμένη απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών».
Στην Κοινή Διακήρυξη, άλλωστε, βάζουν πρόταγμα να ενισχυθούν οι «αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ, με στόχο την προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, καθιστώντας την ΕΕ έναν αποτελεσματικό παγκόσμιο παράγοντα και έναν αξιόπιστο πάροχο ασφάλειας». Βάζουν επίσης στόχο «να αυξηθεί η εστίαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο».
Στο μεταξύ, σήμερα ο Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βερολίνο για συνάντηση με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρ. Μερτς.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης μεταβαίνει αύριο στην Αττάλεια της Τουρκίας, για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (14-15/5), στο περιθώριο της οποίας αναμένεται άλλη μια συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν.
Να καταγραφεί στο μεταξύ ότι σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο ΑΔΜΗΕ επεξεργάζεται αναπροσανατολισμό (προς τα ...Δωδεκάνησα) της πόντισης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, λόγω αντιδράσεων της Τουρκίας, που επιδιώκει να της ζητηθεί έγκριση για την πόντιση, αντιμετωπίζοντας την περιοχή ακόμα και βόρεια της Κρήτης (έξω από τα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ.) ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Ο ΑΔΜΗΕ έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς χθες σχετικά, δεν έδωσε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του έργου, παρά μόνο παρέπεμψε στα «βαριά τεχνικά ζητήματα» της πόντισης, «τα οποία αντιμετωπίζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, με στόχο να τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα χρονοδιαγράμματα»...