Στη Χίο και στη Ρόδο τα «μεροκάματα του θανάτου», σε σούπερ μάρκετ και έργο ύδρευσης
Η ράμπα εκφόρτωσης όπου σκοτώθηκε ο 61χρονος στη Χίο |
Το μεσημέρι της Παρασκευής 61χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης εμπορευμάτων σε σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης της Χίου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο οδηγός του φορτηγού προσπάθησε να μπει με όπισθεν στον χώρο της αποθήκης, το όχημα γλίστρησε σε κατηφόρα με μεγάλη κλίση και εγκλώβισε τον εργαζόμενο στον τοίχο.
«Με βαθιά οδύνη και οργή πληροφορηθήκαμε το τραγικό εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον τρίτο συνάδελφό μας μέσα σε λιγότερο από 14 μήνες», τονίζει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου. Καθώς κλιμάκιό του βρέθηκε στο σημείο του δυστυχήματος, το Σωματείο θέτει μια σειρά σοβαρά ερωτήματα: «Είναι η συγκεκριμένη αποθήκη του σούπερ μάρκετ κατάλληλη για τη φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων; Μπορούν να κατεβαίνουν φορτηγά σε τέτοια μεγάλη κλίση, και μάλιστα φορτωμένα; Το φορτηγό πληρούσε όλες τις προδιαγραφές για την ασφάλεια των συναδέλφων; Το φορτίο ήταν αυτό που προβλεπόταν ή ήταν υπέρβαρο; Το φορτηγό γλίστρησε στο ακατάλληλο - όπως φαίνεται - οδόστρωμα κατά τη διάρκεια της όπισθεν γιατί δεν μπόρεσε να σταματήσει; Αν γινόταν εκφόρτωση κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος, επιτρέπεται να μένει το φορτηγό σταματημένο σε τέτοια κλίση;».
«Διεκδικούμε το αυτονόητο: Να γυρνάμε όλοι ζωντανοί σπίτια μας. Ο αγώνας για τη ζωή και την αξιοπρέπεια δεν μπαίνει σε αναμονή», ξεκαθαρίζει το Σωματείο. Απαιτεί την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών, καθώς και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Στη Ρόδο το πρωί της Κυριακής 28χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του ενώ δούλευε σε έργο ύδρευσης που εκτελούσε εργολάβος για λογαριασμό της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, στην περιοχή της Καλάθου. Ο εργαζόμενος δούλευε μέσα σε χαντάκι όταν καταπλακώθηκε από χώματα και άλλα υλικά, με αποτέλεσμα να ανασυρθεί νεκρός από διασώστες της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.
«Ακόμη ένας εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή στον βωμό του κέρδους», καταγγέλλει η ΔΑΣ στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ρόδου. «Αν αυτή είναι η κατάσταση στα πολυδιαφημισμένα έργα της Περιφέρειας, που αναλαμβάνουν μάλιστα μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι», σχολιάζει, «καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται παραπέρα». Στο νησί που αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, όπως επισημαίνει, «ο μόνος κανόνας είναι να βγει η δουλειά γρήγορα και όπως - όπως. Τα μέτρα ασφάλειας κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα». Στο φόντο αυτό «είναι δεκάδες τα μικρά και μεγάλα ατυχήματα», ενώ τις προηγούμενες μέρες «καταγράφηκε απλά ως είδηση στα τοπικά ΜΜΕ ότι 73χρονος (!) κατέληξε στο νοσοκομείο της Ρόδου έχοντας πέσει από τη σκαλωσιά σε ανακαίνιση σπιτιού όπου εργαζόταν».
«Φτάνει πια, δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν θα αγωνιούμε αν θα γυρίσουμε σπίτι μας!», τονίζει η ΔΑΣ. Απαιτεί να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο του εργαζόμενου και διεκδικεί να στελεχωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας στο νησί με μόνιμο προσωπικό, καθώς επίσης να λειτουργήσει Τμήμα Τεχνικής Επιθεώρησης, προκειμένου να διενεργούνται συχνοί και ουσιαστικοί έλεγχοι.
Τον τραυματισμό τεχνικού σκηνής την περασμένη Πέμπτη, μετά από πτώση κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ). Ο εργαζόμενος έπεσε από σκάλα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε επέμβαση.
Το Σωματείο προχώρησε σε παρέμβαση την Παρασκευή, ζητώντας ενημέρωση από τους υπευθύνους του Φεστιβάλ Αθηνών για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ο εργαζόμενος και προβάλλοντας τα αιτήματά του. «Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν τουλάχιστον προβληματικές», τονίζει. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Φεστιβάλ ισχυρίστηκαν ότι ο εργαζόμενος «παραπάτησε» και έπεσε, «χωρίς να αναφέρουν ότι έπεσε από σκάλα». Οσον αφορά την εντατικοποίηση, ανέφεραν ότι η δουλειά στο Φεστιβάλ «είναι εποχική» και «2-3 μήνες, είναι δύσκολο, αλλά δεν γίνεται αλλιώς». Τέλος, σχετικά με τα μέτρα προστασίας απάντησαν ότι «αυτά υπάρχουν για τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά για τους εργαζόμενους μέσω εργολαβικών εταιρειών δεν είναι δική τους ευθύνη».
«Η κυβέρνηση είναι έκθετη όταν στο μεγαλύτερο πολιτιστικό Φεστιβάλ μεγάλο μέρος των εργασιών δίνεται σε εργολαβικές εταιρείες», οι οποίες «δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, σε χώρους μάλιστα που είναι στην ευθύνη του Φεστιβάλ Αθηνών», ξεκαθαρίζει το Σωματείο. Διεκδικεί την πλήρη κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών εξόδων του εργαζόμενου, με ευθύνη του Φεστιβάλ Αθηνών, και την πλήρη απόδοση των μισθών του μέχρι να αναρρώσει και να είναι σε θέση να εργαστεί ξανά. Απαιτεί τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (παπούτσια, παντελόνι, γάντια, κράνος, ζώνη ασφαλείας) σε όλο το προσωπικό και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, με ευθύνη του Φεστιβάλ. Παλεύει για Συλλογικές Συμβάσεις στον κλάδο, με αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους.
Την ανακοίνωση του ΣΕΘΕΑ έχουν καταθέσει ως Αναφορά στους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ.